Gonny van der Zwaag

2014 was het meest onhandige jaar om iets nieuws te starten. Toch is dat wat ik heb gedaan – en ik ben er trots op. 2014 is het jaar waarin ik voor het eerst in zes jaar weer een boek
heb uitgebracht. Het plan lag er al een tijdje: ik wilde naast alle technologiedingen nog iets anders doen, iets waar ik de komende jaren mee vooruit kan en waarmee ik mensen echt zou kunnen helpen om gezonder te leven. ‘Fit met Apps’ is alles geworden waarop ik had gehoopt. 15 oktober was mijn moment: de officiële boekpresentatie in de Waag.

Toch is er een lange periode van meer dan twee jaar voorbereiden en ‘aanklooien’ aan voorafgegaan. Eerst was de insteek niet goed: teveel quantified self, te weinig praktisch toepasbaar. Daarna ging ik met nieuw enthousiasme aan de slag maar was mijn focus veel te breed. Het boek dreigde 1.000 pagina’s dik te worden. Dankzij de hulp en aanmoediging van medebloggers en vrienden kwam ik weer op het juiste pad terecht. Het moest gaan over sport en fit worden. Met een positieve insteek, over hoe technologie je kan helpen. Ik heb zoveel apps en trackers uitgeprobeerd en weet hoe je daarmee je doel bereikt. Ik wil niet de medisch deskundige of de sportinstructeur uithangen, want dat ben ik niet. Maar ik laat wel zien hoe je net als ik slimmer kunt bewegen en sporten.

In 2014 moest het boek echt af. Niet het meest handige moment, want hadden dit jaar een paar grote aanpassingen voor iCulture gepland, waarbij allerlei dingen mis gingen die buiten onze macht lagen. De tegenslagen stapelden zich op en we raakten regelmatig de moed kwijt. Het boek was daarin voor mij het lichtpuntje, ook al had ik er nauwelijks tijd voor en kwamen alle deadlines net op momenten dat mijn dagelijkse werk té druk was. Maar het heeft me veel positieve dingen gebracht, terwijl ik nog maar net ben begonnen.

Het leuke is namelijk dat het boek allerlei deuren opent. Ik zit altijd met mijn neus in de techniek, in een mannenwereld, waar ik me thuisvoel. Nu word ik opeens aangesproken over heel andere dingen. Of zorgverzekeraars hun premie wel afhankelijk mogen maken van hoeveel je beweegt. En of je betere zorg krijgt als mensen hun data massaal gaan delen. Het heeft ook de deur geopend om in 2015 een presentatie te mogen geven op SXSW. Een droom komt uit!

Als je een website als iCulture hebt opgebouwd, lijken alle nieuwe activiteiten zo klein en onbetekenend. Maar het komt goed. Ik heb geduld. Hoe meer mensen ik kan overhalen om gezonder te gaan leven, hoe meer ik heb bereikt. Dat voelt goed; dat het niet alleen maar over apparaten-met-stekker gaat, maar dat ik echt iets teweeg kan brengen in het leven van iemand. Het leukste compliment vind ik, als mensen zeggen: “Ik krijg het boek niet uit. Ik moet het steeds wegleggen omdat ik wil gaan sporten.”


Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture, de grootste Nederlandstalige website over alles wat met Apple te maken heeft. Werd ooit door collega’s uitgeroepen tot de meest productieve blogger van Nederland, maar probeert tegenwoordig meer tijd te maken voor dingen die ook belangrijk zijn. Zoals gezond doen met liefdes- en zakenpartner Jean-Paul Horn en mensen enthousiast maken om slimmer fit te worden. Dit doet ze op haar nieuwe blog fithacking.nl

7 gedachten over “Gonny van der Zwaag”

 1. Dankjewel Jojanneke!
  En ook bedankt, Henk-Jan! Het is elk jaar weer een feestje om eraan mee te mogen doen. Je gaat nadenken wat de mooie momenten van het jaar waren, welke dingen misgingen, de momenten waarop je je machteloos voelde en de momenten waarop je zou willen gillen van vreugde. Vorig jaar was ik snel klaar. Dit jaar moest ik even wat langer nadenken. Of eigenlijk: ik begon te schrijven nadat ik net een vrij heftig verhaal had gelezen over de moeder van iemand die ik van vroeger kende. Geloof me: dat is een slecht idee. Je gaat opeens enorm dingen relativeren: jeetje, wat ben ik toch eigenlijk een bofkont, waar maak ik me eigenlijk druk over? En: poeh, wat kunnen sommige mensen toch enorm veel pech hebben, het leven is niet altijd eerlijk, blah blah blah. Je snapt het al: het verhaal werd een tranendal van overpeinzingen die helemaal niets meer met ‘Mijn moment’ te maken hadden. Dus ik ben opnieuw begonnen en dit is het geworden 🙂

 2. Avatar foto
  René Minheere

  Hé Gonny,
  Leuk geschreven !! Trots mag je zeker zijn hoor!
  Ik ben ook heel erg benieuwd wat 2015 ons op i-gebied gaat brengen.
  Succes alvast met alles !

 3. Mooi moment! Het gave van ‘mijn moment’ is dat er heel veel makers over hun moment vertellen. Makers zijn mensen zoals jij, Gonny. Betrokken, altijd bezig om iets neer te zetten, iets nieuws te verzinnen en iets af te maken. Heel anders dan de consensus-zoekers in de politiek, of de vergaderaars in grote organisaties. En natuurlijk is het super als jouw moment dan ook gaat over iets nieuws dat je in 2014 hebt neergezet. Naast het mooie werk dat je dagelijks en indrukwekkend goed doet voor iCulture.

  Kortom: een prachtig moment. En ik ben nu al benieuwd naar al het moois dat je in 2015 weer gaat maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven