zaterdag 26 december 2015 12:00

Amy van Son

Amy van Son Foto: René Wouters

‘Tja je bent wat ontstekingsgevoelig - omdat je rookt - al overwogen om te stoppen?” begon de chiropractor alleraardigst. “Ik kom hier niet om te stoppen met roken. Ik kom voor mijn rug, over twee weken moet ik rechtop kunnen staan!” bijt ik hem toe.

Gestrand met de kust in zicht. Ik kon letterlijk en figuurlijk, niet meer voor of achteruit. Maar ik stond er, op TEDxArnhem. Onbetaalbaar. En toch was er een prijs, die van een hernia. Dit komt nooit meer goed…

TEDxArnhem groot succes

Heel 2015 stond in het teken van de eerste TEDxArnhem, inclusief  de overweldigende gevolgen. “TEDxArnhem een groot succes!” kopt het persbericht een dag later. Coosto meet 3,1 miljoen online impressies die dag. Over de voorliggende zes maanden meer dan zeven miljoen #TEDxArnhem impressies. Op de dag zelf zie ik blije en verrukte gezichten, euforie, volledige samenwerking. Alles en iedereen kwam samen. Waarlijk op missie, die we glorieus volbrachten. 1.750 mensen keken online de livestream mee. Astronauten.

Foto Amy van Son 2

Een scheur in de zachte delen

Het thema “We are all astronauts of spaceship Earth”, van de vorig jaar overleden Wubbo Ockels creëerde een verlangen. Het proces verliep als het dicht ritsen van een jas. Elk element volgde vloeiend. Totdat de rits vastliep. Een korte ruk. Een scheur in de zachte delen. De rits sloot alsnog. Noem het een onstilbaar verlangen naar passie, emotie of zingeving. We stilden het die dag met elkaar.

Zelfinzicht en bewustwording

Het vervult me om van niets iets te maken, van idee tot werkelijkheid. Omdat het kan en omdat het moet. Meer verklaringen zijn er niet. En dat heeft een prijs. En altijd een beloning, die van meer zelfinzicht en bewustwording. De laatste maanden van dit jaar gaan volledig op aan zelfzorg, een tikje te laat. Maar misschien net op tijd. Elke dag begint in stilte. Kijken hoe de vlag er die dag bij staat.

Amy van Son foto 3 1200

TEDxGlobal

Het is december. Ik wordt uitgenodigd voor het ‘TEDGlobal organizers weekend’ in Genève. Een kans die ik niet mag laten schieten. Mensen vanuit alle hoeken van de wereld. 80 nationaliteiten verzamelen zich in Genève. Mensen met eenzelfde drive, die onder andere omstandigheden opereren. Zoals Reza uit Irak. Hij organiseert TEDx op een locatie die snel ontruimd kan worden als de politie een inval doet vanwege een verbod op samenscholing. Alles is relatief.

Als ik terugkom uit Genève, bezoek ik Sandra van Kolfschoten met een hoofd vol verhalen over TEDGlobal. Ze laat me een gedicht trekken uit een gedichtenbundel van Peter-Jan Soeters. Ik leg mijn vingers op een blad en het papier schuift mijn richting op. Het blijken er twee. ‘Heb jij weer!’ grapt Sandra. Ze draait de velletjes papier om. ‘Ze horen allebei bij je’. Sandra schuift ze naar me toe. Ik lees…

Raak aan een herinnering.

Strand in je manier van doen.

Kijk over je schouder.

Verlang dan kort naar toen.

Leeg.

En stil.

Van wat kan

en wat het wil.

Van wat het wil

en wat het moet.

Leeg en stil.

En goed.


Amy van Son organisatieadviseur & loopbaanprofessional, social media strateeg, maar bovenal verbindelaar en dingendoenster. Beweegt zich op het snijvlak tussen zingeving en social media. Maker van Your-Song.nl en grondlegger van TEDxArnhem.

Meer in deze categorie: « Annelies Verhelst Geert Veneklaas »

15 reacties

 • Reactielink yoeke zaterdag 26 december 2015 12:26 Geplaatst door yoeke

  Prachtig Amy! Benieuwd hoe deze nieuwe vriendschap zich ontwikkelt - want ze is wel een bitch zeg, die Hernia.

  Rapporteren
 • Reactielink Amy zaterdag 26 december 2015 12:32 Geplaatst door Amy

  Dank je Yoeke! Noem het de veiligheidspal die terugslaat wanneer ik in het rood kom.

  Rapporteren
 • Reactielink Marian zaterdag 26 december 2015 12:37 Geplaatst door Marian

  Heel mooi, zeker ook het gedicht. En wat een mooie toepasselijke metafoor van de ritssluiting. De belangrijkste relatie is die met jezelf. Daarvoor is het nooit te laat. Het is het begin en het eind. Ik ben benieuwd welke ideeën je weer met anderen tot werkelijkheid brengt. Liefs Marianne

  Rapporteren
 • Reactielink Anke Wiersma zaterdag 26 december 2015 12:44 Geplaatst door Anke Wiersma

  De bitch die hernia heet is jouw sleutel tot zelfbevrijding. Genoeg aan de wereld gegeven, dank daarvoor. Wat was het mooi! Zoek nu de houvast in jezelf, bij je zachte kern, je eigen natuur. Laat je hoofd in je buik zakken en ontspan. Mooi... Liefs!

  Rapporteren
 • Reactielink Amy zaterdag 26 december 2015 12:45 Geplaatst door Amy

  Dank je wel Marianne! No (wo)man is an island.

  Rapporteren
 • Reactielink Amy zaterdag 26 december 2015 12:47 Geplaatst door Amy

  Wat mooi gezegd Anke! Volgend jaar weer, maar dan nog weer zachter...

  Rapporteren
 • Reactielink Jojanneke van den Bosch zaterdag 26 december 2015 12:52 Geplaatst door Jojanneke van den Bosch

  Grote prestaties trekken altijd een grote wissel op lijf en leden, en op je hoofd en hart. Daar de tijd voor nemen is het beste wat je kunt doen, en dat doe je. Ik hoop dat je je snel beter voelt. En koester je mooie prestatie, goed gedaan!

  Rapporteren
 • Reactielink Amy zaterdag 26 december 2015 13:00 Geplaatst door Amy

  Dank Jojanneke! Beter gaat het al, zachter wil het nog.

  Rapporteren
 • Reactielink René Wouters zaterdag 26 december 2015 13:41 Geplaatst door René Wouters

  Ja, een #mijnmoment van helemaal jij! Wat fijn dat ik van veel acties direct getuige mocht zijn een hier en daar ook een handje kon toesteken! Je bent me heel dierbaar....maar dat wist je al! Dikke kus!

  Rapporteren
 • Reactielink Raymond Witvoet zaterdag 26 december 2015 13:49 Geplaatst door Raymond Witvoet

  Zelfs met een hernia rock je! Baal er nog van dat ik er niet bij kon zijn!

  Rapporteren
 • Reactielink Amy zaterdag 26 december 2015 13:51 Geplaatst door Amy

  René... ❤

  Rapporteren
 • Reactielink Amy zaterdag 26 december 2015 13:53 Geplaatst door Amy

  Raymond, wil je in mijn dreamteam? Ben je er altijd bij!

  Rapporteren
 • Reactielink Wilma zaterdag 26 december 2015 14:04 Geplaatst door Wilma

  Mooi en herkenbaar! Op naar een mooi nieuw jaar. Mevr Hernia wordt goed behandelt lees ik. Ik loop weer graag (zorgend) met je mee in 2016.
  Dikke kus.

  Rapporteren
 • Reactielink EdwinB zaterdag 26 december 2015 15:50 Geplaatst door EdwinB

  Je bent zo teRUG ;-) succes in '16!

  Rapporteren
 • Reactielink Willem zondag 27 december 2015 12:28 Geplaatst door Willem

  Het zal aan mij liggen, maar verhaal en reacties doen mij allemaal erg zweverig aan. Ik begrijp het gewoon niet. Nogmaals zal aan mij liggen.

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.