Els ten Napel

Ik stond ineens op scherp. Op Twitter las ik dat de gemeente Texel leden zocht voor een commissie die de gemeente zou gaan adviseren over ruimtelijke plannen en relevant beleid. 

Ik wist natuurlijk dat er op mijn Texel spannende dingen gebeurden. Met de ontwerpateliers van Planet Texel loopt de gemeente al jaren voorop en ik geniet daar met volle teugen van. Maar wel op afstand, omdat ik er toch niet meer als gepassioneerde professional bij betrokken kon zijn. Dat deed pijn, ik voelde me een buitenstaander. 

Door mijn chronische ziekte kan ik noodgedwongen mijn vak niet meer uitoefenen en na één keer een bijeenkomst te hebben bezocht meed ik het zelfs. Het is zo’n rotgevoel om aan de kant te moeten staan.

Tot ik het twitterbericht las en dacht: “Ze zijn knettergek als ze mij niet nemen”. En zo had ik al héél lang niet meer over mezelf gedacht. Als iemand die iets weet en kan. Mijn kennis, maar vooral mijn manier van denken en kijken naar mijn omgeving. Ineens was daar de kans om weer het positieve verschil te maken. 

Op 1 juli kwam de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit voor het eerst bij elkaar op het gemeentehuis. Bevlogen en deskundige mensen, waartussen ik mij helemaal op mijn plek voel. Welkom geheten met een gedreven presentatie van de wethouder over de ambities van Texel. Inmiddels is de commissie lekker op streek. Er is veel te doen op mijn mooie eiland. En ik kan mijn steentje bijdragen door vroegtijdig met plannen mee te denken, te adviseren en soms net wat te redden door op het laatst nog wat bij te sturen. 

Daarin verschilt het handwerk van de commissie niet veel van mijn vroegere beroepspraktijk die ik alweer zo lang geleden achter me heb gelaten. Wat voelt het fijn om weer constructief met mijn passie en mijn vak bezig te zijn. En serieus genomen te worden door anderen, maar vooral door mezelf.


Els ten Napel is geograaf en cultuurhistorica. Helemaal gelukkig en geland op Texel. Leeft op Twitter als @fiederels.

16 gedachten over “Els ten Napel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven