Els ten Napel

Ondanks mijn imposante rij kookboeken blijven mijn kookkunsten al jaren steken. Het lukt me best een maaltje te fabrieken, en soms is het nog heel lekker ook. Maar meestal kookt lief tegenwoordig, want de energie is op rantsoen de laatste jaren. En als ik zelf dan toch wat te eten maak is dat behoorlijk plichtmatig. Snel, simpel, voedzaam. Bekend terrein. Het idee om ooit nog eens echt heel goed te leren koken zit stevig dichtgetimmerd achter het schot waar alles zit wat ik zou willen doen als ik ooit ooit ooit eens beter zou worden. Achter dat schot zit letterlijk een tsunami van dromen. Ik geniet van wat kan en schuif wat niet kan door naar mijn reïncarnatie-bucket list. Je weet maar nooit.

Naast het lezen van kookboeken kijk ik ook graag kookprogramma’s. Op een novemberavond gooi ik de eerste aflevering van “Salt, Fat, Acid, Heat” van Samin Nosrat op het grote scherm van de thuisbioscoop. Ik verwacht aangenaam bezig te worden gehouden, want de serie wordt geprezen. Ik vind het meer dan geweldig. Er gebeurt iets van binnen. Alsof Samin voor mij de geheime deur heeft geopend naar de besturingscabine van de keuken. Met hendels en draaiknoppen. Met wijzertjes waarop je kunt aflezen hoe het ergens mee staat. Ik luister-lees ook haar boek en laat zout, vet, zuur en hitte doordringen in mijn poriën.

Ik maak eten, nog steeds noodzakelijkerwijs snel, simpel, voedzaam. Maar er loopt nu een creativiteitsstroom mee. Ik snap waar ik beslissingen kan nemen om het lekkerder of spannender te maken. Niet meer plichtmatig, maar in een flow, waarin mooie dingen mogen gebeuren. #GrootGeluk.


Op Texel aangespoelde Amsterdamse Hoofddorper. Etensgenieter. Vindt geluk in de branding, kleine beestjes, schurend zand en potige aarde.

Foto: Erik Visser https://publicworks.nl

8 gedachten over “Els ten Napel”

  1. Avatar foto
    Caroline Berkhof

    Wat een mooie ontwikkeling Els.
    Herkenbaar ook, zowel het koken als de ‘reïncarnatie bucketlist’. Niet omdat ik niet gezond ben, maar als parkeerplaats voor het ‘moeten’. Hopelijk ontwikkelt het zich tot ‘willen’ en zo niet…see you in my next life. Ik ga op zoek naar Samin Nosrat op deze stormachtige 3e kerstdag. Hou je veilig ??

  2. Mijn keuken is meer een verplichte ruimte in het huis dan een dynamische plek vol creativiteit en geuren en kleuren. Ik denk nog steeds: als ik later in een volwassen huis woon, dan ga ik koken. Ben geïnspireerd Els, ik wil dat ook snappen. Enjoy je #grotegeluk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven