dinsdag, 31 december 2013 17:30

Gonny van der Zwaag

"Jullie kunnen niets loslaten", zei iemand halverwege 2013. "En je bent de slechtste hoofdredacteur die ik ooit heb ontmoet". Wow. Over hard op je dak gesproken. Dat was even slikken. Had ik teveel geluisterd naar mensen om me heen, die steeds zeiden dat we goed bezig zijn een mooie website hebben opgebouwd? Of hebben we te veel op een roze wolk geleefd en zijn er meer mensen die vinden dat we prutsers zijn, maar dat niet face-to-face durven zeggen?

Gonny van der Zwaag 1200

Mijn moment van 2013 is drie maanden later. Samen met Jean-Paul reis ik langs de Amalfikust in Italië. We varen een paar keer met de boot naar Capri, rijden in een Fiat 500 door grappige stadjes, duiken in het chaotische stadsleven van Napels en slapen in mooie hotelkamers met zeezicht. De nieuwe iPhones zijn net in de verkoop gegaan. Later deze week gaat Apple bovendien nieuwe iPads aankondigen. Dit is voor ons de BELANGRIJKSTE periode van het jaar. Maar wij zijn er niet bij. Wij maken het allemaal op afstand mee, terwijl Bas, Bart en Lisa zorgen dat alles gewoon door loopt. We stoten elkaar aan, terwijl we in een bootje dobberen: "Maak jij je druk hoe het gaat?" Lachend: "Neuh, het loopt allemaal wel." We zijn die dag precies tien jaar getrouwd en wilden deze 'liefdesvakantie' echt niet opzij zetten. Het is topdrukte op de website maar wij maken het alleen op afstand mee. Bijna overal waar we zijn hebben we een goede internetverbinding en we kijken af en toe op Twitter en in onze rss-feeds of er nog spannende dingen zijn gebeurd, maar we weten: als er belangrijk nieuws is, dan staat dat binnen no-time op de website. Dat is de magic die al onze redacteuren beheersen: weten wat belangrijk is en zorgen dat we de eerste zijn.

Tegelijk weet ik ook: dat is maar de helft van het kunstje. Met alleen heel hard rennen en snel reageren bouw je niet iets duurzaams op. Jean-Paul en ik kunnen tijdens de drukste periode van het jaar er tussenuit, maar we hebben onszelf niet overbodig gemaakt. Meer dan in voorgaande jaren toen iedereen de iPhone nog een niche-onderwerp vond, gaat het nu om keuzes maken, vroegtijdig inschatten welke kant het op gaat en knopen doorhakken. Ik kan in m'n eentje nog zoveel redacteuren inhuren die zorgen dat de website lekker draait, uiteindelijk zorgen Jean-Paul en ik toch voor de onmisbare 'secret sauce' die zorgt dat het werkt.

2013 was voor ons het jaar waarin de zakelijke kant van het ondernemen meer op de voorgrond stond dan ooit. Het was de eerste keer dat we een van onze websites met bijbehorende BV verkochten, om ruimte te maken voor nieuwe plannen. We hebben opnieuw bezoekersrecords gebroken. En we draaiden dit jaar tegen de crisis in onze beste advertentiemaand ooit. Terwijl bijna elke uitgever in 2013 ontslagen aankondigde, hebben wij extra mensen in dienst genomen. En terwijl andere uitgevers steeds meer kiezen voor freelancers, stagiairs en tijdelijke contracten, hebben wij twee redacteuren een vast contract gegeven. Doodeng, want daarmee geven we een groot deel van de (ondernemers)vrijheid op waar we oorspronkelijk zo trots op waren. 'Ondernemen vanuit je passie' en 'je hart volgen' zijn twee idealen die we de afgelopen zeven jaar best aardig in de praktijk hebben gebracht. Tot 2013 konden we voor ons gevoel elk moment zeggen: "We stoppen ermee. We gaan iets heel anders doen" of: "We gaan weer lekker met z'n tweeën verder". Terwijl we tegelijk weten dat het romantische idee om alles met z'n tweeën te doen niet meer realistisch is. We zitten op een voortrazende trein maar kunnen gelukkig wel af en toe op een tussengelegen stationnetje uitstappen om even te genieten.

Gonny en Jean Paul 2013

Mijn naam is Gonny van der Zwaag en ik ben oprichter van iPhoneclub.nl. Ik ben eindeloos gelukkig met Jean-Paul Horn. We zijn 10 jaar getrouwd en bijna 24 uur per dag samen. Privé heb ik bijna niets meer te wensen, als ondernemer leer ik nog elke dag.

More in this category: « Jelle Derckx Jeroen Mirck »

12 comments

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.