zaterdag 26 december 2020 15:00

Agnes Swart

Agnes Swart Foto: Jeroen Homan

Het is voorjaar als we druk aan het klussen zijn in ons nieuwe huis. Toen we het huis kochten was het grijs decemberweer en was de zon nergens te bekennen. Ik sta er in mijn kluskleren met een kop koffie in de hand naar te kijken. Met flinke bundels straalt de zon naar binnen. Wauw, wat heerlijk. Iedere dag als we er zijn om weer wat werk te verzetten ben ik ervan onder de indruk, zoveel licht.

Het klussen duurt langer dan we hadden verwacht, als we het één doen, moeten we ook het ander doen plus wat vertraging door andere factoren. Het is zomer, we zijn moe en zat van het geklus en later ook van het verhuizen, toch is het anders moe dan dat ik me in de jaren ervoor heb gevoeld. Niet meer overleven maar leven. Niet meer vluchten maar er zijn.

Ik zie het terug in de beelden die ik maak. Het wonen en leven hier in de ruimte, de weidsheid, op een gemoedelijke manier werkt voor mij als een canvas. Ruimte voor het laten zien wat mijn oog ziet, de liefde voor het landschap en voor het laten ontstaan van de ideeën.

Belangrijkste van dit alles is, we zijn op onze plek, in verschillende opzichten en dat voelt fijn. De weg ernaar toe was lang en nogal hobbelig maar met geduld (phoe) en gestaag ernaar toe werken is het gelukt.

Als nuchtere Groninger zal je me niet vaak horen zegen dat ik trots ben op iets of iemand maar we hebben het toch maar voor elkaar gekregen. Lang leve de laatbloeier.

Nu het winter is en we hier echt wonen ben ik nog steeds onder de indruk van het licht dat hier naar binnen schijnt en regelmatig afgeleid door fascinerende schaduwen van de tuin en het bos die op de muur verschijnen. De enkele blaadjes die de appelboom nog heeft worden op de muur geprojecteerd, steeds weer anders.

Vanaf hier gaan we met frisse zin weer verder op onze weg, met licht dat naar binnen en naar buiten schijnt.


Ik woon en werk in het noorden van het land als beeldmaker, vormgever en redacteur. Mijn landschappen en illustratiewerk en ik zijn te vinden op Instagram.

Meer in deze categorie: « Guido van Nispen Marco Raaphorst »

4 reacties

 • Reactielink Jose zaterdag 26 december 2020 18:47 Geplaatst door Jose

  Fijn, die combinatie van Groningse nuchterheid en leven van 'er zijn'.

  Rapporteren
 • Reactielink Aad Lips zaterdag 26 december 2020 19:29 Geplaatst door Aad Lips

  Aanstekelijk mooi, Agnes.
  Ik ben je meteen gaan bekijken op Instagram én gaan volgen.

  Rapporteren
 • Reactielink Jojanneke zaterdag 26 december 2020 22:41 Geplaatst door Jojanneke

  Hee, wat leuk. Plaatjes maken! Op een plek die je vertrouwd is. Mooi.

  Rapporteren
 • Reactielink Tom Beek zondag 27 december 2020 15:56 Geplaatst door Tom Beek

  Heel fijn Agnes ! Ik snap het helemaal. Interessant ook, dat (en hoe) je het terugziet in je werk. Ik zwaai!

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.