Edwin van de Bospoort

Toen ik in 1999 bij Informaat ging werken, was het vakgebied dat tegenwoordig ‘user experience design’ heet, nog veelal onbekend. De woorden usability en user interface design hingen nog sterk aan IT, en de heer Jakob Nielsen was een eerste voorzichtige leider (big pun intended). We liepen een Road Less Travelled. In die tijd moest je nog als een soort van profeet de meerwaarde van het vroeg betrekken van gebruikers in internet projecten uitleggen. Veelal was het werk een sluitpost op een offerte en werd het vroegtijdig weggestreept. In de 14 jaren daarna heeft gebruikersgericht ontwerpen ook in het digitale landschap vaste voet aan de grond gekregen.
 
Flash forward. Ik ben samen met Herman van Dompseler nu 3 jaar bezig met Sciomino. Een tool die valt in een categorie die nu Social Business genoemd wordt. Gek genoeg weer een categorie die in 2010 veelal onbekend was. En vaak nog steeds is. Niet op twitter, daar buitelen we over elkaar heen, maar wél binnen de bedrijven die ik graag zou helpen. Weer lopen we een Road Less Travelled. Overal begrijpt men ons verhaal, knikt men ja, maar budgetten laten vaak nog weinig ruimte voor vernieuwing. Gelukkig zijn we ook dit keer geen roepende in de woestijn, en zijn er velen die duidelijk maken wat de toegevoegde waarde kan zijn van het benutten van het Sociaal Kapitaal van een onderneming.
 
Maar wat is dan ‘Mijn moment’? Dat is het moment dat we afgelopen november de Publieke versie van Sciomino live zette! Exact 3 jaar (en een beetje) nadat Herman en ik aan ons idee waren begonnen. Na eerst een aantal klanten met interne Sciomino’s te hebben geholpen was het tijd om ons initiële idee, een open plek met gebundelde kennis en ervaringen van de mensen om ons heen, publiek te zetten. Ook dit blijkt weer een beetje een Road Less Travelled, want er zijn niet zoveel ‘internet-producten’ die én als ‘interne’ tool te gebruiken zijn én een eigen publieke variant kennen. Github is er één, en ok, GooglePlus mag misschien ook wel in dat rijtje ;-).
 
Vanuit mijn vakgebied zoek ik vaak naar patronen in het gedrag van gebruikers. Om ze vervolgens zo goed mogelijk te helpen hun doel te bereiken. Mijn patroon is je vast al duidelijk. In april trek ik weer naar the Highlands van Schotland. Om met rugzak een ongebaand pad in te slaan. En open te staan voor het volgende avontuur.

Edwin van de Bospoort foto onder
Ik ben Edwin van de Bospoort (@bruikbaar). Ik ben ontwerper en founder van Sciomino, marktplaats van kennis. Freelance help ik anderen met het conceptueel uitdiepen van hun internet ideeën.  Ik (40+) woon in Otterlo met Barbara (30+), Boas, Brent en Blom (alledrie 6-). www.bruikbaar.com

3 gedachten over “Edwin van de Bospoort”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven