Carlo van Lienden

‘Carlo van Lienden, you are an Ironman!’ Het zijn woorden die al 5 jaar door mijn hoofd spoken. Woorden waar ik al 5 jaar voor val, opsta, train, rust, eet, drink en adem.

10 oktober 2015 om 6.55 uur start ik voor de tweede keer in mijn leven als triatleet aan een hele lange sportdag. Op jacht naar die felbegeerde woorden die op je wachten na 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon lopen. Een dag waar ik zo lang van droomde, want ‘you are an Ironman’ zou hier anders klinken dan waar ook ter wereld. Hier is Kona, Hawaii. Ieder jaar wordt hier door een handvol triatleten om de wereldtitel gestreden. Aan de start komen is al een kunst op zich. Je moet je kwalificeren in één van de Ironman-wedstrijden ter wereld en ik verzeker u: de lat ligt hoog. Eenmaal in Kona is voor velen nog maar één ding belangrijk. Na een eenzame lijdensweg door gitzwarte lavavelden en 40 graden hitte is finishen de max. Groter kan een droom niet worden en toch is de finish niet mijn moment. Nee. Mijn moment van 2015 ligt, naar later blijkt, zo’n 150 meter voor de witte krijtlijn.

Carlo van Lienden ironman

5 jaar geleden aan de rand van een hotelzwembad op Zanzibar las ik een boek van Mark Allen: Fit Soul, Fit Body. Op dat moment was ik allesbehalve fit. Te zwaar, niet volledig happy met mijzelf en te veel werkstress. Mark Allen is een triathlonlegende die ik toen nog niet kende. Hij heeft DE Ironman op Hawaii, de race waar iedere triathlondebiel ooit eens wil starten, zes keer op zijn naam geschreven. Het boek lezende ontglipte mij een iets te luchtige: ‘dat zou ik nou ook wel eens willen doen’.

‘Als dat is wat je wil, dan moet je daar voor gaan!’ Dat is exact wat mijn lieve vrouw zei. Wat volgde was een lange weg, met de nodige ups en downs maar steevast was het mijn Marijke die mij motiveerde om door te zetten, grenzen te verleggen, vakanties op te offeren en mijn droom na te jagen.

Zonder haar zou ik al lang de handdoek in de ring hebben gegooid. De 9 uur en 14 minuten die volgden na het startschot vlogen voorbij. Als het op zo’n dag klopt, dan verblijf je in een ijzig stille tunnel waarin je niks hoort, niks ziet, niks denkt, alles voelt en tegelijk zweeft.

Die 9 uur en 14 minuten is niet mijn eindtijd. Het is wel het moment waarop ik mijn ijzige tunnel uit denderde en mijn moment van 2015 beleefde. Net voor de ingang van de finishsstraat staat mijn lieve vrouw vol verwachting en onzekerheid op mij te wachten. Tussen de honderden juichende fans hoor ik haar mijn naam roepen en vallen we elkaar in de armen. De ontlading is groot, liefdevol en intens. Een moment en een gevoel dat ik mijn leven lang zal herinneren als mijn moment van 2015!

Carlo van Lienden en vrouw


In het dagelijks leven ben ik hoofdredacteur van RTL Late Night. Een nieuwe uitdaging na 10 jaar RTL Boulevard gemaakt te hebben. Van de 36 jaar levensjaren die achter mij liggen, heb ik er 20 intensief gesport. Het heeft mij veel gebracht en geleerd, zaken die goed van pas komen in mijn werk. Ik ben gelukkig getrouwd. Geen kinderen, geen hond, geen kat, maar wel een heerlijke koffiemachine.

4 gedachten over “Carlo van Lienden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven