Brechtje de Leij

‘Brechtje, Brechtje, Brechtje – het is af, kijk!’ Lachend sta ik op vanachter mijn krant en loop naar de geëtaleerde Legostad op de grond. De kids hebben elk hun eigen plattegrond, met daarop hun eigen gebouwde huis. Helemaal ingericht met een bed, keuken, gezellige spulletjes en computer. En daarnaast een gemeentehuis, een winkeltje of een politiebureau. Want samen is het een stad. Samen zijn we nu. En vanaf vandaag heeft ieder echt zijn eigen plekje. De Grote Verbouwing om van Het Kleine een Nog Kleiner Maar Fijner te maken, is geslaagd.

Na jarenlang alleenstaande moeder (#singleparenttrip!), woon ik nu alweer zo’n anderhalf jaar samen. En hebben we om het weekend en in de vakanties gezellig de twee kids van mijn vriend. De liefkindjes noem ik ze, tegen mezelf. Tegen hun zeg ik altijd ‘mijn monstertjes’. Voor mijn dochtertje eindelijk een broertje en zusje. Niet meer alleen spelen, maar samen. Ik hurk neer bij hun plattegrondjes en met een ernst in de oogjes alsof ze me hun meest kostbare bezit laten zien, wordt er verteld. Één voor één, al is dat moeilijk want ze willen allemaal het me als eerste laten zien. ‘Kijk, Brechtje, kijk – hier is dus de ingang. En dan staat hier mijn bed. Ik heb voor jou een koffiezetapparaat neergezet, voor als je op visite komt’. Hoe die monstertjes hun ogen oplichten als je ademloos luistert, vragen stelt over “de constructie”, hoe serieus ze erover vertellen en hoe fijn het is dat er een Groot Iemand echt luistert. En dat in hun echte eigen kamertje.

Dat hadden ze eerst niet. Samen sliepen ze eerst allemaal in een grote slaapkamer. Maar hoe lief ze overdag ook samen spelen, ’s avonds is het lastig. Kindje één wenst in het donker te slapen, kindje twee met TL balken aan, en kindje drie moet het vooral wat rustig hebben. Op één grote kamer in stapelbedden was dus niet de rust reinheid regelmaat die je wilt. In mei 2016 besluiten we ze dus eigen kamertjes te geven. De slaapkamers gaan letterlijk doormidden, wij slapen nu in een prachtige bezemkast met een luchtgat naar buiten voor de frisse lucht, waar je binnenkomt door een nieuwe deur in de woonkamer. Omdat het kan. En de monstertjes hebben nu elk een echt eigen kamertje, elk met een raam, en lang leve Ikea voor het creatief inrichten van kleine ruimtes. Hoe je kan genieten van het tutten met het behang, in de juiste kleuren. Het zorgen voor genoeg lampjes in de ene kamer, en genoeg rust in de andere. Het gezellig maken met de eigen spulletjes. Er zit zoveel moois in kneuterigheid omarmen. En dan de grote onthulling! Meteen met de nieuwe-kamer-cadeautjes in de weer. Die Lego dus. Bouwen. Samen, een stad. Maar de losse delen kunnen nu naar de eigen kamertjes. Waar ze trots als pauwen laten zien hoe mooi hun eigen huisjes zijn geworden. ‘Kijk Brechtje, kijk!’ Ik kijk, verwonder, en ben dankbaar.


Brechtje de Leij (39) werkt als Sr. Product Manager bij Marktplaats en heeft daarnaast haar eigen bedrijf B-Digitized. Brechtje is geregeld op 140 tekens te vinden op Twitter, blogt op haar eigen website en op Emerce, en is sinds kort ook auteur van een boek. ‘Mobiele Eenheid; van disruptie naar digitale strategie’ komt begin januari 2017 uit. Daarnaast spreekt ze geregeld over digitale trends en nieuwe technologie, en is daarmee een zelfbenoemde ‘Lady Geek’.

1 gedachte over “Brechtje de Leij”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven