dinsdag, 29 december 2015 21:00

Elja Daae

Dit jaar is het makkelijk om dat ene moment aan te wijzen. Het is een jaar van grote verandering, althans, dat gaat het worden.

We schrijven het weekend van 18 juli. We kregen vrienden te lunchen. Ik maakte het favoriete lunchgerecht van mijn vriendin: menemen. Een Turks ontbijtgerecht, pittig roerei met paprika en tomaat. Het was, al zeg ik het zelf, best goed gelukt. Wist ik veel dat ik luttele weken later de naam van dat gerecht zou gebruiken als conceptnaam voor mijn nieuwe bedrijf?

Ik zat naast de man van mijn vriendin. We hadden het eigenlijk nooit over mijn werk gehad en daarover raakten we in gesprek, tijdens de menemen. Ik vertelde hem over mijn werk als oprichter en manager van Frankwatching Webinars. Wat ik verder allemaal doe als social media strateeg, -trainer en -spreker. En mijn groeiende fascinatie voor online leren.

Ik blééf maar praten. En hoe meer ik praatte, hoe enthousiaster ik werd. Na drie jaar webinars organiseren, en ruim 5 jaar werken voor en met een van de mooiste blogs van Nederland, krijg je aardig wat ideeën over hoe mensen online leren. Over e-learning content. On demand leren. Online kennis delen, op zo’n manier dat mensen er ook echt iets mee kunnen. Deep learning, blogs, micro content, MOOC’s… ik hield niet meer op.

De droom – de visie - is dat je al die kennis die ik en anderen hebben, zou kunnen delen in online programma’s die mensen kunnen volgen waar en wanneer het ze uitkomt. Met e-learning content die aanspreekt. En die echt tot gedragsverandering leidt.

“Maar waarom doe je dat dan niet?”, vroeg mijn gesprekspartner.

Waarop ik hem uit ging leggen waarom het allemaal niet handig was, nu. Binnen mijn bestaande kader.

Tot drie keer toe begon ik enthousiast te vertellen. Tot drie keer toe stelde hij me diezelfde vraag: waarom doe je het niet? En tot drie keer toe kwam ik met redenen om vooral geen stappen te zetten in de richting van mijn visie. Maar bij de derde keer viel de tafel stil.

Mijn drie tafelgenoten keken me aan en zeiden niets.

De stilte was keihard. Zoals na een grote ontploffing.

“Zou je het kúnnen doen?”, vroeg mijn gesprekspartner.

Hij benam me de adem. Ik wilde wel antwoorden maar ik kon het niet. Ik stamelde. Het duurde even voor het woord uit mijn mond kwam:  

Ja.

Ja, natuurlijk kan ik dat.

En natuurlijk wil ik dat. Natuurlijk moet ik die passie verder uitbouwen. Natuurlijk houdt niets me tegen om opnieuw te beginnen (of liever: verder te gaan), behalve ikzelf. Want alle ingrediënten zijn aanwezig: visie, kennis, techniek, passie, netwerk, investeerders, een betrokken klantenkring.

Per 1 januari spring ik daarom voor de zoveelste keer in het diepe. Blijven leren, is het motto. See you on the other side…


Elja Daae is ondernemer in online kennis. Ze is spreker, trainer en strateeg en weet alles over bloggen, social media en online content. Haar doel is haar kennis en die van anderen online over te dragen. Via blogs, e-learning programma’s of twitterchats. Whatever works!

More in this category: « Vieve ter Laak Sanne Walvisch »

11 comments

 • Comment Link Erno Hannink dinsdag, 29 december 2015 21:10 posted by Erno Hannink

  Eindelijk. Echt.
  Ik kijk uit naar Menemen. Het online leren met Elja Daae.
  Veel plezier met je nieuwe onderneming.

  Report
 • Comment Link SanneW dinsdag, 29 december 2015 21:16 posted by SanneW

  Geweldig. Ik kijk er ook naar uit!

  Report
 • Comment Link Frank dinsdag, 29 december 2015 21:45 posted by Frank

  Rock on Elja!

  Report
 • Comment Link Jojanneke van den Bosch dinsdag, 29 december 2015 22:39 posted by Jojanneke van den Bosch

  Ha. Dat is ook mijn werk en specialisatie. :-)

  Report
 • Comment Link Petra Moes dinsdag, 29 december 2015 23:32 posted by Petra Moes

  Ja! Leer me! : ) Ga je zien 'on the other site!' : )

  Report
 • Comment Link Erwin Blom woensdag, 30 december 2015 00:20 posted by Erwin Blom

  Mooi en veel succes!

  Report
 • Comment Link Erik Visser woensdag, 30 december 2015 10:36 posted by Erik Visser

  Dat klinkt geweldig. Hoe je er nu al over verteld daar druipt de passie en kennis van af. En er is nog zoveel te doen binnen dit domein.

  Report
 • Comment Link Manon Bonefaas woensdag, 30 december 2015 12:40 posted by Manon Bonefaas

  Wauw, gogogo Elja!

  Report
 • Comment Link Heleen woensdag, 30 december 2015 18:43 posted by Heleen

  Heel gaaf plan, ik volg je al een tijdje via je blogs die in mijn inbox komen en meestal lees ik ze. En meestal moet ik lachen en leer ik er iets van. Dus het past perfect bij je lijkt mij! Heel veel succes, gaat je zeker lukken!

  Report
 • Comment Link Jarno woensdag, 30 december 2015 22:29 posted by Jarno

  Mooi opgeschreven.
  Dit gaat goed komen. Goed gedaan!

  Report
 • Comment Link Sanne Roemen donderdag, 31 december 2015 11:24 posted by Sanne Roemen

  Wow wat ontzettend heerlijk dat iemand met zoveel aandacht naar je luistert en je echt ziet en vragen stelt. Mooie vrienden heb jij!

  Report

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.