zondag, 30 december 2012 11:00

Laura Babeliowsky

“Mijn moment” gaat dit jaar over het boek dat ik kocht toen ik in oktober in Amerika was, in de Barnes & Nobles.

Het heette “I thought it was just me”, geschreven door wetenschapper/onderzoeker Brené Brown. Toen ik het ging lezen, wist ik meteen dat dit zo’n soort boek was dat mijn leven ging veranderen.

Amerikaanse boeken hebben vaker impact op mij gehad. Vele jaren geleden was dat “Guerilla Dating Tactics” dat ik in New York kocht. Later was dat het boek “Get Clients Now”. Ik doe gewoon precies wat er in zo’n boek staat, en dan verandert het mijn leven.

Brené Browns Ted-lezing “The power of vulnerability” had al indruk op me gemaakt. Het boek legt het allemaal nog veel beter uit.

Het gaat over de rol die schaamte in de hedendaagse maatschappij speelt. Schaamte is volgens Brown een epidemie in onze maatschappij. Onder andere de massamedia spiegelen ons voortdurend voor dat we niet goed zijn zoals we zijn. Allerlei gedrag kan er door verklaard worden: depressie, perfectionisme, agressie, verslaving, pesten etc.

Schaamte is de bijzonder pijnlijke emotie dat je het niet waard bent dat er van je gehouden wordt. Je kunt je bijna over alles schamen: je lichaam, je familie, je kinderen, je werk. Waar Brown speciaal op wijst, is dat creativiteit, innovatie en verandering schaamte oproepen. Als je nieuwe paden gaat betreden, ben je per definitie kwetsbaar.

Ik was me nooit bewust geweest van schaamte voordat ik het boek las. Nu wel. Ik realiseerde me dat ik me vrijwel doorlopend schaam, en dat het me hindert. Als ondernemer ben ik constant bezig met verandering. Ik ben altijd nieuwe ideeën en nieuwe programma’s aan het promoten. Afwijzing en kritiek zijn voor mij dagelijks kost. Ik wist nooit dat de pijn die dat oproept, in feite schaamte is. “Now I claim my shame”, zoals Brené Brown aanraadt.

Ik realiseerde me dat niet alleen ikzelf, maar ook dat alle ZZP-ers schaamte voelen.

Ze voelen schaamte omdat ze te weinig verdienen en niet zo succesvol zijn als ze zouden willen. Ze voelen schaamte omdat ze naar buiten moeten reiken, zichzelf moeten aanbieden en dat mensen dan “nee” kunnen zeggen. Ze voelen schaamte als ze klanten gaan bellen, en in gesprekken helemaal de verkeerde dingen zeggen, waardoor iemand afhaakt.

Omdat ze zich schamen, kruipen ze vaak in hun schulp. Ze volgen klanten niet op, doen te weinig promotie, twitteren niet wat ze echt vinden, durven hun ideeën voor nieuwe producten niet uit te voeren, geen goede prijzen te vragen. Bang als ze zijn voor de gêne, het gezichtsverlies en de pijn van de afwijzing.

Hoe kunnen we de schaamte voorbij komen? Browns strategieën zijn enorm helpend. 

Laura

Schaamte gedijt bij geheimhouding en eenzaamheid. Iedereen denkt dat hij de enige is die met de pijn worstelt. Je bewust worden dat dit niet zo is, en hoe het komt, scheelt al een boel. Verder moet je het gaan delen. Kwetsbaarheid is de sleutel. Gaan zeggen wat je voelt, je verhaal delen met anderen. Vragen om wat je nodig hebt. En als je dit gaat doen, ga je veel meer durven en doen. “Vulnerability is the birthplace of creativity, change and innovation”.

Sinds ik Browns boek las, durf ik veel meer. Ik besloot ook mijn klanten uit te nodigen om hun schaamte te claimen. Zo kom ik tot het hoogtepunt van 2012: toen de 250 deelnemers van mijn Reuzensprong-event met elkaar gingen delen waar ze zich voor schaamden in hun bedrijf, in alle kwetsbaarheid. Hopelijk helpt het hen met creativiteit, innovatie en vernieuwing.

Het vinden van het boek was hiervan de aanleiding en daarom is het “mijn moment” van 2012.

More in this category: « Elja Daae Erno Mijland »

18 comments

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.