Coco Gubbels

Asfalt. Rotsen en asfalt. Dat is het enige dat ik zie. Flitsen van fietsers, auto’s, motoren… Iedereen wil de berg op. Bocht na bocht na bocht na bocht… Opkijken, uitkijken, uitwijken… Langzaam kruipend in een lange rij.

Links, rechts, links, rechts, er lijkt geen einde aan te komen. Stijgen en klimmen, langzaam meters vreten. Steeds een beetje dichter bij het doel. Het doel dat we delen met iedereen die stijgt en iedereen die daalt op dit stukje aarde.

Het is een circus op het hoogste punt van de berg. Als mieren krioelen mensen over de top. Winkels, eettentjes, iemand met ski’s. Het is juli, maar er ligt nog voldoende sneeuw op het dak van Europa.

Als ik naar beneden kijk, zie ik een grijze, kronkelende slang waarover mieren naar boven en beneden marcheren. Gestaag, in verschillende snelheden, elkaar in de weg zittend, verlangend naar de top, of juist naar de afdaling.

Als de sticker, het bewijs van onze prestatie, gekocht is, verlaten we de krioelende massa. Struikelend over mensen en fietsen, auto’s ontwijkend. Zoekend naar ons vervoer dat ergens in de massa van blik geparkeerd staat in vol ornaat.

Naar beneden rijden is nog meer oppassen: stijgend verkeer heeft voorrang en dat nemen ze ook. Afremmen, optrekken, links, rechts, ingehaald worden, bijsturen, insturen, auto!

Vrachtwagen die moet steken om de bocht te kunnen maken en wat komt daar nou naar boven? Een man in een handfiets? Een motorrijder valt om, naar binnen, in een bocht naar rechts. Geen plek om af te stappen, om te helpen. Gelukkig stopt een automobilist en schiet te hulp.

Asfalt, asfalt, berg, asfalt, fietser, auto, rots, asfalt, boom. Oh eindelijk een boom. De overgang naar koelte, andere wegen en rust. Volledig beladen met tent en koffers een berg beklommen dat bij velen op de bucketlist staat. Vink.

I did it. I did the Passo Stelvio. Maar geef mij maar de Passo Gavia. Minder circus en meer motorrijden.


Coco Gubbels was jarenlang onderzoeksjournalist, startte een paar jaar geleden als Project Manager bij een klein software bedrijfje en is inmiddels als ad interim Change Manager aan de slag bij het internationale NXP. Ze rijdt motor vanaf haar achttiende en is afgelopen zomer met haar gezin een aantal weken door de Alpen getrokken.

1 gedachte over “Coco Gubbels”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven