Aartjan van Erkel

Het is donderdag 26 september 2012. Ik slik, en kijk omhoog. Boven mijn hoofd in het plafond zit een speaker. Ik hoor hoe een Amerikaanse spreker afscheid neemt van zijn publiek. En weet: nu komt hij mijn kant op. Hoe lang heb ik gewacht op deze kans?

Het vertrek waar ik sta, ligt in de catacomben onder het podium van theater Spant! In Bussum. Het is een artiestenkleedkamer. Wie hebben zich hier allemaal omgekleed? Ik word als introverte blogger niet extra ontspannen van die gedachte, en probeer niet aan Erik van Muiswinkel, Jandino Asporaat en NUHR te denken die zich hier zitten voor te bereiden voordat ze het podium opgaan.

Diep ademhalen, langzaam uitblazen, hij komt eraan, het interview MOET goed gaan. Snel nog een keer mijn videocamera checken. Snoer zit er goed in, net als daarnet toen ik het voor de 14e keer controleerde. Shot goed ingezoomd, wastafel buiten beeld, stopcontact buiten beeld. Handmicrofoon ligt klaar, staat aan, batterijniveau hoog, test een-twee-drie, ja op de videocamera slaat een metertje uit dus audio werkt.

Adem in, adem uit.

Het cliché is trouwens waar: in de kleedkamer hangt inderdaad zo’n meters brede opmaakspiegel, met een rij ronde gloeilampjes erlangs.

Op weg door de catacomben liep ik door het back stage café. Daar hing een glittercolbert van wijlen Willem Ruis ingelijst aan de muur – de kissmaster – die in de jaren ’80 voor de VARA de Willem Ruis Lotto Show opnam, hier in dit theater!

Door de speakers in de kleedkamer hoor ik dat dagvoorzitter Ben Tiggelaar de afkondiging doet van professor Robert Cialdini, die hij blijkbaar Bob mag noemen. Ik ben op een managementseminar in Spant! vandaag, en Cialdini is de reden dat ik hier ben. Ik mag hem eindelijk interviewen – of als ik eerlijk ben: ik DURF hem eindelijk te interviewen.

mijnmomentaartjan-cialdini 1200x799

Cialdini is de meest geciteerde wetenschapper ter wereld op het gebied van beïnvloeding en het verleiden van klanten. Vandaag is de enige dag in het jaar dat hij in Nederland is. Zijn boek Invloed kun je zien als de start van het vakgebied neuromarketing, dat nu zo hot is. Het boek verscheen in 1984, werd vertaald in 26 talen en is meer 2 miljoen keer verkocht.

5 jaar geleden las ik het, en inmiddels volg ik heel wat andere onderzoekers en auteurs op het gebied van verleiding, copywriting en breinwetenschap. Van sommige heb ik mind blowing dingen geleerd die ik bijna elke dag toepas of uitdraag, zodat klanten meer verkopen met hun websites.

Maar door de 6 geheimen van het overtuigen uit Invloed van Cialdini ontstond mijn fascinatie – die zelfs zou leiden tot mijn eigen boek – en ik vind het super cool super eng dat ik hem over één minuut ga ontmoeten.

Zijn agent is streng, vertelde Hans Janssen me die het seminar vandaag organiseert. Al maanden geleden deed ik de interviewaanvraag. Een week voor tijd hadden we nog altijd niets gehoord. Pas 6 dagen van tevoren kwam het verlossende mailtje:

“Interview is akkoord! Wordt in lunchpauze. Vind je het leuk om het in een kleedkamer te doen? Echt beetje ‘backstage’?”

Ja! Nee! Wat moet ik godsnaam vragen aan de auteur van een New York Times bestseller die aan Stanford heeft gedoceerd en in de Scientific American heeft gestaan?

De vragen die ik in de afgelopen bloedspannende week wist te bedenken, staan nu op een A4-tje dat ik heb getapet op een van de spiegels in de artiestenkleedkamer.

Ik sta in de gang bij de kleedkamer en hoor stemmen aankomen. En daar komt hij de hoek om, loopt naar me toe, wordt aan me voorgesteld en schudt mijn hand. Mijn moment.

De video van het interview zie je hier:

Aartjan van Erkel (1970, Utrecht) is online copywriter, persuasionista en auteur van de bestseller Verleiden op internet. Op zijn blog schrijvenvoorinternet.nl geeft hij tips om je website onweerstaanbaar te maken.

15 gedachten over “Aartjan van Erkel”

  1. Jeetje, wat is dit toch interessant! Ik had hem nog nooit zien spreken. Hij heeft zijn bevindingen duidelijk geïntegreerd met zijn schrijf/spreekstijl. Het label (self-proclaimed) “Authority” is absoluut van toepassing op hemzelf en dat maakt dat je naar hem wil luisteren en hem gelooft. Erg leerzaam! Goed interview, Aartjan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven