Gesprek van een uur? Opnemen op video

Ik wilde ooit psychotherapeut worden, in de geest van mensen kruipen. Alleen zat het beroepsgeheim me in de weg… Wat moet je worden om in de geest te kruipen en verhalen te zoeken bij mensen waarvan je weet dat ze een mooi verhaal te vertellen hebben? Inderdaad, journalist. Ik werd dus journalist.

De Mijnmoment sessie met Erno Hannink is de langste sessie geweest in de serie die ik deze zomer aan het draaien ben. Hij heeft me richting gegeven in m’n ontdekkingstocht die Mijnmoment heet. Het proces doet veel met me, op veel vlakken. Het roept vragen op die ik nog niet had en het geeft antwoorden waar ik ze niet had verwacht.

Een ding wist ik zeker toen ik hieraan begon, dat mijn hart en ziel in dit project zou gaan zitten. En dat ik daarmee met zelfvertrouwen aan iets zou bouwen waarmee ik niet alleen een droom vervul, maar ook tot een invulling van mijn werkend bestaan zou komen die me gaat vervullen met plezier, betekenis en geluk.

De constatering waar Erno me naar toe leidde was, kort door de bocht: bepaal je doel (of droom), laat de wereld weten dat dit jouw doel of droom is, laat mensen toe die je willen helpen je doel te realiseren en richt je in je proces op één doelgroep. Ik wil dit gaan bereiken voor deze doelgroep.

Waar ik bij Erno achter kwam is dat dit mogelijk mijn invulling wordt van mijn werkend bestaan: mensen een uur video-interviewen, deze mensen in het interview in een flow laten komen (dat kan ik, dat weet ik) om vervolgens deze hele video van een uur aan ze op te sturen, om nog eens na te kijken… en om de kern uit het gesprek te selecteren en terug te brengen tot een 2,5 tot 5 minuten video.

Ik ben ervan overtuigd dat als de mensen met wie ik een gesprek heb, met wie ik de diepte in duik en van wie ik wil weten wie ze nu echt zijn, als die mensen zichzelf terugzien en -horen leren van zichzelf. Het is fijn om in een flow te komen in de zoektocht naar jezelf en mogelijk tot antwoorden te komen die je normaal gesproken niet krijgt. En het is helemaal fijn als die zoektocht naar woorden opgenomen wordt, die specifieke manier van formuleren wordt vastgelegd om zelf van te leren.

Mensen confronteren met zichzelf en met hun eigen verhaal over zichzelf. Ik kwam er ooit achter dat ik in een interview wel drie keer in een zin zei dat ik als journalist in de toekomst journalist wilde blijven en journalistiek wilde bedrijven op een manier die etc etc… en wat deed ik in diezelfde tijd: ik maakte video’s voor anderen en was cameraman. Met alle respect voor cameramannen, ik kan meer dan de camera bedienen. Ik wil verhalen uit mensen krijgen die ze nog nooit verteld hebben, en waarmee ze dichter bij zichzelf kunnen komen, en een eerlijker persoon worden naar zichzelf, hun gezin, hun directe omgeving en naar de hele wereld.

En laat Erno Hannink nou over dat laatste een boek hebben geschreven dat binnenkort uitkomt, en in de toekomst nog vijf boeken gaat schrijven over die vijf thema’s uit dat eerste boek.

Anyway, Erno, heel erg bedankt voor het inzicht dat jij in mijn eigen drijfveren hebt gegeven. Dat is een mooie gave die je moet koesteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven