Aartjan van Erkel

In 2014 leerde ik een zinnetje wat ik waarschijnlijk nooit meer zal vergeten.

Dit is het zinnetje:

“Wie is de moeder van Jezus? Maria!”

Je zou kunnen zeggen: beetje laat als je hier op je 43e pas achterkomt.

Het ging dan ook niet om de inhoud van het zinnetje. Het ging om het ritme.

In deze zin zit namelijk een loopje, en datzelfde loopje zit in de zang van een vogel: de vink. Ik leerde dit in mei van een natuurgids.

Vroeg op een zaterdagochtend liep ik mee met een wandeling tijdens de Nationale Vogelweek. Met nog wat vogelliefhebbers vertrokken we vanaf het afgesproken punt, ergens op een landweggetje in het rivierenlandschap bij Culemborg.

Al na een paar stappen stond de gids stil, wees met zijn vinger naar zijn oor en zei: “Hoor je de vinkenslag?”

Euh, nee? We stonden tussen de bomen en ik hoorde wel 10 verschillende vogels tegelijk fluiten. Ik vind vogels kijken leuk, sinds een jaar of wat probeer ik – met hulp van de ANWB Vogelgids – de vogels te herkennen die ik zie. Maar ik vind het nog heel moeilijk. En vogels herkennen aan hun geluid, nee. Ja, merels.

De gids legde uit dat de vink aan het eind van zijn zang een ‘slag’ laat horen: een lage toon die meteen wordt gevolgd door een hoge toon.

Een vink zingt eerst een loopje met ongeveer dit ritme: “Wie is de moeder van Jezus?”

En dan komt-ie, de vinkenslag: “Maria!”

Nou ja, luister zelf maar even: https://www.youtube.com/embed/V2tVUB5bH6Q

Als je het eenmaal hoort, dan kun je het niet meer NIET horen. En dat is leuk, want je hoort ze in het voorjaar echt voortdúrend. In de stad en daarbuiten. Zelfs als je 10 verschillende vogels tegelijk hoort, haal je de vink er zo tussenuit. Hij zingt namelijk keihard.

Die gids heeft iets bijzonders voor elkaar gekregen. Want hij leerde me iets dat ik altijd zal onthouden. Misschien wel mijn hele leven. Heel waardevol dus. Hoe kreeg hij dat voor elkaar?

Door een one-liner te gebruiken. Een lekker zinnetje dat zich met klittenband vastzet in je geheugen, terwijl alle andere zinnetjes het andere oor weer uitgaan.

Ik ontdekte jaren geleden dat in mijn trainingen ook een zinnetje met klittenband zit. Want van ondernemers hoorde ik steeds dat ze dit altijd hadden onthouden over het onweerstaanbaar maken van hun website:

“Waar is de banaan?”

Aartjan van Erkel banaan
Foto: Mirjam van der Linden / mirjamvanderlinden.com

Jaren later komen ze er soms nóg op terug. Veel mooier wordt het niet, voor een trainer. Toen ik dit merkte, ben ik meer van zulke zinnetjes gaan gebruiken. Bijvoorbeeld deze: Doe jij je klanten wel genoeg pijn? Of deze: Pas op dat je geen oneerbaar voorstel doet op je homepage. En nog een: Je webformulier gedraagt zich als een monteur met vuile handen.

Kijken of ze het over een paar jaar nog weten 🙂

Trouwens: de zang van een roodborstje klinkt precies als een klaterend watervalletje. Dat was nog een one-liner van die gids. Echt, je herkent hem meteen in het bos. Leuk joh. Luister maar: https://www.youtube.com/embed/KKZb5XOma7A


Aartjan van Erkel (1970, Utrecht) is online copywriter, trainer en auteur van de bestseller Verleiden op internet. Op zijn blog www.schrijvenvoorinternet.nl geeft hij tips om je website onweerstaanbaar te maken.

10 gedachten over “Aartjan van Erkel”

  1. O ik hoor ‘m nu ook! Ik ga letten op de vinkenslag en het watervalletje van de roodborst!
    Daarnaast zit ik me nu af te vragen waar de banaan is. En vooral waarom.

  2. Ik was erbij! Wat grappig dat we elkaar hier toevallig tegenkwamen en dat dit nu je moment is van 2014. Weet je het winterkoninkje nog trouwens? 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven