maandag 26 december 2016 19:00

Hanneke van Stokkom

Totaal overvallen. Terwijl ze me het nota bene vooraf verteld hadden. Met kippenvel op mijn armen en tranen in mijn ogen sta ik daar. Te kijken naar een video waar één en al trots en positiviteit uit spreekt. In een ruimte waar ik maar een paar mensen ken en die gevuld is met blije en trotse mensen die hun gevoel van verbondenheid delen. Een vlugge blik op mijn collega laat me zien dat hij net zo overvallen en geraakt is als ik. En ik besef me op dat moment dat hetgeen waar we al zo’n tijd van droomden, werkelijkheid is geworden. Het gaat niet om ons, sterker nog, wij komen in de film helemaal niet voor. Op de plek waar we zijn, weten maar een paar mensen wie wij zijn. Wij staan letterlijk aan de zijlijn. Het gaat hier puur om de beweging die we op gang proberen te brengen. En hier, op dit moment, realiseer ik me dat het vliegwiel waar we altijd over spreken, echt is gaan draaien.

Het afgelopen jaar voelde ik als nooit tevoren wat het betekent als je je verbonden voelt met de mensen om je heen. Als je buurtbewoners even groet op straat, als je een praatje met hen maakt, als je met hen eet, als je hen durft te vragen je te helpen. Ondanks de verschillen, de mensen om je heen leren kennen en begrijpen. Een open houding hebben naar mensen die je nog niet kent. misschien wel juist als ze hun leven net wat anders leiden dan dat jij dat doet, is essentieel voor begrip en verbondenheid. En wat is dat laatste hard nodig.

Deze avond ben ik omringd door mensen die elkaar weer willen leren kennen. Elkaar willen bereiken. En die in hun eigen buurt mensen met elkaar willen verbinden. Die een verschil willen maken in de wereld die er niet echt rustiger op is geworden, door er voor elkaar te zijn. En dat raakt me. Dat wij daar een bijdrage aan mogen leveren. Tegen mijn kinderen zeg ik altijd;” zorg voor de mensen in de kring om je heen. Als die mensen ook weer voor hun kring zorgen, krijgen we uiteindelijk een wereld die zorgt voor elkaar”. De mensen die hier vanavond zijn, doen zelfs meer dan dat. Zij zijn buurtverbinders en betrekken alle buurtbewoners bij hun kring. Iedereen mag meedoen en iedereen hoort erbij. Prachtig.

Het blijft me ontroeren, als ik zie hoe mensen hun best doen anderen te helpen en er voor elkaar te zijn. En ik ben oprecht dankbaar dat ik daar een beetje aan bij kan dragen.


Ik ben Hanneke van Stokkom. Met mijnbuurtje.nl ontwikkelden we een aanpak waarmee buurtgenoten elkaar weer leren kennen en samen dingen gaan doen. Buurtverbinders zijn hierbij essentieel. We ondersteunen nu al bewoners in meer dan 29 gemeenten in Nederland en Duitsland.

Meer in deze categorie: « Els ten Napel Hermannus Stegeman »

8 reacties

 • Reactielink Rianne maandag 26 december 2016 20:27 Geplaatst door Rianne

  Wat mooi! ❤️

  Rapporteren
 • Reactielink Sanne Roemen maandag 26 december 2016 21:08 Geplaatst door Sanne Roemen

  Nice!!!

  Rapporteren
 • Reactielink Jacob jan maandag 26 december 2016 21:17 Geplaatst door Jacob jan

  Wat gaaf!

  Rapporteren
 • Reactielink Maritza maandag 26 december 2016 21:29 Geplaatst door Maritza

  Lieve Hanneke, wat doe je toch mooi werk.. Heel veel gezondheid, succes en plezier voor 2017 x

  Rapporteren
 • Reactielink René Wouters dinsdag 27 december 2016 09:08 Geplaatst door René Wouters

  Ja, dat moet een heel fijn gevoel zijn! En terecht! Succes verder Hanneke!

  Rapporteren
 • Reactielink Christine dinsdag 27 december 2016 09:40 Geplaatst door Christine

  Heel mooi, hanneke! Ontroerend, herkenbaar, rakend. Dikke knuffel. ;)

  Rapporteren
 • Reactielink Hanneke van Stokkom dinsdag 27 december 2016 17:22 Geplaatst door Hanneke van Stokkom

  Dank @Rianne, @Sanne, @Jacob Jan en René voor jullie lieve reacties.
  @Maritza, jij hebt hier een steentje aan bij gedragen. Ook voor jullie alle goeds voor 2017!
  @Christine Mensen zoals jij inspireren mij om te doen wat we doen. Dank en dikke knuffel terug!

  Rapporteren
 • Reactielink Marloes woensdag 28 december 2016 11:49 Geplaatst door Marloes

  Geweldig Hanneke, dat je zo hebt vastgehouden aan dit concept en dat je ziet dat de vruchten geplukt worden!

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.