maandag 02 januari 2012 13:15

Caroline Berkhof

Caroline Berkhof, Openluchtmuseum

Gevleid voelde ik me toen ik de uitdaging van Henk-Jan ontving. Een beetje onder de indruk ook door allen die me voor gingen. Deze tijd van het jaar voel ik me standaard ‘not so special’. Hoef ik niets voor te doen. Kruip het liefst onder een steen en kom er pas onderuit als de krokussen bloeien. Maar toch, er was een bloembolletje geplant, een beginnetje gemaakt en al de hele week voel ik ideeën broeien en gedachten borrelen. Herinneringen aan speciale momenten die misschien niet groots en meeslepend zijn, maar waardevoller worden naarmate ik ze koester.

Caroline groep 980

Mijn moment @work vond plaats op zondag 10 april toen wij met een groot aantal oud-bewoners van het Molukse woonoord Lage Mierde stilstonden bij ‘de aankomst’ 60 jaar geleden. In 2003 verplaatsten we een barak uit dit woonoord naar het Nederlands Openluchtmuseum. Vanaf april geven we ook de Molukse acties in de jaren ’70 een plek met een drieluik filmportretten. Bij de presentatie wisselen een uitgelaten stemming en geladen stiltes elkaar af. De emotie is voelbaar, zowel bij de betrokkenen - waaronder een dader en een gegijzelde v.d. treinkaping bij Wijster - als bij de mensen van het Openluchtmuseum. Daverend is het applaus dat volgt. Later is er een prachtig optreden van Massada, vlak voor de barak. Een uitbundig feest van Molukse en andere bezoekers van het museum. Wederom word ik diep geraakt door de stormachtige emoties die de presentatie in de barak losmaakt bij onze Molukse gasten. Hun geschiedenis wordt nu verteld in het museum over de cultuur van het dagelijks leven in Nederland. Dat betekent enorm veel voor hen en ik voel me bevoorrecht daar een bijdrage aan te mogen leveren.

Privé zou ik graag melden dat ik eindelijk wist wat ik later worden wil, weer eens onbedaarlijk verliefd was of uitgevogeld had waar Abraham de mosterd haalt. Maar, al mopperend met hier en daar een traan, denk ik aan mooie ontmoetingen met teruggevonden vrienden uit m’n jeugd en dat voelt warm en stevig geworteld. Een half woord is genoeg, je weet waar je vandaan komt en al spreek je elkaar jaren niet, je deelt een verleden en een brug is zo geslagen. Heel bijzonder. Ik vierde feestelijke mijlpalen met lieve vriendinnen, samen 200 maar veel ouder in jaren dan van geest. Ik ken ze al twintig jaar en wil ze nog in geen eeuw kwijt. Ik beleefde een hartverwarmend jubileumfeest met oud-collega’s en sloot een deur, waarvan ik niet wist dat hij nog openstond. “Jij was je tijd misschien wel vooruit” zei de man die eind vorige eeuw (1999) een toegewijd doch pukkelige stagiair was, en hij vertelde over zijn aandeel in de PR van het bedrijf.

Morgen ga ik met mijn oudste nicht naar ‘The Voice of Holland’. Ik heb veel om dankbaar voor te zijn. Groots en meeslepend kan wachten. Volgend jaar misschien ...

Meer in deze categorie: « Edwin Hofs Simon Siahaya »

9 reacties

 • Reactielink René Wouters maandag 02 januari 2012 16:39 Geplaatst door René Wouters

  Prachtig verwoording van jouw "moment".
  Ik wens jou een heel gelukkig en creatief 2012 en dat we elkaar maar weer heel vaak mogen ontmoeten!

  Rapporteren
 • Reactielink Vera maandag 02 januari 2012 16:55 Geplaatst door Vera

  Mooi Caroline! En dan heb je niet eens je beren-held-moment beschreven! :)

  Rapporteren
 • Reactielink margo maandag 02 januari 2012 20:02 Geplaatst door margo

  schrijven kun je ook!
  kreeg een beetje kippenvel van ''jouw moment''

  Rapporteren
 • Reactielink Caroline Berkhof maandag 02 januari 2012 20:47 Geplaatst door Caroline Berkhof

  Dank jullie wel!
  En Vera, ik heb mijn moment geschreven op de heugelijke dag dat twitterbeertje werd gevonden. Toen kon ik nog niet bevroeden dat dit twitterberichtje zou uitgroeien tot beren-held-moment .

  Rapporteren
 • Reactielink Harriet Kollen maandag 02 januari 2012 21:21 Geplaatst door Harriet Kollen

  Je bent een prachtmens vergeet dat niet Car!
  En kom nu eindelijk eens snel gezellig op de koffie bij ons!
  Gewoon gezellig neppen en daarna een lekkere borrel ;-)

  Liefs Harriët

  Rapporteren
 • Reactielink Gerjanne maandag 02 januari 2012 21:49 Geplaatst door Gerjanne

  Al inburgerend is mij ter ore gekomen dat we hier Zaanse Mosterd hebben, dus je moet maar eens deze kant opkomen, met of zonder Abraham! ;o)

  Rapporteren
 • Reactielink Elja maandag 02 januari 2012 23:37 Geplaatst door Elja

  Zo mooi hoe verhalen van mensen die je niet kent/kende je zo kunnen raken. :-)

  Rapporteren
 • Reactielink Caroline dinsdag 03 januari 2012 12:31 Geplaatst door Caroline

  Dank voor jullie mooie reacties!
  Over de Molukse Dag heb ik op http://www.arnhem.dichtbij.nl ook een blogje geschreven met meer foto's. Linkje mist in 'Mijn Moment', maar is een mooie aanvulling.

  http://arnhem.dichtbij.nl/berichten/20110412_molukse_dag_in_het_openluchtmuseum

  Rapporteren
 • Reactielink Harmke Oudenampsen dinsdag 03 januari 2012 13:13 Geplaatst door Harmke Oudenampsen

  Mooi dat je bescheiden bent, maar is nu niet nodig, prachtig verhaal, complimenten! 2012 wordt het jaar waarin we elkaar eindelijk gaan ontmoeten, nu al zin in!

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.