maandag 31 december 2012 10:00

Josje Feller

Vervelende complimentjes

In januari ging ik een lang weekend naar het Boost Your Business weekend in De Berghut in Oostenrijk. Op mijn 22e (nu 24) heb ik samen met mijn lief Vrouw&Passie Magazine opgezet; zonder budget of ervaring en ik merkte dat het tijd was om ‘mijn business te boosten’. Tijdens het weekend kreeg ik continue complimenten van de lieve mensen daar die het zo knap vonden dat ik een eigen magazine had, op mijn 17e ondernemer was geworden, op mijn 19e de houtfabriek van mijn vader in Litouwen had overgenomen toen hij overleed en ook nog op mijn 21e moeder was geworden.

Ik kwam erachter dat ik me geen houding wist te geven door die complimenten en dat ik het eigenlijk heel vervelend vond. Dit was gewoon wie ik was, wilde lekker onopvallend mezelf blijven en juist werken aan de toekomst. Tegelijkertijd vond ik het stom van mezelf dat ik de complimenten niet gewoon kon ontvangen. Wat suf, het zat me echt dwars.

Totdat twee bijzondere mensen tegen mij zeiden: je moet je verhaal gaan vertellen, het podium op, net zoals ons. Bij het idee alleen al kreeg ik een rood hoofd en plakhandjes. Ik? En wat ga ik dan zeggen? Maar na het weekend hadden ze me overtuigd en een paar weken later werd ik gebeld of ik het podium op wilde.

Mijn moment

Mijn moment was toen ik voor het eerst mijn verhaal vertelde bij Stand Up Inspiration. Eigenlijk was het heel leuk en het klopte. Ja, met rood hoofd en zenuwen. Inmiddels heb ik afgelopen jaar zo’n 30 keer op een podium gestaan en elke keer gebeurt er hetzelfde: ik word overspoeld door complimentjes en lieve reacties. En iedere keer voelt dat weer raar. Tot een paar weken geleden. Ik weet nu waarom ik mijn verhaal vertel (naast het feit dat ik inmiddels door heb dat mensen er veel mee kunnen). Ik ben zo. Dit ben ik en ik kan anderen daarmee helpen. En zo is het bedoeld; dat je vanuit je eigen, pure zelf zijn, kunt doen wat je echt wilt. Ja, ik ben nou eenmaal een idealist en inderdaad 'anders' dan de meeste van mijn leeftijd. En ja, ik denk dat we de wereld met elkaar veranderen als we allemaal gaan doen wat we écht willen doen. Dat is geen businessmodel; dat is wie ik ben en dat mag er nu gewoon zijn. Sinds dit inzicht is er rust en is ieder compliment een motivatie om nog meer mensen in te laten zien dat je nu gewoon moet gaan doen wat je écht wilt.

Ik hou ook vooral van vooruitkijken. In 2013 komt mijn boek uit, zet ik een soort bank op voor mensen die geld nodig hebben om hun dromen waar te maken (om zo samen te ontdekken dat je vaak zonder geld ook veel kunt doen) en ga ik mijn droom om een woonboerderij te verbouwen en een soort co-creatieplek van te maken om dingen mogelijk te maken met elkaar, met de wereld delen.

Meer in deze categorie: « Nynke de Jong Marc Dubach »

10 reacties

 • Reactielink Astrid Toussaint maandag 31 december 2012 10:28 Geplaatst door Astrid Toussaint

  Wauw mooi gezegd Josje! Ben en was al trots op je!!! :-)
  Liefs,
  Astrid

  Rapporteren
 • Reactielink Sjoukje de Haas maandag 31 december 2012 10:39 Geplaatst door Sjoukje de Haas

  Prachtig geschreven Josje, mijn complimenten. En ik vond je op SUI echt super stoer. Wist niet dat dat de eerste keer was, was gewoon heel natuurlijk. Dank voor het delen, je bent een prachtig mens, daar kun je trots op zijn.
  Liefs Sjoukje

  Rapporteren
 • Reactielink Veronique maandag 31 december 2012 10:52 Geplaatst door Veronique

  Trots.................. en als ik het als woordwaterval bij 1 woord laat zegt dat denk ik genoeg. Ik reken er op dat we, door samen op te lopen, we volgend jaar op deze dag bij dezelfde vraag geen keuze kunnen maken uit de aaneenschakeling van mooie momenten (die niet perse een hoogtepunt hoeven te zijn.................) die 2013 ons heeft gegeven. Je bent en blijft mijn inspirator! LIeve groet, Veronique

  Rapporteren
 • Reactielink Erno maandag 31 december 2012 11:45 Geplaatst door Erno

  Mooi Josje - ik kijk uit naar jullie 2013.

  Rapporteren
 • Reactielink Astrid maandag 31 december 2012 13:16 Geplaatst door Astrid

  Heel mooi geschreven Josje. Ik zie er naar uit om je in januari te ontmoeten tijdens je workshop. Liefs Astrid

  Rapporteren
 • Reactielink Inge maandag 31 december 2012 14:42 Geplaatst door Inge

  Josje, wat een openhartig en mooi verhaal. DOEN straalt er bij jou vanaf - dat inspireert me en neem ik mee op mijn reis. Succes!

  Rapporteren
 • Reactielink Linda maandag 31 december 2012 15:33 Geplaatst door Linda

  Helemaal niet raar hoor. juist stoer! Gewoon doen wat je echt zou willen doen, echt een voorbeeld voor velen. Succes met al je mooie plannen!

  Rapporteren
 • Reactielink René Wouters dinsdag 01 januari 2013 14:25 Geplaatst door René Wouters

  Ja, helemaal jij! Precies verwoordt zoals alleen jij dat kan! Ik bof je af en toe irl te ontmoeten en altijd weer even lekker bij te kunnen praten. Gaan we gewoon mee door! 'k Wens je alle succes voor 2013 en dat al je wensen in vervulling mogen gaan!

  Rapporteren
 • Reactielink Josje donderdag 03 januari 2013 16:18 Geplaatst door Josje

  Dank voor jullie lieve woorden mensen!!

  Rapporteren
 • Reactielink ronald van den hoff vrijdag 11 januari 2013 10:56 Geplaatst door ronald van den hoff

  En dan te bedenken dat je nog maar net begonnen bent :-)) Wat ga jij nog veel mooie dingen doen!

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.