Over Mijnmoment

Over Mijnmoment Foto: Anna-Maria Giannattasio

Mijn naam is Henk-Jan Winkeldermaat. Ik ben journalist, fotograaf en videomaker en heb m'n eigen bedrijf Punkmedia >>.

Sinds 2003 vraag ik mijn netwerk hun meest dierbare, belangrijkste, mooiste, meest aangrijpende of karakteristieke moment van het afgelopen jaar vast te leggen in een verhaal van maximaal 500 woorden. Vaak heb ik deze mensen zelf ooit gefotografeerd, maar als dat niet zo is gebruik ik bij de verhalen foto's van andere fotografen (met credit en link).

In het begin deden rond de 20 personen mee, in 2009 waren het er al 69 en in 2012 was dat aantal verdubbeld.

Aan het eind van 2008, het eerste jaar van m'n ondernemerschap als zelfstandig fotograaf, videomaker (vooral) en schrijver, heb ik een editie overgeslagen... sinds 2009 en sinds de vlucht die Twitter in die twee jaar maakte als distributiekanaal van de online samenleving kreeg Mijnmoment een enorme boost.

Mooie verhalen werden snel geretweet en met de hashtag #mijnmoment werd ieder heel uur vanaf tweede kerstdag 09:00 uur tot oudjaarsdag 22:00 uur een nieuw verhaal de wereld ingeslingerd.

Tussen kerst en oud&nieuw in 2013 gaat de tiende editie plaatsvinden. Met naar alle waarschijnlijkheid nog meer en nog mooiere verhalen.

Alle deelnemers of bloggers en hun verhalen vind je op deze pagina: http://www.mijnmoment.com/bloggers

De eerste vijf jaargangen Mijnmoment zijn gemaakt toen ik nog in loondienst was als hoofdredacteur van respectievelijk FZ (Reed Business) en later High Profile. FZ bestaat niet meer, wat heel spijtig is, en daarmee verdween in een klap zes jaar FZ.nl online content die ik daar had opgebouwd. (Ongelooflijk maar waar... niet alles blijft voor altijd op internet voortbestaan, zoals 'deskundigen' nogal eens beweren.)

De 2006 en 2007 editie van High Profile bestaan gelukkig nog wel en zijn hier te vinden: 2006 >> en 2007 >>
De 2009 editie van Mijnmoment is de eerste die gemaakt werd onder de vlag van Punkmedia, in Typepad >>
De 2010  en de edities van de jaren daarna staan op hun eigen site, ingedeeld in jaargangen: mijnmoment.com >>


De laatste jaren wordt me meer dan eens gevraagd wat de criteria zijn om mee te kunnen doen aan Mijnmoment. Die zijn er niet. Er is geen open inschrijving. Het is vanaf het begin in 2003 een ding geweest waarbij ik mensen uitnodigde hun verhaal te schrijven. Als er al criteria zouden zijn dan is de belangrijkste dat ik je moet kennen. Ongevraagd insturen heeft geen zin, maar iedereen die geïnspireerd is door Mijnmoment kan zijn verhaal schrijven op z'n eigen platform en twitteren met hashtag #mijnmoment.

Ik ben van plan om het platform na deze tiende editie te gaan uitbouwen.

Lees meer over de uitbouw hier >>