vrijdag 26 december 2014 12:00

Marcel van Driel

Marcel van Driel Foto: Else Kramer

2014 was het jaar dat ik mijn carrière moest redden. In 2013 was het derde deel van mijn Superhelden.nl-trilogie uitgesteld omdat de uitgever en ik ontevreden waren over het manuscript. Ik gooide meer dan de helft weg en begon opnieuw. We planden het boek deze keer in voor de zomer van 2014.

Er hing nogal wat vanaf. De eerste twee delen waren ontzettend succesvol (meer dan 20.000 exemplaren) en de rechten waren verkocht aan Duitsland. Tienduizenden kinderen en volwassenen zaten met smart te wachten op het einde. Ik hoefde 'slechts' een boek schrijven dat de eerste delen overtrof.

Het lukte me niet. De hoofdstukken zelf waren spannend genoeg. Maar de samenhang was zoek. Het manuscript was een allegaartje van scènes en ideeën geworden. 'Het lijkt wel alsof de personages op elkaar zit te wachten,' zei mijn redacteur. 'Ze moeten wat doen!'

Ik wist alleen niet wat.

De zomer gingen we niet halen en mijn uitgever besloot het boek opnieuw te verschuiven, nu naar kinderboekenweek 2014.

Ik raakte ondertussen steeds meer in paniek. Ik schreef en ik herschreef, ik schakelde proeflezers in, herlas de eerste twee boeken en probeerde te ontdekken welk verhaal ik oorspronkelijk wilde vertellen. Mijn redacteur las mee, benoemde de pijnpunten en motiveerde me om door te gaan. Ik bedacht steeds weer een nieuwe einde en een nieuwe motivaties voor de slechterik en gooide alles net zo hard weer weg. Uiteindelijk zette ik een berichtje op Facebook dat ik het even helemaal niet meer zag zitten.

Ik kreeg meteen een reactie van Nanda Roep. Nanda is net als ik jeugdboekenschrijver met een enorm aantal titels op haar naam. 'Kom maar hier,' zei ze, 'dan gaan we een dagje wandelen en over je plot praten.'

Wandelen werd lunchen. Ik praatte en Nanda stelde vragen, deed suggesties, plaatste kanttekeningen. Alles draaide om de vraag: Wat wil de slechterik met de wereld?

En ineens wist ik het en wat de personages moesten doen om hem te stoppen.

'Hoe ging het?' vroeg Nanda's echtgenoot, cabaretier Silvester en net als ik beroepsgeek en deed prompt een geweldige suggestie. Ik pakte de trein naar huis. Onderweg was ik al aan het schrijven. 4 november 2014 lag het in de winkel.

Mijn moment van 2014 was niet toen het boek verscheen. Niet toen het gelanceerd werd in de Utrechtse Kinderboekwinkel, niet ik tientallen mailtjes kreeg dat dit het beste boek uit de reeks was. Niet toen na een maand de eerste druk al op was. Mijn moment van 2014 was de recensie die op Fantasyboeken.org verscheen:

"De serie staat bol van de spanning die de lezers in een wurggreep houdt. Dit laatste deel is gewoon niet weg te leggen, je vliegt door het boek en je vergeet de rest van de wereld. In dit deel is Van Driel écht op stoom gekomen. De lijnen die zorgvuldig uitgezet werden in de eerdere delen komen op een spectaculaire manier samen en net als je denkt dat je doorhebt hoe het zit, zet Van Driel je weer op het verkeerde been. [...]Alles valt op zijn plek en klopt gewoon in dit boek."

Het boek kreeg vijf sterren en mijn jaar kon niet meer stuk.


Marcel van Driel is schrijver en spreker en heeft bijna vijftig boeken op zijn naam staan. Zijn bekendste titels zijn de Superhelden.nl-trilogie (11+), Schop-onder-je-kont-boek 'Waanzinnige Plannen' en het prentenboek 'Billy de Kip'.

In 2015 verschijnt 'NMM,' een superspannende thriller voor volwassenen bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij. Marcel is getrouwd, vader van twee jongens en geeft lezingen. www.superhelden.nl www.waanzinnigeplannen.nl

Meer in deze categorie: « Jacob Jan Voerman Tom Beek »

11 reacties

 • Reactielink Huub Koch vrijdag 26 december 2014 12:04 Geplaatst door Huub Koch

  Wat een opluchting Marcel!

  Rapporteren
 • Reactielink Jacob Jan vrijdag 26 december 2014 12:11 Geplaatst door Jacob Jan

  ik heb het gevolgd, het schrijven zelf was een heel spannend boek

  ik vind je een superheld, dit is niet de eerste keer dat je vanuit achterstand zo'n spurt maakt (las ik in waanzinnige plannen, waarvan jij weet hoe je ze moet realiseren)

  Rapporteren
 • Reactielink Aartjan van Erkel vrijdag 26 december 2014 12:17 Geplaatst door Aartjan van Erkel

  Heb vorige maand je superhelden pas ontdekt. Daardoor had Ik het geluk dat ik ze alledrie meteen achter elkaar kon lezen. Gelezen om te scheuren! Ontzettend goede trilogie. Deel drie is inderdaad nog beter dan de sterke eerste twee delen.

  Rapporteren
 • Reactielink Jojanneke van den Bosch vrijdag 26 december 2014 12:49 Geplaatst door Jojanneke van den Bosch

  Supergaaf voor jou en van jou, én van Nanda Roep!

  Rapporteren
 • Reactielink Lisette zaterdag 27 december 2014 13:10 Geplaatst door Lisette

  Fantastisch hoe je je gevecht verwoordt. En herkenbaar. Het is hard werken. Mooi dat je dat hier deelt. En hoe je er uiteindelijk uit bent gekomen.

  Rapporteren
 • Reactielink Ellen de Lange-Ros zondag 28 december 2014 12:55 Geplaatst door Ellen de Lange-Ros

  Mooi om te ontdekken dat een serie die zo goed in elkaar zit toch zoveel zweetdruppels heeft gekost. Dat geeft moed bij al die dingen die ik doe en waarin de lijn soms ook ver te zoeken is :-)

  Rapporteren
 • Reactielink Nathalie Bakker zondag 28 december 2014 19:52 Geplaatst door Nathalie Bakker

  Goede ideeën komen soms op de meest onverwachte momenten of in de vorm van iemand die je een klein zetje geeft. Hoe waardevol zijn die mensen?!

  Rapporteren
 • Reactielink Marcel van Driel donderdag 01 januari 2015 16:24 Geplaatst door Marcel van Driel

  Dank jullie wel allemaal!

  Rapporteren
 • Reactielink Nanda Roep donderdag 01 januari 2015 16:58 Geplaatst door Nanda Roep

  Andersom was het voor mij een eer, lieve Marcel, dat je me toeliet in je plot en de problemen ermee. Ik ben, samen met Silvester, blij dat we je konden helpen. Natuurlijk heb ik het boek meteen gelezen en er enorm van genoten. Op naar het nieuwe jaar! x

  Rapporteren
 • Reactielink CorrieGM vrijdag 02 januari 2015 17:33 Geplaatst door CorrieGM

  Wat zijn er toch een lieve mensen op de wereld! Heerlijk dat Nanda je kon helpen, en Sylvester.

  Rapporteren
 • Reactielink Kees Romkes dinsdag 06 januari 2015 08:15 Geplaatst door Kees Romkes

  Wat een fantastisch verhaal Marcel!

  (de twee paragrafen die hierna kwamen deel ik nog wel eens in person met je :-))

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.