maandag, 26 december 2016 15:00

Els ten Napel

Els ten Napel Foto: Daphne Channa Horn

Archaea en cyanobacteriën, black smokers en banded iron formations, stromatolieten en de Ediacarische fauna. Sinds een paar maanden zit ik tot over m’n oren in de geologie en de biologie. Via Coursera volg ik de cursus ‘Emergence of Life’ en ik geniet van elk moment dat ik meer begrijp van hoe het op onze derde steenklomp van de zon allemaal zo is gekomen. Ik lees me daarnaast gek en kijk prachtige documentaires van de BBC en PBS. Het is een waanzinnig verhaal.

Andere mensen gaan bidden. Of steken hun kop in het zand. Of hebben last van een onbegrijpelijke verstandsverduistering en gaan ervan uit dat alles wel opgelost zal worden. Ik heb altijd het idee gehad dat ik met mijn onbelangrijke korte leven toch een steentje bij kon dragen. Een schakeltje zijn in het leven op aarde, de cultuur, de natuur. Maar nu wordt steeds duidelijker dat we met z’n allen allang de boel om zeep hebben geholpen. Het klimaat, de bodems, de biodiversiteit. Het enige dat telt is het consumentenvertrouwen. Het investeringsklimaat. Aan duurzaamheid wordt slechts lippendienst bewezen. Want je moet wel gewoon kunnen blijven leven. Helaas. Ik heb nog nooit zo graag gewild dat ik geen gelijk had. Maar de wereld gaat naar de kloten.

Een sombere kijk hebben op de toekomst is een enorm taboe. Ik ervaar dagelijks dat mensen er niet mee om kunnen gaan en mij het positieve pad op proberen te sturen. Want zij hebben net een kind gekregen, dus het kan niet waar zijn. Want zo is het niet gezellig. Want we zijn zo slim en kunnen zoveel.

Als een laatste omhelzing en liefdesbetuiging wil ik alles weten over de aarde. Alles weten over het leven, inclusief de massa-extincties die hebben plaatsgevonden. Alles, om die zesde massa-extinctie die wij nu helemaal zelf veroorzaken, te kunnen plaatsen.

16 comments

 • Comment Link Sanne Roemen maandag, 26 december 2016 15:09 posted by Sanne Roemen

  Gaaf Els! En ja. We gaan eraan. Rustgevende gedachte :-)

  Report
 • Comment Link Erik Visser maandag, 26 december 2016 16:13 posted by Erik Visser

  3

  Report
 • Comment Link Erik Visser maandag, 26 december 2016 16:15 posted by Erik Visser

  ik bedoelde een hartje te maken maar het haakje wordt wordt weggefilterd :)

  Report
 • Comment Link Ellemijn maandag, 26 december 2016 18:21 posted by Ellemijn

  Mijn kind denkt zoals jij, ik probeert hem moed in te praten, omdat dat moet, als moeder, maar ik ben zo bang dat hij gelijk heeft... Kus voor jou!

  Report
 • Comment Link Ellemijn maandag, 26 december 2016 18:22 posted by Ellemijn

  Probeert???? Probeer!

  Report
 • Comment Link Els ten Napel maandag, 26 december 2016 19:00 posted by Els ten Napel

  Jullie zijn lief! Voor mij is nu de opdracht: hier goed mee omgaan en in liefde leven met de mensen om mij heen en genieten van wat is.

  Report
 • Comment Link René Wouters dinsdag, 27 december 2016 09:11 posted by René Wouters

  Een geschreven hartje voor jou!

  Report
 • Comment Link Els dinsdag, 27 december 2016 12:03 posted by Els

  Dank je René!

  Report
 • Comment Link Esther Gons dinsdag, 27 december 2016 12:45 posted by Esther Gons

  Zo lastig om dat te beseffen en de were led on je heen verder te zien denderen Terwijl je wil dat ze omkijken, meeduwen, iets! Liefdevolle omhelzing! (Want die doe ik tegenwoordig bij mensen die me dierbaar zijn.. als echte invulling van mijn nietige bestaan)

  Report
 • Comment Link Els dinsdag, 27 december 2016 15:31 posted by Els

  Dat klopt Esther...zo voelt het. De wereld die wij zo goed kennen, zo vertrouwd is....en zo kwetsbaar. Liefde en eindigheid...

  Report
 • Comment Link Sytske dinsdag, 27 december 2016 20:11 posted by Sytske

  Ik vraag mij dan af wie eerder zal gaan de aarde of de mensheid. Indien het die laatste is dan heb ik grote hoop voor het overleven van die eerste.

  Report
 • Comment Link Jöran dinsdag, 27 december 2016 22:40 posted by Jöran

  Goed om dit op te schrijven, jouw moment heeft wel iets bij me geraakt....

  Report
 • Comment Link Els dinsdag, 27 december 2016 23:56 posted by Els

  De planeet zal nog wel een paar miljard jaar om de zon draaien, maar hoeveel en wat voor leven daar nog is straks, daarover heb ik mijn twijfels. Een massa-extinctie, daar zitten we middenin. Hoe groot? Groot.

  Report
 • Comment Link Marloes woensdag, 28 december 2016 11:38 posted by Marloes

  Prachtig Els, Met open ogen en zwaar hart de toekomst tegemoet zien

  Report
 • Comment Link Els woensdag, 28 december 2016 13:20 posted by Els

  Met open ogen, zo gaat dat nu voor mij.
  De planeet zal nog een paar miljard jaar om de zon draaien, maar hoeveel en wat voor leven daar nog is straks? En alle ellende die eraan vooraf gaat. Een massa-extinctie, we zitten er middenin. Hoe groot? Groot. De tijd zal het leren.

  Report
 • Comment Link Margreet Ledelay woensdag, 28 december 2016 21:31 posted by Margreet Ledelay

  Als iedereen snapte dat onze ecologische voetstap kleiner moet! Allemaal plantaardig eten. Zou zo al heel veel schelen. Hoe dol ik was op vlees, ik geef het op. Ik hou van onze wereld. Maar ik snap je gedachte, ik zie het ook *sad face*

  Report

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.