Gert Kracht

Zondag 16 September 2012 gleed ik uit over twee gladde vellen papier. Ik had twee scheuren in mijn achillespees en na de operatie duurde het bijna drie maanden voordat ik weer een beetje normaal kon lopen.

Ik deed al jaren niets meer aan sport. Spieren werden strak en stram. Een stukje zwemmen, fietsen of lopen kostte mij veel moeite. Als ik moest rennen of trappen lopen kwam ik buiten adem aan.

In die jaren besteedde ik veel tijd aan video, evenementen en mensen ontmoeten. Ontzettend druk en gezellig, maar af en toe kreeg ik ook wel eens een opmerking over mijn gewicht te horen. Eerlijk, maar toch dat deed pijn en het begon steeds meer te knagen. In September 2013 was het moment dat ik besloot om te veranderen, meer te gaan bewegen.

Ik begon op een kleine sportschool en daar kreeg ik al snel het gevoel dat ik meer kon gaan doen. Op de loopband hield ik het na enkele weken al veel langer vol. Lang niet genoeg voor een kleine marathon, maar die stond voorlopig ook nog niet op mijn planning. Ik begon me wel te verdiepen in de materie. Veel lezen, kijken en luisteren naar ervaringen.

Via een aantal video’s kreeg ik inspiratie van de Britse standup comedian Eddy Izzard die voor Comic relief een ongelofelijke prestatie neerzette in 2009: 47 jaar jong ging hij in Londen van start en rende 1166 Mijlen hardlopend door het Verenigd Koninkrijk. Meer dan acht uren per dag, zes dagen per week en dat twee maanden achter elkaar. Een top prestatie die hem de titel ‘de Marathon Man’ opleverde en hij kreeg hiervoor de 2009 BBC Sports Personality of the Year Award.

Bijna 2000 Kilometer in twee maanden hard lopen ga ik hem echt niet nadoen. Maar de komende jaren wil ik toch een aantal mijlpalen bereiken, doelen stellen. Suggesties hiervoor zijn van harte welkom, en wie weet, goed voor een nieuw #mijnmoment.

Ik laat me trouwens niet gek maken voor een marathon na een aantal maanden training, dat heeft al menigeen definitief doen stoppen. Ik blijf het rustig opbouwen, pas mijn trainingen en eetpatroon aan waar dat nodig is en blijf vooral luisteren naar mijn lichaam. Trainen met hart.

Of het allemaal helpt? Jazeker! Ik ben ruim twintig kilo lichter en houd het nu allemaal veel langer vol. Ik ren, fiets, zwem, schaats en heb daar heel veel plezier in gekregen. Houd alles digitaal bij voor de resultaten en voor de rest is het: hoofd leeg, naar buiten, buffelen en grenzen verleggen! Heerlijk!

Gert Kracht 2
Foto: Wolf Schouten / fotowolf.nl

Ik wens dit iedereen toe, die het kan. Maak die stap en zoek je weg naar meer bewegen. Maar, maak er niet iedere avond een wedstrijd van. Hardlopen is leven, luisteren naar je hart. Ren jezelf niet voorbij als je ermee begint, maar begin, net als toen je je eerste stappen maakte, met lopen. De rest komt vanzelf. Kleine stappen vooruit, en er is maar een recept: doen!

https://vimeo.com/114464497

6 gedachten over “Gert Kracht”

  1. Leuk om te lezen. Ik ken je een klein beetje van twitter en zo leer ik jou beter kennen. Een verhaal dat ik niet verwachte omdat ik je eigenlijk nooit over sport zie twitteren. Maar een inspirerend verhaal? Top!

  2. Avatar foto
    Erna van Vondel

    Applaus voor jezelluf! Zou ome Willem zeggen. Top, Gert! En wat een mooie foto heeft je dochter gemaakt. Heb het goed in 2015 en ren ze!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven