dinsdag, 30 december 2014 15:00

Erik Huizer

Op 26 januari net voor middernacht sluipt er een mailtje mijn mailbox binnen dat ik pas de volgende dag zie, de subject-line luidt: "CONFIDENTIAL: Internet Hall of Fame 2014 Award". Onmiddellijk voel ik een spanning als een kind dat een Sinterklaaskado mag uitpakken. Ik open het mailtje en ik lees:

'We are very pleased to inform you that you have been selected for induction into the Internet Hall of Fame. We cordially invite you to participate in the Internet Hall of Fame induction ceremony, 8 April 2014, in Hong Kong at the Grand Hyatt Hotel.'

Tijdens mijn promotieonderzoek, ergens halverwege de jaren tachtig, kom ik in aanraking met Internet. Of beter gezegd met het Internet Protocol (IP). Ik implementeer het op een IBM PC om data te transporteren vanaf een proefopstelling. Met het Internet kom ik pas eind jaren tachtig in aanraking als ik bij SURFnet werk.

Even voor de duidelijkheid: met Internet bedoel ik het wereldwijde netwerk van netwerken dat allerlei vormen van communicatie mogelijk maakt dankzij IP. Dit in tegenstelling tot het World-wide Web (http) dat onderdeel is van het Internet, maar door veel mensen wordt gezien als "het Internet". Het Internet bestaat dankzij de samenwerking van autonome netwerken. Om dat te laten werken en betrouwbaar, open en toegankelijk te houden vergt voortdurend onderhoud.

Het moment dat waarop ik geheel verkocht was aan Internet volgt in 1989. Ik ga naar Boston voor een workshop die door de Internet Architecture Board is georganiseerd. Als ik incheck in mijn hotel zie ik Vint Cerf, toen al "de vader van het Internet" en stel me aan hem voor. Hij nodigt me direct uit mee te gaan eten "with a few guys". Als ik even later instap op weg naar het restaurant blijk ik in een taxi te zitten met Vint Cerf, Jon Postel en Steve Crocker. Drie mannen die de basis hebben gelegd voor wat het Internet nu is (als de namen je niets zeggen, dan is dit het moment om te googlen).

Erik Huizer IHoF speech Huizer april 2014

"The rest, as they say, is history." Ik heb me sinds die tijd altijd ingezet voor een betrouwbaar, open en toegankelijk Internet, en met veel plezier! Ik heb leuke mensen ontmoet over de hele wereld. Vrienden gemaakt in Letland, Zuid-Afrika, Brazilie, India, Taiwan etc. etc. En dan word je daarvoor ook nog beloond met deze erkenning. Een erkenning die bepaald wordt door een groep van 20 mensen uit alle delen van de wereld die één ding gemeen hebben: hart voor het Internet. Een erkenning die nog mooier voelt als ik hoor wie me hebben genomineerd: Steve Crocker en Vint Cerf.

Mijn moment van 2014 vindt plaats op 8 april in Hongkong.


Erik Huizer is technisch directeur bij SURFnet, het netwerk voor hoger onderwijs en onderzoek. Daarnaast is hij ook deeltijd hoogleraar "Internet toepassingen" bij de afdeling media- en cultuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht.

More in this category: « Frans Miggelbrink Jeroen Mirck »

6 comments

 • Comment Link Kaj dinsdag, 30 december 2014 15:48 posted by Kaj

  Gaaf Erik. Gaaf zo'n erkenning en ook nog eens op deze manier. Gefeliciteerd.

  Report
 • Comment Link Ellemijn dinsdag, 30 december 2014 16:45 posted by Ellemijn

  Gefeliciteerd!

  Report
 • Comment Link Raymond Witvoet dinsdag, 30 december 2014 17:20 posted by Raymond Witvoet

  Cool! We owe you!

  Report
 • Comment Link Erik Visser woensdag, 31 december 2014 00:05 posted by Erik Visser

  Wat geweldig. Gefeliciteerd nog en natuurlijk bedankt! Ik geniet er elke dag weer met volle teugen van.

  Report
 • Comment Link vincenteverts woensdag, 31 december 2014 15:50 posted by vincenteverts

  Dank voor het goede werk dat je gedaan hebt Erik... Leuke kerels indeed..

  Report
 • Comment Link Petra Spithost donderdag, 01 januari 2015 02:51 posted by Petra Spithost

  Echt een mooie en terechte erkenning Erik! Maak er ook in 2015 een mooi jaar van.

  Report

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.