dinsdag 26 december 2017 11:00

Mariska Haitink

“Medemblik, mei 1517: Er was storm op komst, ook zonder naar de dreigende lucht te kijken, voelde ik de spanning in de stad. Alles wat los stond, werd naar binnen gehaald of vastgeknoopt, moeders sommeerden hun kinderen in de buurt te blijven. Er was geen paniek, maar toch, je wist maar nooit.. Ik stond op de dijk te kijken hoe Axis de jonge knechten op de werf opdrachten gaf de stapels hout te verstevigen om te voorkomen dat de zaak zou gaan rollen. Ik was nu een jaar getrouwd en nog steeds maakte mijn hart een klein sprongetje wanneer ik hem zag.”

Dit zijn de eerste zinnen van het boek waaraan ik dit jaar eindelijk ben begonnen.

De droom om schrijfster te worden ontstond al in mijn tienerjaren, in mijn vrije tijd schreef ik veel korte verhalen en heb ik talloze dagboeken vol gepend. Maar zoals dat vaak gaat met dromen, ze worden ingehaald door de realiteit van de dag. Eerst mijn studie, later een drukke baan en een gezin maakten dat er weinig tijd en energie overbleef, er was immers altijd wel een volle wasmand, een hockeytraining of iets te ‘hulpmoederen’ op school.

Het schrijven bleef steeds iets voor ‘later’, maar dat ‘later’ kreeg ineens een heel andere betekenis toen er twee jaar geleden kanker bij mij werd geconstateerd. Het eerste jaar had ik al mijn energie nodig voor de behandeling en het herstel daarvan, maar zoals elk nadeel ook zijn voordeel heeft, kostte het mij daarna ineens veel minder moeite om voor mijzelf te kiezen en kwam er meer ruimte en rust in mijn hoofd. En dus begon het te ‘kriebelen’ en ontstonden vanzelf de eerste ideeën. Het moest een historische roman worden die zich gedeeltelijk afspeelt in Friesland. De strijd die het Friese volk eeuwenlang heeft moeten voeren voor hun onafhankelijkheid vind ik namelijk een prachtig decor voor een spannend en dramatisch liefdesverhaal.

Mijn vriendin Liesbeth was ook enthousiast geraakt over het idee en wilde graag meedenken, dus zijn we met z’n tweeën een weekend er tussenuit geweest om bij haar moeder in Heerenveen te gaan brainstormen. En daar ontstond op 10 februari, spittend door de Friese geschiedenis, het raamwerk voor het verhaal en werd de hoofdpersoon ‘geboren’, de 26-jarige Franca uit Medemblik, die in 1517 ongewild belandt in de Friese vrijheidsstrijd.

Het zou fantastisch zijn als een uitgever het uiteindelijk goed genoeg vindt, maar dat is niet het belangrijkste. Want als ik schrijf, ben ik in een andere wereld. Dan loop ik door het middeleeuwse Medemblik, zie ik de schuimkoppen op de Zuiderzee en hoor ik de wind in mijn oren, dan bén ik Franca Henricsdochter Hadecink en ben ik de heldin in mijn eigen verhaal!

Voorlopig is er nog een hoop schrijfwerk te doen en dat betekent ook keuzes maken. Dus hebben een opgeruimd huis en een lege wasmand geen prioriteit. En dat is misschien wennen voor mijn gezin, maar een verademing voor mij!!


Mariska Haitink is getrouwd met Jaap Lueks en samen hebben ze twee dochters van 11 en 9 jaar. Ze werkt als docent Nederlands en zorgcoördinator op het Staring College in Lochem.

Meer in deze categorie: « Annelies Verhelst Amy van Son »

7 reacties

 • Reactielink Hélène Garssen dinsdag 26 december 2017 12:27 Geplaatst door Hélène Garssen

  Wat gaaf Mariska dat je je droom waarmaakt!!

  Rapporteren
 • Reactielink Lyanne de Schrijver dinsdag 26 december 2017 12:54 Geplaatst door Lyanne de Schrijver

  Herkenning in het proces dat je zelf hebt door gemaakt ...en dan stil worden van de eerste alinea's van je eerste boek....Geweldig Mariska! Ik wil heel graag n exemplaar van je boek bestellen...op voorhand :-)

  Rapporteren
 • Reactielink Erna van Vondel dinsdag 26 december 2017 13:14 Geplaatst door Erna van Vondel

  Ik duim voor je dat je die uitgever vindt.

  Rapporteren
 • Reactielink Ina Sprick dinsdag 26 december 2017 14:03 Geplaatst door Ina Sprick

  Wat een goed initiatief! Geweldig! Jammer dat de aanleiding daartoe heel heftig was, maar wat een positiviteit straal je hiermee uit. Ben heel benieuwd naar het resultaat. Fijne feestdagen verder.

  Rapporteren
 • Reactielink Harmke dinsdag 26 december 2017 18:35 Geplaatst door Harmke

  Prachtig verhaal Mariska, goed dat je voor jezelf kan kiezen nu, ben erg benieuwd naar je boek!

  Rapporteren
 • Reactielink Hermina dinsdag 26 december 2017 20:16 Geplaatst door Hermina

  Kan ik op een lijst dat deze geboren Friezin een seintje krijgt wanneer het boek er is?!

  Rapporteren
 • Reactielink Lies Nijhuis woensdag 27 december 2017 12:07 Geplaatst door Lies Nijhuis

  Prachtig Mariska wat een gave om zo goed je fantasie en gedachten op papier te zetten. Als het af is zal ik het graag lezen.

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.