Brechtje de Leij

‘Hebben jullie een momentje, ik wil even sparren!’ Een zin die je meestal hoort van je baas. Of van de marketing manager. Dit kwam van een van de software developers. Ik word met de designer in een Slack call getrokken. We delen ons scherm. We bespreken het design, de techniek, de keuzes. We tekenen tussendoor met onze muis fallussen op het scherm en poppetjes met hark handjes. Serieuze gesprekken worden afgewisseld met welkome ongein. 

Ik ben trots op de developer. Het is mooi om te zien hoe de cultuurverandering uitpakt. Bij de opdrachtgever heerste een cultuur van ‘jullie van de business’ versus ‘wij van IT’. Er was wederzijds onbegrip en een wat stroeve samenwerking. In korte tijd is dit veranderd naar een cultuur van samenwerking. Van respect voor elkaars expertise. De designer ontwerpt nu met beheersbaarheid van code in gedachten. De developers betrekken mij en de designer volop om samen over oplossingen te sparren. Als één team werken we samen voor het beste resultaat. 

Dit ging niet vanzelf. In het begin, zoals bij elke verandering, kostte het veel energie. ‘Kom, we bellen even erover. Ja, dat is handig, en laten we de designer ook aanhaken’. Nu initieert de developer zelf het contact. En dat in het Corona-thuiswerk-tijdperk. Hét moment voor developers om zich te kunnen verschansen in hun eigen code wereldje. Maar de thuiswerktijd doet velen goed. Vanuit de veiligheid van het scherm geeft de camera unieke inkijkjes in de levens thuis. Ik zie huisdieren en kinderen door het beeld lopen. Iemand laat trots zijn planten collectie zien. Zijn nieuwe PlayStation. Ik zie meer van de developers dan ooit op kantoor, waar ze met een koptelefoon op de drukte proberen buiten te sluiten.

Het maakt dat ik nog meer stil sta bij de diversiteit van mensen. Niet iedereen gedijt goed bij het rumoer van kantoor. Wat voor de extravert een feestje is, is voor een introvert de hel. De digitale tools van vandaag de dag overbruggen deze kloof. Je kijkt samen naar een gedeeld scherm in plaats van naar elkaar. De camera mag aan, maar ook uit. Je kan veilig tekenen op het scherm, in plaats van ongemakkelijk op een whiteboard. Het is co-creatie, zonder dat de spelregels van de typische kantoortijgers gelden. Er is geen VrijMiBo nodig voor de gezelligheid, we doen digitale escape rooms, online game avonden en Kahoot quizjes. En vanuit verbinding gaat alle professionele samenwerking daarna ook makkelijker.

In 2021 begin ik aan een nieuwe opdracht. Waar ik me eerst zorgen maakte over digitaal starten, zie ik het nu zonnig in. Kom maar op Slack, Teams & Zoom – I got this.


Brechtje de Leij werkt als digitale strateeg voor haar eigen bedrijf B-Digitized. Ze wordt ook wel ‘Lday Geek’ genoemd; altijd bezig met de laatste technologische innovaties. Ze is daarnaast actief als spreker, dagvoorzitter en schrijfster van boeken, columns, blogs en tweets. Foto: Ruud Voest Fotografie.

3 gedachten over “Brechtje de Leij”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven