donderdag, 26 december 2013 13:00

Marianne Zwagerman

Even ben ik bang dat ik terugveer naar de oude Marianne, die een beetje bozig van opzij leefde en toekeek hoe andere mensen het wel leuk hadden. Ik verbrak dit jaar de vriendschappen met mijn twee beste vriendinnen. Of in elk geval, met de twee vrouwen waarmee ik het meest intensief contact had, ik ging met ze stappen, shoppen, feesten en op vakantie. Ik was in mijn vriendschappen blijkbaar nog op zoek. En ervoer het feit dat het allemaal niet honderd procent goed voelde als een teken dat het werken aan mezelf nog niet klaar was. Ik begin in te zien dat het tegenovergestelde waarschijnlijk waar is. En dat ik het punt nader dat ik weet wie ik zelf ben en in staat ben om de vrienden en relaties te kiezen die daarbij horen. En de vrienden te laten gaan die ik niet meer nodig heb.

Ja, dat geeft ineens een leegte in mijn leven. Maar die is tijdelijk, dat weet ik zeker. Ik leg makkelijk contact, veel makkelijker dan ik vroeger deed. Daardoor komen er steeds weer nieuwe mensen in mijn leven die dingen met mij willen ondernemen. Maar ik durf nu te accepteren dat ik het ook gewoon fijn vind in m'n eentje. Ik kies er steeds vaker voor om alleen te zijn, ik heb geen andere mensen meer nodig om me gelukkig te voelen.

Mijn moeder was de eerste die het zag denk ik. Op een zaterdag in mei koppel ik mijn paardentrailer aan en vraag of ze zin heeft om mee te gaan naar het tuincentrum. Ik woon nog steeds in mijn Gooische mini villa, terwijl ik mezelf al sinds ik er woon wijsmaak dat het tijdelijk is, want ik ga uiteraard naar Amsterdam verhuizen. Een vrouw alleen heeft niets te zoeken in een villawijk vol gezinnen en oude mensen die zich verschansen achter hoge hekwerken. Niet dat ik behalve een laffe email alert op Funda.nl echt werk maak van het zoeken naar een huis in Amsterdam, maar ik houd voor mijn gevoel de opties open. M'n opties openhouden geeft een gevoel van vrijheid. Maar het geeft ook onrust. En langdurige onrust maakt ongelukkig. En dus besluit ik dat ik toch echt hier woon. Ik moet mezelf niet langer voor de gek houden. Ik houd van het Gooi. Van het zeilen op de Loosdrechtse plassen, het hardlopen op de Bussumse hei, het paardrijden in het Spanderswoud en op de hei bij Laren. En nu sjouw ik samen met mijn moeder een paardentrailer vol planten en bloembakken mijn tuin in. Als ik tevreden kijk naar de enorme bamboestruiken die het kleine stukje zicht op het huis van mijn buren wegnemen zegt mama: "Jij bent weer een nestje aan het bouwen hè? Eindelijk krijg je weer een beetje rust in je lijf."

Als ik de boom die ik omhak afvoer op een aanhangertje achter mijn Range Rover voel ik me weer even de boerin Marianne. De stoere, die op klompen liep met een schipperstrui aan. Ik heb haar gemist, voel ik ineens. Deze Marianne ben ik ook nog steeds en daar hoef ik me helemaal niet voor te schamen. Ik kan het misschien wel allebei zijn. Ik hoef niet altijd op hakken te lopen met een mooi jurkje aan uit angst om weer te worden wie ik vroeger was.

Marianne Zwagerman Mijnmoment 2013 moment 1200

Marianne Zwagerman (@mariannezw) werkt als zelfstandig media-innovatiestrateeg voor uitgevers en mediabedrijven, is initiatiefnemer van Red de Journalistiek, is schrijver van boeken en krantencolumns en mediacriticus ondermeer op Radio 1.
mariannezwagerman.nl

More in this category: « Sandra van Kolfschoten Rob Captijn »

18 comments

 • Comment Link Jacob jan donderdag, 26 december 2013 13:17 posted by Jacob jan

  "And if you see me walling all alone,
  don't look back I'm just on my way back home."
  The Eagles.

  Mooi.

  Report
 • Comment Link Jacob jan donderdag, 26 december 2013 13:18 posted by Jacob jan

  walling=walking

  Report
 • Comment Link Anna-Maria donderdag, 26 december 2013 14:04 posted by Anna-Maria

  Marianne... Fijn om je zoektocht te volgen. Ik geloof ook in en/en. En rust is saai maar wel prettig. Voor een tijdje.

  Report
 • Comment Link Marc Dubach donderdag, 26 december 2013 14:25 posted by Marc Dubach

  Dapper besluit! Slim ook. Jij komt er wel! ;-)

  Report
 • Comment Link Renée Ketelaar donderdag, 26 december 2013 15:41 posted by Renée Ketelaar

  Heb ook vriendschappen van jaren verbroken en andere er voor terug gekregen. Fijn om dit te lezen!

  Report
 • Comment Link Meindert donderdag, 26 december 2013 17:22 posted by Meindert

  De beste vriendschap die je kunt sluiten is de vriendschap met jezelf. Die vriend raak je nooit kwijt.

  Report
 • Comment Link Lotje vrijdag, 27 december 2013 01:35 posted by Lotje

  Hoe meer mensen op facebook/twitter/instagram laten zien wat voor een leuke dingen ze allemaal wel niet doen, des te ongelukkiger ze zijn. #ilovemylife #lifeisgood

  Report
 • Comment Link Huub Koch vrijdag, 27 december 2013 16:19 posted by Huub Koch

  Van jezelf houden is een kunst. De beelden die je verhaal onderstrepen spreken voor zich. Dank je wel voor het delen.

  Report
 • Comment Link Cristina maandag, 30 december 2013 08:42 posted by Cristina

  Wat herkenbaar, ik bevind me momenteel in een zelfde fase.
  Een spannende tijd en hoe sociaal en open ik ook ben, nieuwe vrienden vinden is zo gemakkelijk nog niet. Gelukkig ligt Amstelveen-Zuid wel dicht bij Amsterdam.

  Report
 • Comment Link Puck Labrie maandag, 30 december 2013 10:05 posted by Puck Labrie

  Een zieke oudere vrouw die zichzelf veel te serieus neemt is geen aantrekkelijke partij voor een ander. Of dat nou om een relatie of om vriendschap gaat. Een rokje met hakken of een schipperstrui met klompen is helemaal niet relevant. Goed dat je voor jezelf kiest al zal de eenzaamheid soms pijn doen.

  Report
 • Comment Link Jojanneke van den Bosch maandag, 30 december 2013 15:09 posted by Jojanneke van den Bosch

  Je thuis voelen bij jezelf en ontdekken en erkennen wie je werkelijk bent, zijn misschien wel de mooiste geschenken in een leven.

  Report
 • Comment Link Ludo R. Timmerman donderdag, 02 januari 2014 18:56 posted by Ludo R. Timmerman

  Ben benieuwd wie die, mooie, foto's heeft genomen.
  Die moet wel een bijzonder oog voor/op je hebben.
  Geniet ten Volle.
  Ludo

  Report
 • Comment Link Martine L. zondag, 05 januari 2014 08:51 posted by Martine L.

  Mutsen als Heleen Mees en Marianne Zwagerman zijn niet echt gelukkig als je dat zo leest.

  Report
 • Comment Link Wilma zondag, 09 februari 2014 23:29 posted by Wilma

  "En de vrienden te laten gaan die ik niet meer nodig heb". Vreselijk. Vrienden heb je niet omdat je ze nodig hebt. Die heb je omdat ze je vrienden zijn, in goede en minder goede tijden.
  Iemand die vriendschappen ziet als een gebruiksvoorwerp is die vriendschap niet waard.

  Report
 • Comment Link Rene zaterdag, 06 december 2014 13:36 posted by Rene

  Het zou maarzo mijn verhaal kunnen zijn. Veel overeenkomsten.
  U hebt uw zelf al gevonden. Doet de dingen die ze leuk vind, heeft vrienden.

  Report
 • Comment Link Sandra zaterdag, 12 december 2015 13:48 posted by Sandra

  Mooi verhaal! En voor mij zeker herkenbaar.

  Report
 • Comment Link Marja van Willegen zondag, 10 juli 2016 08:25 posted by Marja van Willegen

  Heel herkenbaar, ik had een woningmakelaardij en begon net voor de crisis, dat ging nog even goed maar uiteindelijk moest ik het afleggen tegen de kosten van het in stand houden van mijn certificering en verzekeringen. Mijn parttime baan stopte ook wegens bezuiniging. Mijn ongeluk werd mijn zegen, want ik ben nu aan het "omscholen" tot systeemtherapeut, coach, counselor en het heeft mij persoonlijk veel meer gebracht dan ik ooit had kunnen denken. Ik ga binnenkort starten met het doorgeven van mijn ervaringen en kennis.

  Report
 • Comment Link Benjamin Aben maandag, 25 december 2017 18:12 posted by Benjamin Aben

  Ik geef je groot gelijk dat je je nestje gewoon weer in het Gooi bouwt.Ik heb met zoveel plezier op de genoemde plaatsen gewandeld en rust gevonden.Je hoort daar,bouw er je rustpunt,drukte kun je opzoeken.Amsterdam is al een tijdje niet meer wat het geweest is.

  Report

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.