vrijdag, 27 december 2013 14:00

Minke Voorhorst

Van derdelijns gezondheidszorg naar eigenwijsheid

Mijn Moment van 2013? Dit moment. Ik heb geleerd om met al mijn aandacht en heel mijn hart in het moment te leven. Door te mediteren, te vertragen en af te stemmen op mijn gevoel en mijn eigen natuurlijke ritme in plaats van maar te blijven doorrennen. Natuurlijk vind ik mezelf nog regelmatig terug in vooral-niet-te-vergeten boodschappenlijstjes en o-zo-belangrijke gedachten. Maar de basis is Nu.

Toch is vandaag meer Mijn Moment dan andere momenten. Want sinds deze ochtend doe ik het officieel weer zelf.In mij danst en zingt het. Whoa-oa-oa!! I feel good, I knew that I would now.” (James Brown).

Vanmorgen besloot Dr. J.W. Renes, hoofd van het Centrum voor Bipolaire stoornissen en tevens mijn behandelend psychiater, mijn dossier te sluiten omdat ik ‘kostbare tijd innam van mensen die het écht nodig hadden.’ Haha, toen ik vorig jaar zelf besloot om al mijn medicatie af te bouwen en het op eigenwijsheid en zelfhelend vermogen te doen, moest ik nog schriftelijk akkoord moest gaan met de pillen die ik zou gaan slikken als ik een terugval zou krijgen. Maar vandaag werd ik per direct uitgeschreven. Mijn eigenwijsheid en zelfhelend vermogen bleken beter te werken dan alle behandelingen en medicijnen bij elkaar: ik ben nu ruim een jaar medicijnvrij!

Het Centrum voor Bipolaire stoornissen is derdelijns gezondheidszorg met sterk gespecialiseerde zorg voor de ernstige gevallen. Dr. Renes vergeleek mij met iemand die de behandeling van een orthopedisch chirurg wil stopzetten om zelf te leren lopen. En daar een jaar later volledig op eigen kracht naar buiten loopt. Wonderlijk!

De bipolaire stoornis is een ernstige, chronische ziekte die niet kan worden genezen. Wel kunnen sommige symptomen met medicatie verminderen of verdwijnen en kunnen nieuwe stemmingswisselingen worden voorkomen.’, lees ik op internet. Alle soorten medicijnen die in mij op elkaar inwerkten veroorzaakten echter met name steeds meer symptomen, die vervolgens met nòg meer medicatie bestreden werden. Na een medicijnvergiftiging besloot ik dat het genoeg was. Ik ben een compleet andere weg ingeslagen. Een weg van gezonde voeding, meer rust en… meer Liefde! Meditatie, yoga en tantra werden mijn nieuwe medicijnen. En wat er gebeurde overtrof ieders stoutste verwachtingen: de mist in mijn hoofd trok op, de dagelijkse migraine verdween, mijn geheugen kwam terug en diverse ernstige chronische symptomen waarmee ik zou moeten leren leven, verdwenen als sneeuw voor de zon.

Detox’ is het woord wat 2013 voor mij samenvat: opschonen, cleansen en loslaten. Vijfentwintig jaar medicijnen en behandeling zijn niet zomaar uit je systeem. Stukje bij beetje ben ik nu mijn beschadigde, slecht werkende darmen en lever aan het reinigen van de opgehoopte chemische resten, in de hoop dat ook die weer gezond worden en hiermee ook de laatste hardnekkige symptomen zullen verdwijnen.

Ik voel me goed! Ik trek steeds meer cliënten die begeleid willen worden in vergelijkbare processen en persoonlijke veranderingen willen aanpakken vanuit een fysieke ingang (lichaam, voeding, detox en meditatie). Het is een beetje onbescheiden, maar ik wou dat ik mezelf als coach had gehad!

Minke Voorhorst bij raam

Ik?

Naturally born Wild. Brutally vulnerable. Passionfoodoholic. Raw chocolate. Detox. Vitality. Transformation. Life & soul coach bij ActWild.

 www.actwild.nl

 

More in this category: « Joris Leermakers Caryn 't Hart »

23 comments

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.