Diana Russo

Het is 15 oktober 2015 en alles staat klaar voor de launch van het HR & Social Media boek. We zijn te gast bij Seats2Meet Utrecht en dat voelt goed. Niet alleen omdat hun manier van werken mooi aansluit bij het thema van ons boek, maar ook omdat Ronald van den Hoff heeft aangeboden de middag in te leiden en dat voelt voor mij als een persoonlijke waardering.

Vijf jaar geleden wilde ik al een boek schrijven over HR en social media, maar, redeneerde ik: “Tegen de tijd dat één en ander op papier staat is alles alweer achterhaald”. Toch bedacht ik me geen moment toen een uitgever me benaderde om alsnog een boek hierover te schrijven: de meeste organisaties konden de ontwikkelingen niet bijhouden en HR had hier een belangrijke rol in te spelen. Ik vond dat ik een bijdrage moest leveren om het onderwerp op de agenda en HR in beweging te krijgen.

Na bijna drie jaar schrijven was het boek eindelijk klaar!

De zaal loopt vol. In één keer word ik dan toch heel erg zenuwachtig. OMG, waarom moest ik nou zo nodig een boek schrijven? Het voelde alsof ik voor de derde keer in mijn leven ging afstuderen, maar nu met de hele HR community als examencommissie.  

Diana Russo 2

Ik probeer niet te denken aan het afzien en alles wat ik er voor opgegeven had. De teleurstelling in mensen, de moeilijke gesprekken, de opdrachten die ik niet binnen kon halen of bewust moest laten lopen, de financiële problemen die ik me op mijn nek heb gehaald, de gezinsactiviteiten die ik niet kon bijwonen, de zomervakantie die we af moesten zeggen, de feestjes die ik heb overgeslagen, de mensen die ik geen aandacht kon geven …   

Tegelijkertijd heeft het me gebracht wat ik hoopte en uiteindelijk veel meer. Ik heb mijn ervaringen en visie op papier kunnen zetten, waardering van andere HR vernieuwers ontvangen en vakgenoten geïnspireerd om in beweging te komen. Ik heb een steentje bij kunnen dragen aan het onderwijs door gastcolleges en mijn lobby om HR innovatie op te nemen in het lesprogramma.

Bovendien heb ik door het boek ook prachtige mensen ontmoet, mooie onverwachte momenten beleefd, mijn eigen grenzen, valkuilen en beperkingen (opnieuw) leren kennen en geleerd je ‘gut feeling’ niet te negeren!   

Ik kijk nogmaals naar de mensen in de zaal. Mensen die de moeite hebben genomen om deze middag te komen: vakgenoten, netwerkcontacten en andere belangstellenden. Geweldig! Ik zie ook mijn beste vrienden, broers en schoonzussen op de eerste rij zitten: ook zij hebben hun drukke agenda’s schoongeveegd en kijken me bemoedigend aan. En mijn ouders – geëmotioneerd en apetrots- die ondanks of dankzij het generatieverschil ook inhoudelijk geïnspireerd zijn.

Uiteraard is Alex aanwezig: hij kent iedere pagina uit het boek, inclusief alle geschrapte teksten en de momenten die erachter schuil gaan. Al zo vaak heeft hij mij presentaties, trainingen en blogs zien voorbereiden, maar nog nooit zag hij me op het podium staan. Hij staat achter in de zaal en ik zie zijn bewonderende blik … mijn moment!


Ik ben Diana Russo (@DRHRBP) en zelfstandig adviseur op het gebied van HR & Social Media, Internal & Employer Branding en Wendbare Organisaties. Ik ben getrouwd met een echte Siciliaan (@AlexRussoNL) die onder andere fantastisch voor me kookt. Jongensmoeder van drie mini Russo’s.

3 gedachten over “Diana Russo”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven