Erno Hannink

Daar zat ik dan met mijn handen voor mijn ogen. De tranen liepen over mijn wangen.

Mijn mastermindmaatje zette de situatie op scherp. Hoe was het zo ver gekomen?

Na twee lastige jaren was 2014 een mooi jaar geworden. Mijn verwachting was dat ik dit in 2015 gewoon ging doorzetten.

Op de één of andere manier gebeurde dat niet. Ik wist alleen niet waarom het niet liep.

Ik ging er mee aan de slag op de manier die ik het beste ken. Iets nieuws bedenken. Een nieuw product met een mooie prognose. Mooie getallen waardoor er op papier een mooie omzet uit rolt. Een gewijzigd plan waardoor alles nog goed kwam.

Mijn mastermindmaatje liet weten wat hij er van vond.
Het zoveelste plan met hoge aantallen. De zoveelste poging om alles goed te maken met een nieuw ding. De magische pil die alles gaat veranderen.

“Wat ga je deze keer anders doen dat het nu wel succesvol is?”

Ik wist niet wat ik anders ging doen. Ik noemde een paar dingen, maar echt anders was het niet.

“Dit voelt alsof jij er niet serieus mee bezig bent. Als je niet weet wat je anders gaat doen, waarom verwacht je dan andere resultaten? Eerlijk gezegd heb ik niet de tijd en zin om hier nog energie in te steken. Ik weet ook niet meer hoe ik jou nog moet helpen.”

Dit sloeg in als een bom bij mij.

Zo had ik er nog niet naar gekeken. Doordat ik mezelf voor de gek hield, verspilde ik de tijd van deze mensen.

In die stilte knapte er iets in mij. De tranen liepen over mijn wangen. Ik wist het even niet meer.

Dat moment was de ommekeer voor mij afgelopen jaar.

Ik had een digitale schulp gebouwd voor mijzelf. Van de buitenkant ziet dat er heel mooi uit. Overal aanwezig en vindbaar op het web met artikelen, interviews in de podcast.

Voor mij voelde het fijn. Een vertrouwde en veilige plek. Mijn comfort zone.

Hard werken, lekker bezig. Maar steeds minder klanten helpen. Steeds minder betaalde opdrachten.

Dat moment, die middag, veranderde niet alles. In één dag kan ik niet de oude gewoonten afleren en nieuwe gewoontes aanleren. Dat heeft tijd nodig en aandacht. Mastermindmaatjes die je af en toe aan de haren er weer bij halen.

In de maanden daarna is er wel veel veranderd.

Van zelfstandige professional die iedere maand bedenkt welke acties ik moet doen voor de omzet van deze maand. Telkens nieuwe ideeën en acties. Iedere keer weer korte termijn denken. De omzet van deze maand.

Naar ondernemer. Nog steeds zelfstandige zonder personeel, maar nu bouwen aan een team. Een ondernemer die denkt aan de lange termijn. De groei van zijn klanten en zijn bedrijf. Naar buiten treden. Uit de comfort zone.

Klanten die sinds lange tijd gelijk Ja! zeggen in een gesprek.

Mijn moment van 2015.

Een moment van machteloos voelen van het totaal niet weten, naar geloven en zien dat het kan. Zien dat het eenvoudig is. Niet gemakkelijk, er moet nog veel gebeuren, maar het is eenvoudig nu ik het zie.

Ik kijk uit naar 2016.


Rots in de branding. Schrijft dagelijks met plezier. Interviewt wekelijks voor de podcast. Staat om 5.00u op. (Assistent) scheidsrechter bij de KNVB. Maakt coaches online zichtbaar zodat zij kunnen doen wat ze hebben te doen. Neemt experts het online werk uit handen waardoor zij zich kunnen concentreren op de inhoud. http://ernohannink.nl

24 gedachten over “Erno Hannink”

 1. Na regen komt zonneschijn en inderdaad heb je af en toe dit soort hele harde klappen in je gezicht nodig om tot een andere realiteit te komen. Eerste stap is altijd toegeven. Tweede stap is er mee naar buiten treden. De volgende stappen kun je nu maken! Succes man!!!

 2. Dank je wel Raymond. Ik moest ook weer slikken toen ik het las en durfde het niet te delen toen ik de eerste tweet van Henk-Jan zag…

  Dat ben ik ook Anke 🙂 Het gevoel is goed.

  Dank je wel Marloes. Bijzonder was het zeker. Jij ook een heel mooi 2016. Rustig? Dat verwacht ik eigenlijk niet. 🙂

  Altijd Jan Willem. Geen pieken zonder dalen zoals jij maar al te goed weet. Dank je wel.

 3. Ik vind het zo gaaf Erno, dat je dit moment deelt. Ik denk dat je daar ook weer mensen mee wakker schudt. En met al die inzichten ga je weer andere mensen helpen het ook beter te doen, lange termijn, … allemaal goeds. :))

 4. Ondernemer zijn is helemaal niet gemakkelijk. Je moet er sterk, flexibel en een doorzetter voor zijn. Ik ken je niet persoonlijk, maar uit wat je schrijft en hoe ik je een beetje heb leren kennen via sociaal media (en dat is al best lang), denk ik dat je dat bent. En ik herken ik wel hoor. Bij mij gaat het ook niet altijd soepel, want mensen hebben minder geld te besteden, opdrachtgevers gaan failliet, enz. Ik heb ook wel eens een tipje. Maar ik denk dat we optimisten zijn en altijd wel weer een manier vinden om verder te gaan en nieuwe kansen te zien. Ik wens je een mooi 2016 met mooie, leuke en nieuwe contacten en opdrachten. Liefs van Hetty

 5. Ga ervoor, Erno. We zijn allemaal mens en herkennen deze momenten. Jij weet dat je het kunt, en wij weten het ook. Na het traantje pikken, juichen we ook met je mee op elke ‘ja’.

 6. Avatar foto
  Jojanneke van den Bosch

  Hai Erno,
  Stoer en goed om dit inzicht kordaat toe te passen in het aanpassen van je strategie. Ik wens je veel succes toe in 2016. Go for it!
  Groetjes, Jojanneke

 7. Wauw, wat eerlijk en open geschreven. En zo herkenbaar, de omschakeling van zzp-er naar ondernemer .. .Ik zit er ook in. Poeh! ‘Vooral de vraag: hoe serieus ben je er mee bezig’ hakt er in. Heel veel succes! In alles.

 8. Dank je wel Elja. Jouw moment gaat ook mooie dingen brengen in 2016. 🙂
  Klopt Hetty, we kennen elkaar online al heel lang. En je leert elkaar dan best goed kennen. Je ziet de ups and downs. Een optimist en ondernemer ziet uiteindelijk altijd kansen en mogelijkheden. Ook jij een mooi 2016 gewenst. Dank je wel.

  Uiteraard ga ik er voor Bianca, ik kan/wil niet anders. Het is te leuk. 🙂 Dank je wel voor het mee juichen. Fijn om te voelen.

  Eens Jojanneke wat heb je aan zo’n ervaring als je het niet gebruikt. Dat maakt je sterker. Jij ook veel plezier in 2016. Dank je wel.

  Eens Petra, die omschakeling van ZZP-er naar ondernemer werk ik nog iedere dag aan. En tegelijk zie en voel ik ook de vooruitgang. De stappen die worden gezet. Dus geniet van de dingen die je WEL doet. Een waardevolle vraag toch? Dank je wel en veel plezier met deze fase Petra.

 9. Hallo Erno, dank je wel voor het delen. Ik heb je van een afstand altijd bewonderd om je focus, ijzeren discipline en het consequent doorvoeren van het plan. Kan me dus ook niet voorstellen dat je met het nieuwe inzicht er geen succes van gaat maken.

 10. Heel herkenbaar. Ook ik bleef steken in gewoontes die voor de crisis gewoon genoeg geld opleverden, maar tijdens en vooral na de crisis niet meer werkten. Voordat je herkent dat je markt en dus je klanten om je heen veranderd zijn (ook door diezelfde crisis), ben je wel wat stappen verder. Onze snelheden zijn gewoon niet synchroon en soms moet iemand tegen je zeggen dat je het NU echt anders moet gaan doen. Maar voor een zelfstandige is dat heel wat. Welke processen pak je aan, waar besteed je teveel tijd aan (zonder dat je er erg in hebt), wat kan beter, sluiten de producten/diensten nog wel aan bij een veranderende klantenkring? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb het allemaal gezien, meegemaakt en gedaan. Punt is wel dat ik nu heb geleerd steeds in veranderingen te denken. Elke dag weer. Onrustig? Misschien, maar dat is het verschil tussen maar wat aanrommelen en ondernemen.

  Een gezond, gelukkig en goed 2016 toegewenst!

  Peter Luit

 11. Jöran, zo voelde het zeker op dat moment. Geen uitweg. Daarna ook dankbaar dat hij dit deed. Dank je wel. Jij veel plezier bij je ‘nieuwe’ werkgever.

  Erik, zo zie je maar weer op een afstand ziet het er soms anders uit dan je er middenin zit. En ja, ik geloof ook dat die eigenschappen me weer verder gaan helpen. Jij ook veel plezier in 2016.

  Peter, we hebben het er al eens eerder over gehad. Voor een buitenstaander is het soms zo duidelijk dat ze het vreemd vinden dat je het zelf niet ziet. De verandering: geen wonder dat ik nu iedere maand een nieuwe 30dagen uitdaging heb. Telkens weer ergens uit mijn comfortzone. Veel plezier in 2016 ook voor jou.

  Dank je wel Nicole. Mijn droom leven doe ik zeker en dat zal ik ook blijven doen. Het levert te veel plezier op om dat niet te doen 🙂 Op naar mooi 2016 vol met nieuwe keuzes.

 12. Dankjewel voor je openhartigheid. Het doet goed om te zien dat ik niet alleen ben met mijn regelmatig terugkerende worstelingen. En zoals ik je ken laat jij er geen gras over groeien als je eenmaal zo’n inzicht hebt opgedaan en zal je het gebruiken om weer vol energie en doorzettingsvermogen vorm te geven. Veel succes!!

 13. Dank je wel Sanne. Ik dacht al, zo bijzonder kan ik toch niet zijn 😉 De worstelingen lijken eindeloos. Op welk niveau je komt er is altijd shit, altijd een nieuwe worsteling. De weg er naar toe. De inzichten gebruiken, het plezier, dat maakt de worsteling ruimschoots goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven