Amy van Son

‘Tja je bent wat ontstekingsgevoelig – omdat je rookt – al overwogen om te stoppen?” begon de chiropractor alleraardigst. “Ik kom hier niet om te stoppen met roken. Ik kom voor mijn rug, over twee weken moet ik rechtop kunnen staan!” bijt ik hem toe.

Gestrand met de kust in zicht. Ik kon letterlijk en figuurlijk, niet meer voor of achteruit. Maar ik stond er, op TEDxArnhem. Onbetaalbaar. En toch was er een prijs, die van een hernia. Dit komt nooit meer goed…

TEDxArnhem groot succes

Heel 2015 stond in het teken van de eerste TEDxArnhem, inclusief  de overweldigende gevolgen. “TEDxArnhem een groot succes!” kopt het persbericht een dag later. Coosto meet 3,1 miljoen online impressies die dag. Over de voorliggende zes maanden meer dan zeven miljoen #TEDxArnhem impressies. Op de dag zelf zie ik blije en verrukte gezichten, euforie, volledige samenwerking. Alles en iedereen kwam samen. Waarlijk op missie, die we glorieus volbrachten. 1.750 mensen keken online de livestream mee. Astronauten.

Foto Amy van Son 2

Een scheur in de zachte delen

Het thema “We are all astronauts of spaceship Earth”, van de vorig jaar overleden Wubbo Ockels creëerde een verlangen. Het proces verliep als het dicht ritsen van een jas. Elk element volgde vloeiend. Totdat de rits vastliep. Een korte ruk. Een scheur in de zachte delen. De rits sloot alsnog. Noem het een onstilbaar verlangen naar passie, emotie of zingeving. We stilden het die dag met elkaar.

Zelfinzicht en bewustwording

Het vervult me om van niets iets te maken, van idee tot werkelijkheid. Omdat het kan en omdat het moet. Meer verklaringen zijn er niet. En dat heeft een prijs. En altijd een beloning, die van meer zelfinzicht en bewustwording. De laatste maanden van dit jaar gaan volledig op aan zelfzorg, een tikje te laat. Maar misschien net op tijd. Elke dag begint in stilte. Kijken hoe de vlag er die dag bij staat.

Amy van Son foto 3 1200

TEDxGlobal

Het is december. Ik wordt uitgenodigd voor het ‘TEDGlobal organizers weekend’ in Genève. Een kans die ik niet mag laten schieten. Mensen vanuit alle hoeken van de wereld. 80 nationaliteiten verzamelen zich in Genève. Mensen met eenzelfde drive, die onder andere omstandigheden opereren. Zoals Reza uit Irak. Hij organiseert TEDx op een locatie die snel ontruimd kan worden als de politie een inval doet vanwege een verbod op samenscholing. Alles is relatief.

Als ik terugkom uit Genève, bezoek ik Sandra van Kolfschoten met een hoofd vol verhalen over TEDGlobal. Ze laat me een gedicht trekken uit een gedichtenbundel van Peter-Jan Soeters. Ik leg mijn vingers op een blad en het papier schuift mijn richting op. Het blijken er twee. ‘Heb jij weer!’ grapt Sandra. Ze draait de velletjes papier om. ‘Ze horen allebei bij je’. Sandra schuift ze naar me toe. Ik lees…

Raak aan een herinnering.

Strand in je manier van doen.

Kijk over je schouder.

Verlang dan kort naar toen.

Leeg.

En stil.

Van wat kan

en wat het wil.

Van wat het wil

en wat het moet.

Leeg en stil.

En goed.


Amy van Son organisatieadviseur & loopbaanprofessional, social media strateeg, maar bovenal verbindelaar en dingendoenster. Beweegt zich op het snijvlak tussen zingeving en social media. Maker van Your-Song.nl en grondlegger van TEDxArnhem.

15 gedachten over “Amy van Son”

  1. Heel mooi, zeker ook het gedicht. En wat een mooie toepasselijke metafoor van de ritssluiting. De belangrijkste relatie is die met jezelf. Daarvoor is het nooit te laat. Het is het begin en het eind. Ik ben benieuwd welke ideeën je weer met anderen tot werkelijkheid brengt. Liefs Marianne

  2. De bitch die hernia heet is jouw sleutel tot zelfbevrijding. Genoeg aan de wereld gegeven, dank daarvoor. Wat was het mooi! Zoek nu de houvast in jezelf, bij je zachte kern, je eigen natuur. Laat je hoofd in je buik zakken en ontspan. Mooi… Liefs!

  3. Grote prestaties trekken altijd een grote wissel op lijf en leden, en op je hoofd en hart. Daar de tijd voor nemen is het beste wat je kunt doen, en dat doe je. Ik hoop dat je je snel beter voelt. En koester je mooie prestatie, goed gedaan!

  4. Ja, een #mijnmoment van helemaal jij! Wat fijn dat ik van veel acties direct getuige mocht zijn een hier en daar ook een handje kon toesteken! Je bent me heel dierbaar….maar dat wist je al! Dikke kus!

  5. Mooi en herkenbaar! Op naar een mooi nieuw jaar. Mevr Hernia wordt goed behandelt lees ik. Ik loop weer graag (zorgend) met je mee in 2016.
    Dikke kus.

  6. Het zal aan mij liggen, maar verhaal en reacties doen mij allemaal erg zweverig aan. Ik begrijp het gewoon niet. Nogmaals zal aan mij liggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven