Amy van Son

Meebewegen, met dat wat er is. Dat leerde ik dertig jaar geleden toen ik als verbindelaar bij de Koninklijke Marine inscheepte op het S-fregat Hr. Ms. Van Kinsbergen. Meebewegen was een voortdurend spel tussen mij en de zee, met het schip ertussen. Het schip was jarenlang mijn varende attractiepark. ‘Op missie gaan’ was en is voor mij nog steeds een gevoel van thuiskomen.

Ik ging missie gedreven werken, meebewegen en weer thuiskomen. Na elke ‘missie’ kom ik weer meer bij mezelf dan die keer ervoor. Rusten, wijsheid transformeren en dan er weer op uit gaan. Zoals met zoveel dingen kon ik er pas jaren later woorden aan geven.

Zo vrij als ik mezelf en mijn omgeving mij toestaat te zijn, tuimel ik nog steeds het liefst de wereld door. Net zoals ‘the fool’, de eerste kaart uit ieder tarot deck. Van het donker naar het licht, elke keer weer opnieuw. Zo was ik aan het begin van 2020, al twee jaar in voorbereiding voor een nieuwe sociaal maatschappelijke ‘missie’; het kunst en veteranen project “Helmen Vol Verhalen”.

“Helmen Vol Verhalen” is een project waarin jonge veteranen die deelnamen aan missies, over de afgelopen veertig jaar, worden gekoppeld aan beeldend kunstenaars. Zij vertalen het persoonlijke missieverhaal van de veteraan in een kunstwerk. Daar is de helm – als metafoor voor het militaire beroep – in verwerkt. Het project heeft tot doel om aandacht en (h)erkenning te vragen en krijgen voor de ‘jongere’ veteraan.

Midden in de chaos gebeurde het alsnog. Het project schoot uit de startblokken en lichtte op als zeevonken in een enorme zee aan mogelijkheden. Het pilot kunstwerk werd onthuld op het Militair Revalidatiecentrum Aardenburg. Binnen drie weken meldde zich 150 kunstenaars en jonge veteranen aan voor deelname aan het project. Vervolgens verzamelde zich meer dan 1.500 kunstenaars en veteranen vanuit het niets in de Helmen Vol Verhalen Groep. Steeds meer mensen en organisaties bewegen met ons mee en komen als vanzelf aan de oppervlakte, om samen nieuwe zeevonken met elkaar te maken.

Door heel Nederland organiseren we ontmoetingen tussen jonge veteranen en kunstenaars die vanaf dat moment letterlijk met elkaar #MeeOpMissie gaan door de kunsten. Het proces is waanzinnig en ik ben maar wat blij dat ik gewoon kan blijven doen wat ik het liefste doe. Honderden nieuwe mensen leerde ik kennen, we maken samen prachtige dingen mee en het einddoel is nog lang niet in zicht.

Amy van Son2

 ‘It takes one to know one.’

Maar één moment sprong er in retroperspectief voor mij uit, klein en totaal nietszeggend in het grotere geheel der dingen, maar toch nodig. Het was op veteranendag toen ik besloot om toch nog een extra stap te zetten. Ik activeerde het veteranenlogo bij mijn profielfoto en sprak mijn trots en dankbaarheid uit voor de bijna 110.000 jonge en oude veteranen en hun thuisfront. Zij die gediend hebben voor het brengen en behouden van onze vrijheid.

Eerder zag ik mezelf als oud militair of voormalig militair, tot die dag in juni. Sindsdien kan ik er ook voor gaan staan. Ik ben veteraan en ik voel me veteraan, daar heb ik uiteindelijk 25 jaar over gedaan.


Amy van Son is veteraan, sociaal maatschappelijk ondernemer en projectleider van Helmen Vol Verhalen. De reizende expositie met twintig kunstwerken gebaseerd op twintig persoonlijke missieverhalen van jonge veteranen gaat eind 2021 van start en reist door heel Nederland. #MeeOpMissie door de kunsten met #HelmenVolVerhalen.

4 gedachten over “Amy van Son”

  1. Tof, Amy. Stoer dat je dit ‘label’ nu ook met je meedraagt met de lading die het verdient. Je zet je er ook al zo lang voor in. Voor de verhalen van veteranen. Soms duurt het even voordat we iets ook bij onszelf kunnen toelaten. En nu integreert het prachtig. You rock, lady!

  2. Je omschrijft jouw leven tijdens en na de KM zo passend, en ik herken het meteen. Ik had er alleen ook nooit woorden aan gegeven of andere woorden. Vooral het mee bewegen, letterlijk en figuurlijk! Zelf nooit zo aan gedacht, maar als ik nu terugkijk, ja hetzelfde! Ik zie veel herkenning, toch die band waarschijnlijk. Ook supper leuk jou ontmoet te hebben en aan dit project mee te werken. Jij hebt wat moois opgestart en neergezet, daar mag je supper trots op zijn. Bravo Zulu, you go girl!

  3. Heerlijk Brigitte! We zijn bedraad door de natuur door al die dagen, weken en maanden op zee. Meebewegen is een genot als je daardoor kunt thuiskomen bij jezelf. Geweldig ook dat je er voor bent gaan staan. Wij de veteranen. BZ to you too.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven