dinsdag, 31 december 2013 09:50

Dauphine Zand

Mijn twee zusjes en ik hebben geen leuke kindertijd en jeugd gehad daar kan ik niets anders van maken. Jaren een depressieve vader en mijn moeder was gesloten en wat kil. Zij hebben elkaar geen goed gedaan besef ik.

Mijn moeder is 18 mei 2013 overleden. Ik heb naast mijn werk en kinderen haar gelukkig kunnen vertroetelen de laatste weken waar ik kon samen met mijn zusjes mede door het opnemen van zorgverlof. Ik mis mijn moeder al gaf ze me vaak niet dat wat ik graag wilde, warmte en geborgenheid. Het voelt alleen zonder ouders en ik ben verdrietig om dat wat er niet is geweest.

Mijn 6 kinderen hebben helaas geen vader meer sinds 2006. Hij heeft zelf een eind aan zijn leven gemaakt. Vijf kinderen in de pubertijd nu en de oudste studeert en woont al zelfstandig. Allen hebben wat meer mee te dragen in hun hart en hoofd dan een gemiddeld kind. Ik ben alert. Er is er altijd wel één die even extra aandacht nodig heeft. Soms zijn er periodes dat ik hulp van buitenaf vraag voor de kinderen die dit nodig hebben. Een paar extra ogen en een ander inzicht helpen mij de kinderen dan weer beter te begeleiden. Het maakt me ook wel eens boos, boos op hun vader die het allemaal op mijn schouders heeft neergelegd. Ik kan zijn plek niet innemen en toch probeer ik overal te zijn waar nodig, zodat ik het gemis voor hun iets zachter kan maken denk ik.

Mijn moment voor 2013 is het inzicht dat ik geen betere mama kan zijn dan dit. Dat ik soms momenten mag pakken even voor mezelf. Deze breng ik het liefst door met mijn liefde in Friesland (een vader van 4 kinderen). Het zijn kleine momenten van even los van de kinderen en samen genieten. Zo verschrikkelijk blij mee!

Buiten het nogal heftige vaak egoïstische pubergedrag zijn mijn kinderen hele mooie gevoelige mensen dat zie ik en dat hoor ik. Wanneer er een echt open gesprek is merk ik dat ze een mooi hart hebben en dat maakt me gelukkig. Wanneer iemand hulp behoeft reiken zij de helpende hand en dat maakt me zo verschrikkelijk trots. Ik kijk naar kinderen die alles hebben en eigenlijk nog nooit een drempel hebben hoeven nemen en daar zie ik verschil, niet raar denk ik.

Ik ben na het overlijden van mijn moeder veranderd. Ik kijk anders, ik voel intenser, ik zie en hoor meer lijkt het. Nu nog accepteren dat een ander dat niet altijd heeft dat wordt nog wel een klusje en daar ben ik “druk” mee.

Door de verdrietige dingen de afgelopen jaren besef ik dat het hier en nu zo belangrijk is. Ik luister naar iemand, ik zie iemand en ik zorg dat ik zo heel af en toe voor mezelf kies.

Mijn gezonde kinderen en een paar lieve mensen om me heen maken dat ik vertrouwen heb in de toekomst. Ik zal mijn stinkende best blijven doen en nooit besluiten op te geven, nooit!


Ik ben Dauphine Zand (47) mama van vier meisjes en twee jongens. Leeftijden 20, 17, 15, 2 van 14 en 12. Geboren te Sneek, 34 jaar in Amsterdam gewoond en nu al 14 jaar woonachtig in Almere (zodra de kinderen uitgevlogen zijn ben ik weg!). Sinds 3 maanden zonder werk en solliciteer me een ongeluk, blijf erop vertrouwen dat er een leuke baan in het verschiet zit. Ondertussen maak ik mezelf ook nuttig met het schrijven van mijn eigen verhaal. Elk nadeel heeft z’n voordeel ;)

More in this category: « Jos Govaart Geert Veneklaas »

20 comments

 • Comment Link Femke dinsdag, 31 december 2013 09:59 posted by Femke

  Jeetje. Mooi. Intens leven, voelen & genieten. Dat is zo moeilijk, maar tegelijk ook zo lekker. Het gaat je lukken. Mooie krachtige vrouw!

  Report
 • Comment Link Erik dinsdag, 31 december 2013 09:59 posted by Erik

  Trots op mn Liefde!

  Report
 • Comment Link Mark dinsdag, 31 december 2013 11:03 posted by Mark

  Mooi! Veel geluk gewenst voor 2014!

  Report
 • Comment Link Rebecca dinsdag, 31 december 2013 11:57 posted by Rebecca

  Mooi geschreven Griet dikke kus je Dinnetje x

  Report
 • Comment Link Ebru dinsdag, 31 december 2013 11:58 posted by Ebru

  Trots op je mam! Heel erg mooi geschreven. Hart open, verstand even op nul. Mooi! X

  Report
 • Comment Link Ank dinsdag, 31 december 2013 12:00 posted by Ank

  Nou Erik dat mag je zeker zijn en dat er maar heel veel 'eigen' momentjes dit jaar komen betekent dat het met jullie kinderen ook goed gaat!!

  Report
 • Comment Link Anneke dinsdag, 31 december 2013 12:32 posted by Anneke

  Lieve Dauphine, Prachtig geschreven recht uit het hart.
  Je weet ik heb grote bewondering voor jou, 6 super leuke en geweldige kinderen, en dat komt omdat ze zo een sterke en lieve moeder hebben.
  En ook ben ik reuze blij voor jou dat EWrik in je leven is gekomen.
  Geniet met zijn allen!! Liefs Anneke.

  Report
 • Comment Link Miranda dinsdag, 31 december 2013 12:46 posted by Miranda

  KUS zus XX

  Report
 • Comment Link Anke Wiersma dinsdag, 31 december 2013 12:47 posted by Anke Wiersma

  Wat een mooie mensen kent HJ toch, jij dappere vrouw met zoveel liefdes in je leven... Ik hoop dat het geluk je vaak vindt in 2014

  Report
 • Comment Link Yvonne dinsdag, 31 december 2013 12:59 posted by Yvonne

  Ik ben blij dat je het zo mooi van je afschrijft en dat je de kracht en de liefde die je in je heb over weet te brengen op je kinderen ik ken je al zo lang van af de peuterschool en weet dat jeugt niet zo is gegaan zoals je had gehoopt als kind zijnde !! Maar je heb toch maar even!!! 6 kinderen op de wereld gezet en dat deze wereld niet altijd even leuk is heb jij het toch maar mooi gedaan en ook nog eens alleen !!! En ze opgevangen toen hun vader het niet meer zag zitten in deze wereld :-( ik heb zo veel respect voor jou en daar mag je verdomt trots op zijn!!!!! Ik wens jou heel veel rust momentjes in friesland en mooie momenten met je kinderen in 2014 en een nieuwe job maar dat gaat helemaal goed komen

  You goy the power girl!!!
  Dikke knufxxxx

  Report
 • Comment Link Karin Benjamins dinsdag, 31 december 2013 16:53 posted by Karin Benjamins

  You go girl! Wie heeft ooit gezegt dat mannen het sterke geslacht zijn. Ik geef het je te doen 6 kids opvoeden in je eentje. Je doet het zo goed. Ga door! Xx Karin

  Report
 • Comment Link Eky Dongelmans woensdag, 01 januari 2014 09:19 posted by Eky Dongelmans

  Wat ben jij een prachtige vrouw, van binnen en van buiten en wat heeft mijn broertje het met je getroffen. Ik wens jullie een rijk gezegend jaar met heel veel gezondheid en geluk!

  Report
 • Comment Link DO woensdag, 01 januari 2014 11:48 posted by DO

  Dank voor jullie lieve woorden, ze doen me goed!

  Report
 • Comment Link Marianne Foekema woensdag, 01 januari 2014 16:36 posted by Marianne Foekema

  Prachtig geschreven Dauphine, je bent een krachtig mens!

  Report
 • Comment Link Steven Gort zaterdag, 08 februari 2014 11:25 posted by Steven Gort

  Indrukwekkend en bijzonder persoonlijk verhaal. Dank voor dit delen. Terwijl ik dit lees luister ik naar Erik Satie op de koptelefoon. Hierbij van mij. Voor jou. Sterkte waar nodig! Plezier en blijdschap waar het kan. http://youtu.be/xwgvEOY0vaA

  Report
 • Comment Link DO zondag, 16 februari 2014 01:16 posted by DO

  Dank je wel Steven Gort, de muziek maakt me emotioneel (zal ff aan m'n mood liggen). Maar prachtig!

  Report
 • Comment Link Ellen Alphenaar zondag, 16 februari 2014 09:31 posted by Ellen Alphenaar

  Ik ben er stil van en voel wat ik van jou kan leren. Dank je wel.

  Report
 • Comment Link DO zondag, 16 februari 2014 10:31 posted by DO

  Dat is t hè Ellen, we leren van elkaar (als t goed is ;)

  Report
 • Comment Link Roberto van Rooijen dinsdag, 11 augustus 2015 09:36 posted by Roberto van Rooijen

  Wat ontzettend mooi verwoord Dauphine en ik vind het geweldig dat je jouw gevoel zo deelt met iedereen.
  Al jaren vecht je tegen onrecht en ongelijkheid, en ondanks alles toch sta je nog steeds je "mannetje".
  Groetjes van een verre bekende.

  Groetjes Roberto.

  Report
 • Comment Link Dauphine donderdag, 15 oktober 2015 00:55 posted by Dauphine

  Roberto ik lees t nu pas!! Wat leuk en dank!
  Hoop dat t je goedgaat!
  Lieve groet van mij

  Report

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.