dinsdag, 30 december 2014 22:00

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag Foto: Jacqueline de Haas

2014 was het meest onhandige jaar om iets nieuws te starten. Toch is dat wat ik heb gedaan - en ik ben er trots op. 2014 is het jaar waarin ik voor het eerst in zes jaar weer een boek
heb uitgebracht. Het plan lag er al een tijdje: ik wilde naast alle technologiedingen nog iets anders doen, iets waar ik de komende jaren mee vooruit kan en waarmee ik mensen echt zou kunnen helpen om gezonder te leven. 'Fit met Apps' is alles geworden waarop ik had gehoopt. 15 oktober was mijn moment: de officiële boekpresentatie in de Waag.

Toch is er een lange periode van meer dan twee jaar voorbereiden en 'aanklooien' aan voorafgegaan. Eerst was de insteek niet goed: teveel quantified self, te weinig praktisch toepasbaar. Daarna ging ik met nieuw enthousiasme aan de slag maar was mijn focus veel te breed. Het boek dreigde 1.000 pagina's dik te worden. Dankzij de hulp en aanmoediging van medebloggers en vrienden kwam ik weer op het juiste pad terecht. Het moest gaan over sport en fit worden. Met een positieve insteek, over hoe technologie je kan helpen. Ik heb zoveel apps en trackers uitgeprobeerd en weet hoe je daarmee je doel bereikt. Ik wil niet de medisch deskundige of de sportinstructeur uithangen, want dat ben ik niet. Maar ik laat wel zien hoe je net als ik slimmer kunt bewegen en sporten.

In 2014 moest het boek echt af. Niet het meest handige moment, want hadden dit jaar een paar grote aanpassingen voor iCulture gepland, waarbij allerlei dingen mis gingen die buiten onze macht lagen. De tegenslagen stapelden zich op en we raakten regelmatig de moed kwijt. Het boek was daarin voor mij het lichtpuntje, ook al had ik er nauwelijks tijd voor en kwamen alle deadlines net op momenten dat mijn dagelijkse werk té druk was. Maar het heeft me veel positieve dingen gebracht, terwijl ik nog maar net ben begonnen.

Het leuke is namelijk dat het boek allerlei deuren opent. Ik zit altijd met mijn neus in de techniek, in een mannenwereld, waar ik me thuisvoel. Nu word ik opeens aangesproken over heel andere dingen. Of zorgverzekeraars hun premie wel afhankelijk mogen maken van hoeveel je beweegt. En of je betere zorg krijgt als mensen hun data massaal gaan delen. Het heeft ook de deur geopend om in 2015 een presentatie te mogen geven op SXSW. Een droom komt uit!

Als je een website als iCulture hebt opgebouwd, lijken alle nieuwe activiteiten zo klein en onbetekenend. Maar het komt goed. Ik heb geduld. Hoe meer mensen ik kan overhalen om gezonder te gaan leven, hoe meer ik heb bereikt. Dat voelt goed; dat het niet alleen maar over apparaten-met-stekker gaat, maar dat ik echt iets teweeg kan brengen in het leven van iemand. Het leukste compliment vind ik, als mensen zeggen: "Ik krijg het boek niet uit. Ik moet het steeds wegleggen omdat ik wil gaan sporten."


Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture, de grootste Nederlandstalige website over alles wat met Apple te maken heeft. Werd ooit door collega's uitgeroepen tot de meest productieve blogger van Nederland, maar probeert tegenwoordig meer tijd te maken voor dingen die ook belangrijk zijn. Zoals gezond doen met liefdes- en zakenpartner Jean-Paul Horn en mensen enthousiast maken om slimmer fit te worden. Dit doet ze op haar nieuwe blog fithacking.nl

More in this category: « Petra de Boevere Bram Koster »

7 comments

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.