woensdag 30 december 2020 11:00

Maarten Wessels

Maarten Wessels Videostill: Punkmedia

Hoe leg je nou in ’s hemelsnaam uit aan een volwassen vent van 48, met het syndroom van down en waarvan zijn ontwikkelingsniveau ligt aanmerkelijk lager, dat er een lockdown is. En dat hij dus niet meer naar zijn dagbesteding kan? En hij mijn ouders, zus en mij niet meer van dichtbij kan zien! Hij, is Derk. Mijn broertje broer.

Op de woonlocatie van Derk, een appartementencomplex waarbij alle bewoners een eigen ruim appartement hebben en elke verdieping een gemeenschappelijke woonkamer heeft, was de lockdown een heftige tijd. Begeleiding is bij deze woonvorm beperkt. Er is geen dagbesteding op locatie, immers alle bewoners hebben een werkplek/ dagbesteding elders in de stad. De begeleiding is er in de vroege ochtend om iedereen naar het werk te bonjouren en ’s middags zitten ze klaar met een kop thee. Koken doen ze samen. Hulde voor de zorg. Echt.

Maarten Wessels met Derk 1

Terug naar Derk, een geweldige en beroemde kunstenaar. Een blij en vrolijk mens een knuffelkont, dat hoort bij het soort. Verknocht aan zijn werk op het atelier de Wijde Doelen en dolblij met zijn rol in de koffiekamer van het ROC Midden Nederland. En dan nergens meer heen kunnen. Vreselijk. Althans… dat vonden wij als familie, heb Derk dan ook in die tijd mijn ‘lockdownie’ genoemd. Vond ik zelf oergeestig, anderen vonden er wat van. Kan.

De bewoners mochten kiezen. Of af en toe naar buiten voor een wandeling naar de supermarkt, maar dan was je niet welkom in de gemeenschappelijke woonkamer (steunpunt genoemd, ik haat dergelijke zorgtermen) Of niet naar de supermarkt, en dus geen koekjes, maar wel welkom op het steunpunt. We hebben Derk verteld dat er enge beestjes in de lucht waren en dat hij niet naar buiten mocht. “Oké broertje broer, geen probleem!”  Verbaasd over het gemak waarmee hij schakelde. Knap. Dit in tegenstelling tot een aantal medebewoners met een pittig autistisch spectrum. Die waren hun ritme kwijt en raakte daardoor zelf volledig van de leg.

Zowel mijn ouders als de begeleiders van het atelier brachten hem spullen om kunst te blijven maken, papier, pennen, linoleum, gutsmesjes alles werd aangesleept. En ja, alles op afstand. Hij deed het prima. Rete trots waren we op hem.

En toen kwam mijn moment.

“Of ik even een plastic tas bij hem wilde afgeven” vroegen mijn ouders. Daar ging ik, naar Derk, buiten moest ik blijven. Mondkapje op. Mijn lieve grote broer op 2 meter afstand, mocht hem niet knuffelen, aanraken. Ik vond het vreselijk, heb om de hoek van zijn woning mijn auto geparkeerd en heb daar een kwartier vreselijk hard zitten janken. Geen knuffel, geen kus! Vreselijk.

En Derk? Die vond het prima.


Maarten Wessels

wesselstrainingen.nl @maartenwessels

 

Meer in deze categorie: « Petra de Boevere Esther Jacobs »

6 reacties

 • Reactielink karinvwinters woensdag 30 december 2020 12:17 Geplaatst door karinvwinters

  Oh, Maarten die knuffelfoto.....wat een liefde!

  Rapporteren
 • Reactielink Paul woensdag 30 december 2020 18:57 Geplaatst door Paul

  Schitterend en liefdevol geschreven. Mooie mensen zijn jullie. Dit is het echte leven, daar krijg je een glimlach van.

  Rapporteren
 • Reactielink Ria woensdag 30 december 2020 19:43 Geplaatst door Ria

  Prachtig geschreven Maarten! Wij hebben het ook zo ervaren en zijn blij dat er weer wat perspectief is voor ze. Ria

  Rapporteren
 • Reactielink Robin donderdag 31 december 2020 00:29 Geplaatst door Robin

  Wat mooi beschreven en wat een krachtige vent, die Derk! Knap hoe hij zich staande heeft gehouden. Ik hoop dat je hem snel weer in je armen kunt sluiten en dikste knuffel ever kunt geven.


  Ps. En “lockdownie” vind ik dus bijzonder grappig ?

  Rapporteren
 • Reactielink Peter Wybenga zaterdag 02 januari 2021 12:52 Geplaatst door Peter Wybenga

  Ontroerend en lief.

  Rapporteren
 • Reactielink Wim Koot zaterdag 09 januari 2021 23:51 Geplaatst door Wim Koot

  Heel mooi Maarten, ben geroerd.

  Rapporteren

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.