maandag 30 december 2019 10:00

Huub Koch

Eind 2018 schreef ik in het laatste hoofdstuk van mijn tweede blogboek: ‘Het leven bestaat niet ieder jaar uit winst en succes. Om te kunnen groeien moet je leren dat verliezen je helpt om illusies achter te laten – oude patronen en levensfasen die tot je verleden behoren. Vernieuwing vraagt moed en veerkracht.’ https://bit.ly/2OCyOYE

Zo begon ik - april 2019 - met LAAT ZIEN WAT JE WAARD BENT - een broedplaats voor 45+ ondernemers. Een ‘lean start-up project’ op basis van mijn gelijknamige boek, dat vanaf het begin met veel enthousiasme werd begroet door mijn netwerk, sponsoren en potentiele klanten. Dus dacht ik: opnieuw beginnen kan iedere dag.

Hoewel ik last had van een gebrek aan energie, dat je dwingt om een vertraagd ritme te volgen, meende ik – aan het begin van de start-up - dat een leven als zelfstandige dat toeliet. Een lonkend vergezicht. Snel vermoeid zijn is lastig, maar zelf je tijd indelen maakt zo’n obstakel secundair. Waarmee goed te leven en te werken is.

Tot ik last van mijn rug kreeg. De fysiotherapeut die er naar keek voelde mijn pols en zei: ‘je hartslag is onrustig’, haalde een hartmeter tevoorschijn, èn stuurde me direct naar de huisarts. Twee dagen later kreeg ik een ‘holter’, een draagbaar kastje met ecg-plakkers op je borst, dat je hartritme vastlegt in 24 uur. Momentje geduld a.u.b..

Mijn hartslag bleek ‘onregelmatig’ tot boven de 145 slagen per minuut uit te komen. Twee maanden lang volgden onderzoeken in het ziekenhuis. De hartritmestoornis bleek buiten de gewone gevarenzones. Geen medicijnen, geen operatie, geen reset. Een lifestyle aanpassing het advies. Mijn verstoorde conditie weer rustig opbouwen.

Niet echt de ideale situatie om er voluit tegen aan te gaan. Plan-B werd dus: stoppen met mijn ondernemersplannen. Voor partners een teleurstelling, voor mij een groeiend inzicht. Er is heel wat veranderd sinds ik in 2004 mijn tweede bedrijf begon. De druk van processen is toegenomen. Zo fluit de praktijk je wakker uit de droom.

Als de zaken zo complex blijken te zijn blijft er maar één keuze over. Versimpelen. Zeker als je drie-en-zestig bent, zoals ik. Toegegeven, dat is wennen. De toekomst is altijd onzeker, en in deze situatie kun je niet anders dan je richten op het heden. Meer is er niet. Nooit geweest ook. Dit traject vraagt zachte aandacht, onvoorwaardelijk.

Mijn Moment 2019 is daarmee: komen tot de kern van je leven. Het feit dat je bestaat. Dat je, onwillekeurig op welke wijze dan ook, een bijdrage kunt leveren. Die vaak in kleine dingen zit. De essentie van wie ik ben zal niet veranderen. De waarde die ik toevoeg aan anderen, voeg ik ook aan mezelf toe. En de wind roept luid... ‘loslaten’.

Dat vrijgeven gaat over identiteit. Over zelfbeelden als luchtspiegelingen. Is dat erg? Of is dat juist een zegen? De mantra die in je opkomt is: ‘ontspan, ontspan, ontspan’. Geniet van het leven. Doe wat je plezier geeft. Dit is je nieuwe leven. Je weet niet wat dat je brengt. De dagen drijven voorbij, en ik? Ik ben een vlieger en zweef in de lucht.

Huub Koch schreef LAAT ZIEN WAT JE WAARD BENT, een boek voor 45+ ondernemers. De online versie kun je lezen op: begoodandshowit.wordpress.com Daarnaast schreef hij BOHEEMSE DRAKEN IN EEN LEVEN AAN ZEE dat te bestellen is als paperback via deze link >>  Af en toe schrijft hij blogposts, in het Engels en het Nederlands, op huubkoch.wordpress.com

Meer in deze categorie: « Marcel van Driel Isabel Mosk »

15 reacties

 • Reactielink Marcel van Driel maandag 30 december 2019 11:13 Geplaatst door Marcel van Driel

  Zachte aandacht. Mooi.

  Rapporteren
 • Reactielink Jojanneke maandag 30 december 2019 12:10 Geplaatst door Jojanneke

  Wat goed dat je daar trouw aan bent, en luistert naar je lichaam. Je hebt er immers maar één. En de wereld heeft maar één Huub Koch. Take care, zie je snel weer! Xx

  Rapporteren
 • Reactielink Huub Koch maandag 30 december 2019 12:28 Geplaatst door Huub Koch

  Dank je Marcel, ik hoorde onlangs een podcast met jou - herkenbaar verhaal - althans... wat ik herken is dat rouw en depressie veel gemeenschappelijks hebben. Familie zijn. En dat bespreekbaar maken of erover schrijven in een grote behoefte voorziet. Kudos.

  Rapporteren
 • Reactielink Huub Koch maandag 30 december 2019 12:30 Geplaatst door Huub Koch

  Zo is het maar net Jojanneke. We'll keep in touch! Xx

  Rapporteren
 • Reactielink Marloes maandag 30 december 2019 13:07 Geplaatst door Marloes

  * komen tot de kern van je leven. Het feit dat je bestaat.* Prachtig!

  Rapporteren
 • Reactielink Huub Koch maandag 30 december 2019 13:10 Geplaatst door Huub Koch

  Ja Marloes, zo simpel is het ;-)

  Rapporteren
 • Reactielink Erik Pape maandag 30 december 2019 16:08 Geplaatst door Erik Pape

  Mooi stuk met een goede gedachte daarachter. Om over na te denken.

  Rapporteren
 • Reactielink Joop Ridder maandag 30 december 2019 17:03 Geplaatst door Joop Ridder

  Klopt heeeelemaal 2010 was voor ons zo een omme keer.

  Rapporteren
 • Reactielink Denkbeeldhouwer maandag 30 december 2019 18:24 Geplaatst door Denkbeeldhouwer

  Mag de wind uplifting zijn ???

  Rapporteren
 • Reactielink Huub Koch maandag 30 december 2019 22:34 Geplaatst door Huub Koch

  Dank je Erik.

  Rapporteren
 • Reactielink Huub Koch maandag 30 december 2019 22:36 Geplaatst door Huub Koch

  @joopridder en een mooie doorstart.

  Rapporteren
 • Reactielink Huub Koch maandag 30 december 2019 22:37 Geplaatst door Huub Koch

  @denkbeeldhouwer Tuurlijk en meeblazen helpt... ;-)

  Rapporteren
 • Reactielink Harmke Oudenampsen maandag 30 december 2019 23:13 Geplaatst door Harmke Oudenampsen

  Komen tot de kern van je leven, mooi en goed...

  Rapporteren
 • Reactielink Stan Lenssen dinsdag 31 december 2019 11:52 Geplaatst door Stan Lenssen

  'Het feit dat je bestaat. Dat je, onwillekeurig op welke wijze dan ook, een bijdrage kunt leveren. Die vaak in kleine dingen zit.'
  Dit zeg je Huub en dit is precies wat je voor mij en mijn schrijverij in het afgelopen jaar betekend hebt. Groots vond ik dat. Dank je wel. Ik wens je een goed 2020.

  Rapporteren
 • Reactielink Marco Raaphorst donderdag 02 januari 2020 09:34 Geplaatst door Marco Raaphorst

  Gezondheid is alles. Of het erg of een zegen is, het is mij om het even. Jij verzint wel iets. Het ga je goed!

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.