maandag, 26 december 2016 15:00

Els ten Napel

Els ten Napel Foto: Daphne Channa Horn

Archaea en cyanobacteriën, black smokers en banded iron formations, stromatolieten en de Ediacarische fauna. Sinds een paar maanden zit ik tot over m’n oren in de geologie en de biologie. Via Coursera volg ik de cursus ‘Emergence of Life’ en ik geniet van elk moment dat ik meer begrijp van hoe het op onze derde steenklomp van de zon allemaal zo is gekomen. Ik lees me daarnaast gek en kijk prachtige documentaires van de BBC en PBS. Het is een waanzinnig verhaal.

Andere mensen gaan bidden. Of steken hun kop in het zand. Of hebben last van een onbegrijpelijke verstandsverduistering en gaan ervan uit dat alles wel opgelost zal worden. Ik heb altijd het idee gehad dat ik met mijn onbelangrijke korte leven toch een steentje bij kon dragen. Een schakeltje zijn in het leven op aarde, de cultuur, de natuur. Maar nu wordt steeds duidelijker dat we met z’n allen allang de boel om zeep hebben geholpen. Het klimaat, de bodems, de biodiversiteit. Het enige dat telt is het consumentenvertrouwen. Het investeringsklimaat. Aan duurzaamheid wordt slechts lippendienst bewezen. Want je moet wel gewoon kunnen blijven leven. Helaas. Ik heb nog nooit zo graag gewild dat ik geen gelijk had. Maar de wereld gaat naar de kloten.

Een sombere kijk hebben op de toekomst is een enorm taboe. Ik ervaar dagelijks dat mensen er niet mee om kunnen gaan en mij het positieve pad op proberen te sturen. Want zij hebben net een kind gekregen, dus het kan niet waar zijn. Want zo is het niet gezellig. Want we zijn zo slim en kunnen zoveel.

Als een laatste omhelzing en liefdesbetuiging wil ik alles weten over de aarde. Alles weten over het leven, inclusief de massa-extincties die hebben plaatsgevonden. Alles, om die zesde massa-extinctie die wij nu helemaal zelf veroorzaken, te kunnen plaatsen.

16 comments

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.