Coco Gubbels

Coco Gubbels, journalist, antropoloog

2010: gekkenhuis!

Het jaar 2009 was het jaar van de Grote Knoop, die doorgehakt werd. Het werd het jaar van de langzame start als ZZP’er na een 180 graden carrièreswitch. Afgelopen jaar is volledig tegenovergesteld verlopen: ik zat vanaf het voorjaar opeens in een stroomversnelling. Ik kwam iemand tegen die het me gunde het harde werken om te zetten in publicaties in een bekend opinieblad.

Coco_Gubbels_Leger_des_Heils_Zadelstraat

“Ik wil wel dat je dat antropologische geneuzel buiten de deur laat!” Jan Dijkgraaf, toen nog hoofdredacteur van HP/de Tijd, gaf me de opdracht reportages te schrijven. Ik weet nog dat ik op de redactie tegen een poster aankeek waarop Karen Geurtsen stond na haar undercover bij de PVV. Dat wilde ik ook. En dus deed ik hem een voorstel en tot mijn grote verbazing vond hij het een goed plan.

Coco_Undercover_980

Daar ging ik dan: undercover als dakloze. Bang was ik, vooral om te falen. Bijna zes weken leefde ik tussen daklozen en ik schreef alsof mijn leven er van afhing. Prachtige mensen kwam ik tegen met trieste verhalen. Biertjes gedronken met verslaafden, in de zon gelegen met gekken en voor de regen geschuild in een dagopvang vol met Polen. Ik ben trots op het resultaat, al staat in de twee artikelen die in de HP verschenen nog maar een fractie van wat ik heb meegemaakt. Niet snel daarna volgden interviews, radiogesprekken over de combinatie van antropologie en journalistiek, en een nieuwe undercover.

Komend jaar wordt het jaar van nieuwe gebieden veroveren: een boek, radio, televisie en een Europees multimediaal project. Het boek over daklozen in Nederland met mijn undercover ligt nog op de ‘tekentafel’. Het wordt ook het jaar van een betere balans tussen werk en plezier, al is mijn werk mijn plezier. Ik hoop weer veel motor te rijden, door de natuur te banjeren en vooral van boeiende mensen te genieten.

Het is geruststellend om terug te kunnen kijken op een succesvol jaar en met dat gevoel ga ik enthousiast het nieuwe jaar in. Ik ben namelijk meer van het vooruitkijken dan van het terugkijken: dag 2010 en welkom 2011!

Coco_Gubbels_Naamloos

3 gedachten over “Coco Gubbels”

 1. Beste Gepke,

  Ik heb nergens beweerd dat ik weet hoe het leven van een dakloze echt is. Ik heb er aan geroken, een puntje van de berg gezien. Ik heb geprobeerd om een beeld te geven van een wereld die de meeste mensen niet kennen binnen de mogelijkheden die ik heb. Meer kan ik niet doen.

  Misschien weet ik niet hoe het echt is om een dakloze te zijn, maar jij hebt ook geen idee hoe actief ik nog steeds werk met dak- en thuislozen en vooral de bewustwording daaromtrent. Ik veroordeel jou niet en het zou fijn zijn als je mij ook niet veroordeelt.

  Ik wens je veel sterkte in 2012.

  Hartelijke groet,
  Coco

 2. Beste Coco,

  Mocht ik as winter 2012/2013 niet weer onterecht in detentie zitten wil ik je graag laten zien hoe en waar daklozen opgejaagd door politie (leven) in Haarlem en omgeving.

  Groet, Gepke de Leef

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven