Daphne Channa Horn

daphnechannahorn-istanbul 8 of 55

De warme lucht was zwanger van traangas en de spanning kon je als dikke deken voelen, het prikte in mijn ogen, de taxi beklom de heuvels tergend langzaam en ik zag verhitte jongeren door zwak verlichte kleine straatjes met straatstenen in hun handen, ze liepen gezamelijk met ongeloof in hun ogen.

Ik ben in Istanbul, Turkije en er gaan hier dingen goed mis. Ik zie de REVOLUTIE voor m’n ogen ontvouwen als in een film over de Praagse Lente. De chauffeur knikt en wijst dat ik mijn deur op slot moet doen, en zegt; het is hier gevaarlijk.

Het voelt als 1968 maar het is 2013, half juni en hier gebeurd het. Ik ben letterlijk in het midden van het verhaal, ik voel spanning gieren, begin zonder denken beelden te schieten en voel me thuis in de Turkse Lente. #geziparki #taksim #direnTurkye

Een half jaar later schrijf ik dit vanuit mijn warme veilige woonkamer en bekijk m’n beelden, ben trots op het werk en het verhaal. Ik heb lang niet gekeken naar m’n eigen beelden, ze ontroerden me en had afstand nodig. Nu kan het weer met rust en ben opgelucht, kijken met verse ogen. Reflectie kost veel tijd.

Het verhaal is nog niet af, ik heb 14 dagen op het scherpst van de snede gefotografeerd. En ik wil graag terug. Ik hield het nieuws in Turkije nou gezet in de gaten. En afgelopen week laaide de straat protesten plus politie geweld weer op in heel Turkije. Ik heb naar tickets gezocht en was van plan vlak voor Kerst weer gaan. In overleg met collega fotojournaliste toch besloten te wachten. Het verhaal lijkt nu vooral intern te spelen. Ik volg vanuit Amsterdam.

Het rommelt, het gromt en het breekt hier en daar, de verandering is aanstaande. Nu dien ik te wachten en te wachten en verder geloven in dit stukje prachtige tekst van een lied.

“There is a crack in everything. That’s how the light gets in.

Leonard Cohen

20131224-L1009771-daphne-glass-01

Ik ben, Daphne Channa Horn, onafhankelijk beeldenmaker, documentair online fotograaf en of crowdfunded fotojournalist, woon in Amsterdam met kat Neelix en verzamel en gebruik antieke en futuristische camera’s.

3 gedachten over “Daphne Channa Horn”

  1. Lijkt me een enorme ervaring als je ongepland in een dergelijke situatie terecht komt en…er ook goed mee kunt omgaan. Nu sta je weer te trappelen om een vervolg te doen, je hebt de smaak te pakken. Ik wens jou veel succes in het nieuwe jaar.

  2. Het was fijn je dit jaar nog wat beter hebben te mogen leren kennen. Je betrokkenheid met de situatie in Turkije zegt veel hoe je in het leven staat denk ik. Je ging voor het nieuws en werd geraakt door de mensen. Momenten worden een verhaal. Teruggaan zal vast een andere laag toevoegen. Je gaat vast terug om dat verhaal af te maken. Op naar een nieuw bijzonder jaar!

  3. Op afstand. En heel dichtbij. En dat afwisselend. Fysiek. Mentaal. Lijkt me zwaar. En moeilijk. Dat reflectie veel tijd kost begrijp ik wel. Denk ik. Ik gun en wens hen én jou het goede.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven