Dit is wat ik wilde! Geen spullen. Geen ballast

Ik herinner me het moment dat ik besloot klein en mobiel te wonen. Het was in de witte woestijn van Egypte en ik had net mijn huishouden gedaan. De drie onderbroeken lagen schoon en gevouwen in de hoek en de anderhalve meter vloer was geveegd. Er viel een intense tevredenheid, zelfs opperst geluk, over me heen. Dit is wat ik wilde! Geen spullen. Geen ballast.

Sinds enige tijd was ik geïnspireerd door de Tiny House Movement, een snel groeiende groep bewoners van kleine huizen, hutten, boten en schuren.

Kirsten Dirksen maakte er een film over: We The Tiny House People.

In het eerste half uur (82′) vertellen mensen waarom ze zo houden van hun mini-huis: “Het is goedkoop, dus kan ik minder werken en houd ik meer tijd over voor wat ik belangrijk vind”. “Klein wonen voorkomt dat ik spullen blijf kopen.” En “klein wonen is minder belastend voor het milieu.” In de rest van de film zien we een varia aan mini huisjes. Van inloopkasten in Manhattan, woonschepen in California tot grotwoningen in Frankrijk.

Leuk om binnen te kijken, vooral als je wat nieuwsgierig bent aangelegd en inspiratie zoekt. Maar wat mij vooral aanspreekt en wat iedere ‘Tiny houser’ kenmerkt is het leven in Eenvoud. Het dagelijks leven ‘downsizen of ‘editen’ geeft rust en ruimte. In alle opzichten.

Een half jaar woonde ik in een oerhollandse sleurhut. En het gaf me precies die tevredenheid waar ik naar verlangde. Toen kwam ik mijn lief tegen. We wonen nu samen op 43 vierkante meter.

Petra Moes.

Petra Moes homecar en patrol 1200

Meer lezen/weten?

5 gedachten over “Dit is wat ik wilde! Geen spullen. Geen ballast”

  1. Ik zit samen met Rob Captijn in een mooi proces met Martijn van Osch, en in dat proces vroeg Martijn me of ik de Tiny House Movement ken en de documentaire We The Tiny House People al had gezien. Had ik niet, maar ik moest meteen aan Petra denken.

    Ik zag Petra in haar instagram foto’s in een soort zwerversbestaan in de mooie zin van het woord. En ik wist dat Petra deze documentaire wel zou kennen en ook de Tiny House Movement. En inderdaad, op de opdracht voor Petra Moes: ‘Schrijf een recensie van max 250 woorden (te doen) over deze video: http://www.youtube.com/watch?v=lDcVrVA4bSQ Inspiratielevel: hoog.’ komt dit mooie verhaal.

    Heel erg bedankt voor de inspiratie, Petra!

  2. Kwam ik een paar dagen het woord “semigrant” tegen, nu heb ik weer een nieuw woord die mijn levensstijl kenmerkt:”Tiny houser” 🙂 Ik woon op 14 vierkante meter met gedeelde voorzieningen en probeer ook zo weinig mogelijk spullen te hebben zodat ik zonder problemen een half jaar in het buitenland kan zijn.

  3. Hallo allemaal, ik zou graag wat meer informatie willen over in een mobiel tiny huis in Nederland wonen, en dan vooral aan waar je aan moet denken wat wet- en regelgeving betreft. Ik ben bezig met onderzoeken en ik wil dit echt gaan doen, maar kun je zomaar bij iemand in de tuin gaan wonen (met toestemming van de eigenaar natuurlijk 😉 )? Moet je een woonvergunning hebben? Hoe kun je dat het beste aanpakken, met de gemeente gaan praten waar je wilt gaan wonen? Mijn tiny house zal op zonne-energie draaien, houtkachel, composttoilet, dus alleen grijs water en ik zal alleen bio-afbreekbare producten gebruiken. Alvast hartelijk dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven