Bas van den Beld

mijn-moment-basvandenbeld

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik de wereld rond kan reizen voor mijn werk en kan doen wat ik leuk vind: spreken voor groepen.

Mijn moment van dit jaar is dan ook een van de vele trips in 2013. In Augustus was ik uitgenodigd om op drie verschillende plekken te komen spreken in Iran. Iran, een land waarvan ik vooraf dacht ‘wat moet ik daar nou’ en waarvan ik terug kwam met vele nieuwe inzichten, was 10 dagen lang een groot moment.

Van buitenaf lijkt een land als Iran een ver-van-ons-bed-show waar we allerlei conclusies op los laten die over het algemeen uitgaan van onze eigen principes. In de 10 dagen dat ik in Iran was heb ik van binnenuit kunnen zien hoe onze beoordelingen van buitenaf totaal niet overeenkomen met de waarheid binnenin. Ja, er is van alles mis daar, maar een kijkje in het dagelijkse leven gaf mij ook heel veel inspiratie en nieuwe inzichten. Doordat ik zag hoe mensen, ook al willen ze graag weg of verandering, binnen de grenzen die voor hen gesteld zijn door anderen, toch het meeste uit het leven halen.

Hierdoor krijg je een vreemd duaal bestaan in Iran: het publieke deel mag niets of weinig (geen vrouwen aanraken in het openbaar, niet drinken, geen Facebook of Twitter) en houdt iedereen zich daaraan. In het privé -deel is alles anders en kan ineens een heleboel. Zolang het maar onder de radar blijft. Dat voelt ‘illegaal’, maar omdat iedereen (inclusief overheid en zelfs de president (wel eens aan gedacht hoe vreemd het is dat president Rohani Twittert in een land waar Twitter verboden is?)) het doet wordt het algemeen geaccepteerd, zolang het maar niet publiek is. Het geeft de mensen immers de mogelijkheid om toch vooruit te gaan.

Het belangrijkste echter was de wil en de kunde van de mensen zelf. Het vooruit willen, het zoeken naar mogelijkheden en daardoor ver kunnen komen. Er zijn veel hoogopgeleide mensen in Iran en dat werd snel duidelijk. Die mensen zoeken en vinden namelijk de weg naar een gelukkig leven zelf. Westerse input daarbij is erg welkom, dus het openstellen van grenzen voor hen zou een zegen zijn. Maar hoe dan ook blijven deze mensen wat ze zijn: open, hartelijk, hardwerkend en ambitieus. En zeker niet zo ‘eng’ als we hier soms denken :). Voor mij was het een trip met veel nieuwe inzichten. Echt een ‘momentje’ ;).

basvandenbeld-profiel-iran

Ik ben een Online Marketing Strategist, trainer en veelgevraagd en award-winning keynote spreker en wereldwijd beschouwd als een expert op het gebied van online marketing. Ik ben de oprichter van Stateofdigital.com en adviseer diverse type bedrijven, van startup tot Fortune500, in het optimaal gebruik maken van online in hun organisaties.

1 gedachte over “Bas van den Beld”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven