woensdag 30 december 2015 09:00

Yama Voorhorst

De Peruaanse sjamanen zongen normaal met z’n tweeën, maar deze nacht hoorde ik opeens nog een stem meezingen. Waar kwam die stem vandaan? Ik spitste mijn oren in het pikkedonker van de ceremonieruimte en luisterde naar de onbekende melodieën in een onbekende taal, begeleid door de ritmische ritselingen van de chakapa.

Ik had al wel eerder ayahuasca gedronken. Soms ook met prachtige live muziek. Maar dat was op geen enkele wijze te vergelijken met de heling die er ontstond door het zingen van deze ‘icaros’ tijdens de ceremonie. Ik weet niet wat er precies gebeurt, maar deze liederen stellen je rechtstreeks in verbinding met de magie uit de jungle. Een magie die wij in Nederland niet meer kennen.

Dit was de vierde ceremonie die ik met hen deed. Ik was dood en doodziek geweest en had uren met mijn hoofd in een emmer gelegen om alle troep uit mijn lichaam te kotsen en alles los te laten wat ik niet meer met me wilde meedragen. Afschuwelijk. En tegelijkertijd zo intens bevrijdend!

Twee jaar geleden heb ik hier gedeeld over hoe ik mijn ‘ongeneeslijke’ bipolaire stoornis overwonnen heb. Daarna ben ik mijn lichaam gaan reinigen van alle gifstoffen na 25 jaar chemische medicatie, met plant medicijn. Iboga, Kambo, Ayahuasca. Natuurlijke middelen die hier officieel op de verboden lijst staan en die een heling brengen op elk niveau (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel) waarvan ik niet weet waar ik zou moeten beginnen om er over te vertellen. Al dat overgeven is het me meer dan waard!

Deze nacht wist ik opeens: “Het is klaar”. En alsof er een stop uit een bad werd getrokken, voelde ik de rest van alle gifstoffen, ziekte en ander donker wat ik nog in mijn systeem had zitten uit mijn lijf lopen. Daarna ontstond er een oogverblindend licht in mezelf en kwam ik in een weidse ruimte die ik niet in woorden kan vatten: elke illusie van afgescheidenheid was weg en ik voelde me intens verbonden met alles en iedereen. Een gevoel wat niet meer weg is gegaan.

Verwonderd over wat er met me gebeurde luisterde ik naar de derde stem die de icaros zong. Tot ik me realiseerde… ik was het zelf! Ik zong met hen de melodieën die ik niet kende in een taal die ik niet verstond, alsof ik nooit anders had gedaan!

Op het moment dat ik me dit realiseerde was het weg. Ik probeerde mee te zingen, maar bakte er niets van. Maar als ik ontspande en niks deed was het er weer. Ik wist zelfs wat ik zong. Als een diepe herinnering.

Om een lang verhaal kort te maken: deze winter ga ik naar Peru met hen mee de jungle in. Een avontuur waarvan ik nog niet kan bevatten wat het me gaat brengen. Maar er is niks wat me hiervan kan stoppen.


Ik? Deva Yama. Naturally born wild. Brutally vulnerable. Passionfoodoholic. Detox. Transformation. Tantra massage. Sacred fire rituals and healing ceremonies. Womb Keeper. www.ActWild.nl

Ceremonie

11 reacties

 • Reactielink Carien Neeleman woensdag 30 december 2015 10:28 Geplaatst door Carien Neeleman

  Mooie, krachtige, liefdevolle Yama!
  Wat heb je jouw ervaring mooi verwoord.
  XXX

  Rapporteren
 • Reactielink Yama woensdag 30 december 2015 10:41 Geplaatst door Yama

  Dankjewel lieve Carien, jij weet precies waar ik het over heb! :-)

  Rapporteren
 • Reactielink Raymond Witvoet woensdag 30 december 2015 11:34 Geplaatst door Raymond Witvoet

  Intens en prachtige transformatie zeg!

  Rapporteren
 • Reactielink Yama woensdag 30 december 2015 11:49 Geplaatst door Yama

  Dankjewel Raymond,
  Ja, dat is het zeker. Spannend om te delen in deze Westerse wereld. Maar ja, mijn moment van 2013 was ook reuze spannend om te delen. En bracht me zo veel!
  This is me, I guess...!

  Rapporteren
 • Reactielink Edith woensdag 30 december 2015 12:17 Geplaatst door Edith

  Zo zeg! Over keuzes gesproken.

  Rapporteren
 • Reactielink Remco woensdag 30 december 2015 13:03 Geplaatst door Remco

  Wauwww
  Mooi verwoord!!
  Ik zou het zelf niet beter kunnen

  Ik ben zo benieuwd naar jouw werk in de amazone !!!

  Rapporteren
 • Reactielink Huub Koch woensdag 30 december 2015 13:43 Geplaatst door Huub Koch

  De vitaliteit spettert van je verhaal af. Veel plezier in Peru.

  Rapporteren
 • Reactielink Ilse woensdag 30 december 2015 14:23 Geplaatst door Ilse

  Dank voor het delen van een wereld, die ik oprecht niet ken. Kan niet wachten op #jouwmoment2016 Geniet van de avonturen die Peru je gaat brengen.

  Rapporteren
 • Reactielink Fem woensdag 30 december 2015 20:51 Geplaatst door Fem

  Mooi om te lezen lieve Yama, wens je een bijzondere tijd in Peru! Liefs Fem

  Rapporteren
 • Reactielink Sanne Roemen donderdag 31 december 2015 11:29 Geplaatst door Sanne Roemen

  Wow wat een schitterende ontwikkeling en wat schrijf je het mooi op. Heel benieuwd naar het vervolg.

  Rapporteren
 • Reactielink Jan-Willem Verlaat woensdag 24 april 2019 06:42 Geplaatst door Jan-Willem Verlaat

  Hoi lieve Yama
  Ik was gister op jou mooie boekpresentatie en ik wil voor mijn propersona cursis klasje graag 2 boeken bestellen (dinsdag laatste cursisdag en wat kaarten. Ik ben bezich met een stichting op te richten.

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.