Gert Kracht

Gert Kracht, HD-videofilmer & editor

Op 11 Februari 2010 heb ik voor mijn doen een grote stap genomen. Ik moest die dag voor mijn werk naar Terschelling om een klant aan te sluiten op ons glasvezel netwerk.

Het werk had ik eind van de morgen al afgerond en de boot ging die dag vanwege het vele ijs pas om 18:30 terug naar Harlingen. Ik besloot daarom mijn ‘Winter arrangement’ ticket aan te bieden bij een fietsverhuur om de resterende middaguren op het eiland rond te rijden.

Het eiland was bedekt onder een dunne laag sneeuw welke langzaam wegsmolt want de temperatuur was die dag door de zon onverwacht aangenaam warm voor de tijd van het jaar. Ik heb die middag een lange fietstocht gemaakt over het eiland, en al die tijd bijna geen mens om mij heen. Halverwege ben ik gestopt bij Formerum waar ik in de Rustende Jager een heerlijk bord boerenkool met worst kreeg geserveerd die ik met smaak heb opgegeten.

Daarna vertrok ik weer per fiets naar West Terschelling. Moe maar voldaan belande ik twee uur voordat de boot naar Harlingen zou vertrekken op het terras van de Walvis, een restaurant recht tegenover het Groene Strand van Terschelling. Een populaire plek voor iedereen die daar even wil bijkomen van een wandeling of fietstocht.

Gert_Kracht_Terras_Walvis_Harlingen

Ik bestelde daar een overheerlijke warme chocolademelk met slagroom en een stuk appeltaart. Het prachtige uitzicht krijg je er gratis bij en is van het soort dat je elke dag wel wilt hebben. Na die prachtige middag zat ik daar op een leeg terras in de zon te genieten. Dat rust moment deed mij besluiten om in 2010 minder te gaan werken en vaker erop uit te gaan.

Gert_Kracht_Terras_Walvis_Harlingen_kop_koffie

Op de zaak regelde ik extra uren verlof en die ruilde ik weer in op een groot aantal doordeweekse dagen. Op die manier kon ik leuke dingen gaan doen en in het weekend meer tijd besteden aan het gezin en ons huis. Iets wat ik iedereen kan aanraden en ik ga het in 2011 ook zeker weer proberen vol te houden. Ik noem dit voor mijn gemak het zakelijk hoogtepunt voor 2010. Ik had op dat moment eindelijk een balans gevonden tussen werk en privé. Het uizicht van dat moment heb ik trouwens in 1000 foto’s vastgelegd en dat wil ik U niet onthouden: http://www.vimeo.com/9429094

https://vimeo.com/9429094

In de extra verworven vrije tijd was er echter geen tijd voor rust. We hebben in 2010 weer een start gemaakt met het opknappen van ons huis en dankzij de diensten van enkele hulp klussers zijn we een flink stuk opgeschoten. Dat geeft weer een lekker gevoel en ook daarmee gaan we in het komende jaar lekker mee door.

2010 kende meerdere persoonlijke hoogtepunten: Allereerst zijn we allen gezond gebleven en dat is een groot bezit.

Daarnaast hebben vriend Ronald en ik in 2010 weer vreselijk veel opnames mogen maken op de meest bijzondere plekken in Nederland. Zo hebben we een dag lang mogen meevaren op een driemaster tussen Harlingen en Terschelling om de HT-race te filmen. Een prachtige en zonnige dag waar we heel veel mooie momenten hebben vastgelegd. Ronald heeft een korte samenvatting van die dag gemaakt: http://www.vimeo.com/1240164

https://vimeo.com/12401604

Met SAIL 2010 (video) hebben we twee prachtige dagen lang lopen filmen op het evenement. Een dag hebben we gefilmd vanaf een stijger langs het IJ en een tweede dag zijn we met een sleepboot door de havens gevaren. Deze opnames zijn bovendien opgestuurd naar Engeland en worden mogelijk voor een onderdeel gebruikt in de BBC televisie serie Coast.

De boekpresentatie van het Slijterijmeisje was een ook een hele leuke belevenis. Samen met Henk-Jan hebben we met maar liefst vijf camera’s de presentatie van Petra vastgelegd waarbij een van de camera’s het beeld streamend op het internet bracht. De stream had die dag meteen een record aantal kijkers! (U kunt haar trouwens ook terug vinden op dit weblog!)

Het verhaal van Petra was voor mij ontzettend herkenbaar, want net als zij nu, hadden wij tussen 1980 en 1995 een eigen winkel in radio, televisie en witgoed. Haar boek heb ik van kaft tot kaft gelezen en heel veel herinneringen van onze eigen winkel jaren kwamen daarbij terug. Ik volg Petra dagelijks op Twitter en ik heb bewondering voor haar passie voor het vak en haar gedreven verkoop technieken. Mocht U trouwens nog iets lekkers zoeken voor oud en nieuw: U kunt U bestelling ook online doen: http://www.slijterijmeisje.nl/

Dat brengt mij op een extra hoogtepunt voor 2010: Twitter! Voor velen een onzinnig medium waarmee mensen hun dagelijkse doen in 140 karakters per bericht online beschrijven. Van toilet tot in bed, je kunt werkelijk alles en iedereen volgen. Maar als je goed kijkt kun je ook heel waardevolle informatie tussen al die ruis vinden. Berichten met informatie waarvan ik het afgelopen jaar enorm veel profijt heb gehad.

Twitter heeft mij bijvoorbeeld in contact gebracht met de bekende namen in de videowereld: Philip Bloom, Tom Guilmette, Vincent LaForet, Daniel Berube, Michael Horton en Jason Levine van Adobe. En laat ik vooral niet de Nederlandse filmers vergeten, die lijst is zo lang geworden dat ik die hier niet kan gaan noemen. Al die mensen hebben elk hun steentje bijgedragen aan mijn ontwikkeling binnen de video wereld. Velen kwamen met vragen en een aantal bracht voor mij de antwoorden op mijn vragen. De interactie tussen al die mensen is zo verschrikkelijk leuk, betrokken en close. Echt prachtig om elkaar dagelijks te volgen in de ontwikkelingen en het werken met de ‘digitale film’.

Gert_Kracht_met_Philip_Bloom_980

Foto: 2010 Jöran Maaswinkel (@JeeeM)

‘Philip Bloom: ‘The DSLR meetup in Amsterdam was killing!’

Dat brengt mij meteen bij het een na laatste hoogtepunt van 2010: de DSLR Meetup in Amsterdam. Met meer dan 120 aanmeldingen werd het een geweldige dag. Het begon eind Oktober 2010, toen ik zelf Londen bezocht om een Engelse meetup* mee te maken. Samen met groep enthousiaste filmers uit de omgeving van Londen hebben we twee dagen met elkaar opgetrokken. In die korte tijd hebben we veel gepraat en twee workshops van Philip Bloom mee mogen maken. Twee geweldige dagen. (*meetup: een spontaan evenement waarbij in dit geval digitaal filmende mensen elkaar ontmoeten om kennis en informatie uit te wisselen, vaak onder het genot van een drankje of hapje.) http://www.vimeo.com/16255532

https://vimeo.com/16255532

Philip Bloom vroeg tijdens de meetup om een soortgelijke in Amsterdam te organiseren. Dat was ruim een maand voor 11 December 2010. De dag waarop de meetup in Amsterdam heeft plaats gevonden. Na heel veel reacties kan ik gerust stellen dat die dag een doorslaand succes was. Van de ruim 120 aanmeldingen hebben er ongeveer 100 mensen meegedaan. Een dag lang lopen, varen en filmen in Amsterdam. http://vimeo.com/groups/73108/videos/17728184

Iedereen genoot van deze dag en aan het eind heb ik een uitgeputte Philip Bloom naar zijn taxi gebracht. Nog nooit had hij zo’n intens lange en zware meetup meegemaakt. Maar hij heeft er zeker niet minder om genoten.
Een groot aantal foto’s van deze dag zijn hier terug te vinden op Flickr.

En alle video’s op Vimeo (het zijn er inmiddels al 26!): http://www.vimeo.com/groups/73108

Na de meetup werd het rustig, alles was klaar en de extra-verlof-agenda was leeg. Totdat ik op een avond door een oude vriend op het internet werd aangesproken. P.W. Fenton ken ik al van jaren terug uit de podcast wereld. Met zijn podcast ‘Digital Flotsam’ heb ik hem stukje bij beetje kennen geleerd. Ook heeft hij mij geïntroduceerd met prachtige muziek. Muziek waar ik uiteindelijk vrienden in Londen aan over heb gehouden en hele leuke herinneringen. Maar we hebben ook mindere tijden online met elkaar gedeeld. Zo steunde ik Peter na het overlijden van zijn vader en hij mij toen ik nog geen twee maanden erna mijn moeder verloor.

We hebben elkaar nooit in levende lijve ontmoet. Iets wat ik nog heel graag een keer wil doen. Tussendoor blijven we elkaar tegen komen op het internet. Afgelopen week ontving ik plotseling een verzoek of ik *Facetime met hem wilde testen. Hij stond al in de adressenlijst en kwam vrijwel meteen op mijn scherm. Voor het eerst keken we elkaar ‘digitaal’ in de ogen. We hebben twee uur online met elkaar zitten praten. Daarbij is bijna alles besproken wat we in de afgelopen jaren met elkaar hebben beleefd. Mooie en minder mooie momenten. Alles kwam voorbij.
(*Facetime is software door Apple ontwikkelt waarbij Apple gebruikers visueel met elkaar kunnen bellen op desktop computers, laptops en de iPhone 4)

Gert_Kracht_Peter

Peter is een vriend, en een beetje mijn opa. Hij is er niet elke dag, maar net op de momenten dat je beiden even wilt praten. Voor heel veel andere mensen is hij nog steeds de man met de warme stem die prachtige verhalen kan vertellen. Verhalen die ik inmiddels al zo vaak heb beluisterd en ook allemaal heb bewaard. Peter lijkt ook een beetje op een hele vriendelijke Kerstman (zie foto) en daarom wil ik mijn hoogtepunten afsluiten met een woord van dank aan iedereen voor een geweldig 2010 en ‘Goodnight Santa….wherever you are!’

Ik wens U allen ‘balans’ en een gezond en voorspoedig 2011!

Carpe Diem

@iGert

2 gedachten over “Gert Kracht”

  1. Avatar foto
    Peter Becker - DREAMWRSTEPS

    Gert, mooi verhaal en idee wie de man achter @iGert is en te zien welke producties hij koos voor zijnmoment. Dank daarvoor HenkJan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven