Els ten Napel

Archaea en cyanobacteriën, black smokers en banded iron formations, stromatolieten en de Ediacarische fauna. Sinds een paar maanden zit ik tot over m’n oren in de geologie en de biologie. Via Coursera volg ik de cursus ‘Emergence of Life’ en ik geniet van elk moment dat ik meer begrijp van hoe het op onze derde steenklomp van de zon allemaal zo is gekomen. Ik lees me daarnaast gek en kijk prachtige documentaires van de BBC en PBS. Het is een waanzinnig verhaal.

Andere mensen gaan bidden. Of steken hun kop in het zand. Of hebben last van een onbegrijpelijke verstandsverduistering en gaan ervan uit dat alles wel opgelost zal worden. Ik heb altijd het idee gehad dat ik met mijn onbelangrijke korte leven toch een steentje bij kon dragen. Een schakeltje zijn in het leven op aarde, de cultuur, de natuur. Maar nu wordt steeds duidelijker dat we met z’n allen allang de boel om zeep hebben geholpen. Het klimaat, de bodems, de biodiversiteit. Het enige dat telt is het consumentenvertrouwen. Het investeringsklimaat. Aan duurzaamheid wordt slechts lippendienst bewezen. Want je moet wel gewoon kunnen blijven leven. Helaas. Ik heb nog nooit zo graag gewild dat ik geen gelijk had. Maar de wereld gaat naar de kloten.

Een sombere kijk hebben op de toekomst is een enorm taboe. Ik ervaar dagelijks dat mensen er niet mee om kunnen gaan en mij het positieve pad op proberen te sturen. Want zij hebben net een kind gekregen, dus het kan niet waar zijn. Want zo is het niet gezellig. Want we zijn zo slim en kunnen zoveel.

Als een laatste omhelzing en liefdesbetuiging wil ik alles weten over de aarde. Alles weten over het leven, inclusief de massa-extincties die hebben plaatsgevonden. Alles, om die zesde massa-extinctie die wij nu helemaal zelf veroorzaken, te kunnen plaatsen.

16 gedachten over “Els ten Napel”

 1. Mijn kind denkt zoals jij, ik probeert hem moed in te praten, omdat dat moet, als moeder, maar ik ben zo bang dat hij gelijk heeft… Kus voor jou!

 2. Jullie zijn lief! Voor mij is nu de opdracht: hier goed mee omgaan en in liefde leven met de mensen om mij heen en genieten van wat is.

 3. Zo lastig om dat te beseffen en de were led on je heen verder te zien denderen Terwijl je wil dat ze omkijken, meeduwen, iets! Liefdevolle omhelzing! (Want die doe ik tegenwoordig bij mensen die me dierbaar zijn.. als echte invulling van mijn nietige bestaan)

 4. Dat klopt Esther…zo voelt het. De wereld die wij zo goed kennen, zo vertrouwd is….en zo kwetsbaar. Liefde en eindigheid…

 5. De planeet zal nog wel een paar miljard jaar om de zon draaien, maar hoeveel en wat voor leven daar nog is straks, daarover heb ik mijn twijfels. Een massa-extinctie, daar zitten we middenin. Hoe groot? Groot.

 6. Met open ogen, zo gaat dat nu voor mij.
  De planeet zal nog een paar miljard jaar om de zon draaien, maar hoeveel en wat voor leven daar nog is straks? En alle ellende die eraan vooraf gaat. Een massa-extinctie, we zitten er middenin. Hoe groot? Groot. De tijd zal het leren.

 7. Avatar foto
  Margreet Ledelay

  Als iedereen snapte dat onze ecologische voetstap kleiner moet! Allemaal plantaardig eten. Zou zo al heel veel schelen. Hoe dol ik was op vlees, ik geef het op. Ik hou van onze wereld. Maar ik snap je gedachte, ik zie het ook *sad face*

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven