Erno Mijland

Een stoel is een stoel. Maar bij een improvisatie-oefening kan een stoel ook zo maar een auto, veiligheidshelm of mobiele telefoon worden. Sta je daar met dat ding aan je oor.

Het is 20 april. We brengen met op volle toeren draaiende creativiteit een scène in een fictieve bushalte naar een nog niet bedacht einde. Een lach, verwondering over wat er uit onze kokers komt. Met collega’s beleven we op het kantoor van mijn werkgever een energieke avond met vooral veel lol en beweging. Ik heb al vaker meegedaan aan workshops theatersport / improviseren, maar dit keer is het toch anders: een van de twee workshopleiders is mijn 17-jarige dochter Ino. Ze is eerstejaars studente aan de opleiding Docent Theater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Met haar ongeveer even jonge studiegenote Cato lokt ze zestien adviseurs van een onderwijsadviesbureau – een gemiddelde leeftijd van rond de vijftig – uit de tent. We krijgen de opdracht elkaar met gebaren iets uit te leggen, spelen korte scènes, ontdekken verrassend expressieve talenten bij die anders toch wat stillere collega’s.

ernomijland foto inomijland

Trots, natuurlijk ben ik trots. Maar ik geniet er vooral van dat alles aan deze situatie klopt. Een jonge meid die zich door de middelbare school moest worstelen, maar die nu supergemotiveerd, volkomen op haar plek zit. Een plek die bruist van creativiteit, waar keihard gewerkt wordt aan theatervaardigheden, maar ook aan er staan als mens. En deze avond? We voelen ons allebei op ons gemak, terwijl schaamte van beide zijden in zo’n situatie – maf typetje, flap-uit-spraak – toch niet ondenkbaar zou zijn.

Het is ook weer zo’n moment waarbij ik me realiseer dat je als ouder net zoveel aan als van je kind kunt leren. Zoals ik mijn werk ook altijd weer benadruk dat je als leerkracht net zoveel aan als van je leerlingen kunt leren. Als je er maar voor open staat. En dat open staan is precies de kern van het improviseren.

Erno Mijland (51) is getrouwd met Ineke en vader van Ino. Hij werkt als onderwijsadviseur bij BCO Onderwijsadvies / Innofun, spreekt, schrijft, traint en adviseert, loopt hard (ook op blote voeten) en dicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven