zondag 27 december 2020 11:00

Els ten Napel

Els ten Napel Foto: Erik Visser

Ondanks mijn imposante rij kookboeken blijven mijn kookkunsten al jaren steken. Het lukt me best een maaltje te fabrieken, en soms is het nog heel lekker ook. Maar meestal kookt lief tegenwoordig, want de energie is op rantsoen de laatste jaren. En als ik zelf dan toch wat te eten maak is dat behoorlijk plichtmatig. Snel, simpel, voedzaam. Bekend terrein. Het idee om ooit nog eens echt heel goed te leren koken zit stevig dichtgetimmerd achter het schot waar alles zit wat ik zou willen doen als ik ooit ooit ooit eens beter zou worden. Achter dat schot zit letterlijk een tsunami van dromen. Ik geniet van wat kan en schuif wat niet kan door naar mijn reïncarnatie-bucket list. Je weet maar nooit.

Naast het lezen van kookboeken kijk ik ook graag kookprogramma’s. Op een novemberavond gooi ik de eerste aflevering van “Salt, Fat, Acid, Heat” van Samin Nosrat op het grote scherm van de thuisbioscoop. Ik verwacht aangenaam bezig te worden gehouden, want de serie wordt geprezen. Ik vind het meer dan geweldig. Er gebeurt iets van binnen. Alsof Samin voor mij de geheime deur heeft geopend naar de besturingscabine van de keuken. Met hendels en draaiknoppen. Met wijzertjes waarop je kunt aflezen hoe het ergens mee staat. Ik luister-lees ook haar boek en laat zout, vet, zuur en hitte doordringen in mijn poriën.

Ik maak eten, nog steeds noodzakelijkerwijs snel, simpel, voedzaam. Maar er loopt nu een creativiteitsstroom mee. Ik snap waar ik beslissingen kan nemen om het lekkerder of spannender te maken. Niet meer plichtmatig, maar in een flow, waarin mooie dingen mogen gebeuren. #GrootGeluk.


Op Texel aangespoelde Amsterdamse Hoofddorper. Etensgenieter. Vindt geluk in de branding, kleine beestjes, schurend zand en potige aarde.

Foto: Erik Visser https://publicworks.nl

Meer in deze categorie: « Aljo Hartgers José Geertsema »

8 reacties

 • Reactielink Ellemijn vrijdag 25 december 2020 10:47 Geplaatst door Ellemijn

  Jaaaa, dat is nou echt puur #GROOTgeluk! Dikke kus

  Rapporteren
 • Reactielink Marloes zaterdag 26 december 2020 09:49 Geplaatst door Marloes

  Ik geloof dat ik Samin ook maar eens een kans ga geven, wie weet :)

  Rapporteren
 • Reactielink Els zaterdag 26 december 2020 18:27 Geplaatst door Els

  Jaaa doen! Ze is echt anders dan de andere tv-koks en kookboekenschrijvers.

  Rapporteren
 • Reactielink Jojanneke zaterdag 26 december 2020 22:56 Geplaatst door Jojanneke

  He, wat fijn! Ben meteen nieuwsgierig geworden. Ik ga op zoek! Knuffel voor jou.

  Rapporteren
 • Reactielink Caroline Berkhof zondag 27 december 2020 10:20 Geplaatst door Caroline Berkhof

  Wat een mooie ontwikkeling Els.
  Herkenbaar ook, zowel het koken als de 'reïncarnatie bucketlist'. Niet omdat ik niet gezond ben, maar als parkeerplaats voor het 'moeten'. Hopelijk ontwikkelt het zich tot 'willen' en zo niet...see you in my next life. Ik ga op zoek naar Samin Nosrat op deze stormachtige 3e kerstdag. Hou je veilig ??

  Rapporteren
 • Reactielink Erik zondag 27 december 2020 12:19 Geplaatst door Erik

  ❤️

  Rapporteren
 • Reactielink Kim zondag 27 december 2020 13:40 Geplaatst door Kim

  Mijn keuken is meer een verplichte ruimte in het huis dan een dynamische plek vol creativiteit en geuren en kleuren. Ik denk nog steeds: als ik later in een volwassen huis woon, dan ga ik koken. Ben geïnspireerd Els, ik wil dat ook snappen. Enjoy je #grotegeluk!

  Rapporteren
 • Reactielink Sanne Roemen zondag 27 december 2020 13:43 Geplaatst door Sanne Roemen

  Ahh!!! Hartje!

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.