dinsdag, 29 december 2015 20:00

Vieve ter Laak

Aaah shit. Nee. Het is fout. Nu heb ik het verpest. Het is mis. Echt Helemaal Fout. Het was een truc. Altijd al. En weet iedereen het - ik kan het helemaal niet: Vieve Is Een Nep Coach.

Negen jaar geleden startte ik mijn Heldere Zaken. Ik wist wat me te doen stond: een oplossing bedenken voor mezelf en voor mijn collega’s van toen. Een praktisch en concreet ‘iets’ om de machteloosheid te kunnen ombuigen naar het nemen van invloed en regie. Weg van de afhankelijkheid, uit de Waan van de Dag, uit de Spelletjes en de grote emoties.

In de jaren daarvoor werkte ik hard om te laten zien wat ik waard was. Het was heftig, uitdagend, spannend. Ik telde mee! Top! Maar geleidelijk voelde mijn werk steeds meer als een arena. Politiek gedraai, bang om op het matje worden geroepen voor zaken waarop ik geen invloed had, onduidelijke bevoegdheden. Veel cynische mensen om me heen die allang wisten dat het niets zou gaan worden. Ik kreeg angstklachten, was chronisch vermoeidheid, kort lontje….

Tot het niet meer ging. Ik zat thuis met een serieuze burn-out. Een tijdje gaf ik alles en iedereen de schuld, maar op een helder moment realiseerde ik me: dit heb ik mezelf aangedaan. No one to blame but myself.

Het zo gewenste ‘iets’ is er gekomen: Een lekker toegankelijke en bruikbare methodiek. Je spoort er inefficiënte gedragspatronen mee op en het is een hulpmiddel om te veranderen. En ja, het wordt herkend, klanten willen ermee aan de slag, ik kan hen helpen, ze knappen er van op. Yes!!!

Een tijdje geleden werd ik door een oud-collega gevraagd zijn team - ook allemaal oud-collega’s - te begeleiden naar meer Zelfbewust Werken. Wat gaaf! Deze mensen had ik in gedachten bij het ontwikkelen van de methodiek. En nu mag ik hen inspireren.

En daar sta ik dan voor mijn oud-collega’s. Gezelligheid.

Ik start de dag. De eerste uren gaat het nog. Maar dan komen de woorden niet meer vanzelf. Mijn opmerkzaamheid laat me in de steek. In de groep heerst een gelatenheid, een soort van wanhoop – en dat gevoel tikt op mijn schouder. Hee Vieve, ken je me nog? Ja dus. En zonder dat ik er me er bewust van ben, glij ik terug in de afhankelijke Vieve van vroeger. Wat een energieke training in Zelfbewust Werken (hoe ironisch) zou moeten worden, wordt een Drama.

Oh horror. De dagen er na wil ik verdwijnen. Ik voel me totaal mislukt! Radeloos. Enorm verdrietig. Ik kan het niet, ik stel niets voor. Vieve Is Een Nep Coach.

Gelukkig komen mijn realisme en helderheid terug. En dan zie ik het: DIT is het patroon! Checken bij de opdrachtgever en deelnemers… ja! Zij herkennen het ook. Dit is het patroon!

Dus gelukkig, het valt alles mee. Ik blijk toch geen Nep Coach. Ik werd getackeld door het verleden maar kon het herkennen en gebruiken. En ik kreeg een lesje in ‘kwetsbaar durven zijn’. Bij deze.


Vieve ter Laak (46), coacht en traint (semi-)ambtenaren om beter uit de verf te komen op het werk: zelfbewust en resultaatgericht.

www.heldere-zaken.nl

Meer in deze categorie: « Erno Mijland Elja Daae »

4 reacties

 • Reactielink Erno Hannink dinsdag, 29 december 2015 21:07 Geplaatst door Erno Hannink

  Vieve is een ECHTE COACH.
  Een hele goeie, die nog veel meer mensen door het drama heen gaat helpen.
  x

  Rapporteren
 • Reactielink Huub Koch woensdag, 30 december 2015 00:43 Geplaatst door Huub Koch

  Vallen en weer opstaan. Wie is niet groot mee geworden? ;-) Veel plezier in 2016!

  Rapporteren
 • Reactielink Ingeborg woensdag, 30 december 2015 18:18 Geplaatst door Ingeborg

  Een echte coach die gewoon weer op haar paardje stapt als ze eraf gevallen is ! Toppie

  Rapporteren
 • Reactielink FransJozef van Poppel woensdag, 30 december 2015 20:05 Geplaatst door FransJozef van Poppel

  Vieve is zeker GEEN nep maar een TOP coach! Bedankt voor jouw steun en deskundigheid in 2015. Het heeft mij veel geholpen en klaar gemaakt voor nieuwe stappen. Bedankt! Enne.... een top 2016 gewenst!!!

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.