Gonny van der Zwaag

Het is halverwege 2016 en ik heb een paar uur staan wachten op mijn bijzondere moment: een ontmoeting met Tim Cook, CEO van Apple. Het was voor mij de kroon op 10 jaar bezig zijn met iets wat me enorm veel voldoening geeft: schrijven over Apple. iCulture.nl bestaat deze maand tien jaar en het is ook bijna tien jaar geleden dat Apple de eerste iPhone aankondigde.

Ik had me geen beter onderwerp kunnen wensen. Apple is dagelijks in het nieuws en nog steeds sta ik elke dag op met hetzelfde, verwachtingsvolle gevoel: wat gaan we vandaag weer doen? Hoe hou je iets zolang vol? Misschien zit het geheim wel in het advies dat Steve Jobs gaf, vlak voordat hij stierf: “Vraag nooit wat ik zou doen. Doe wat goed is”, zou hij tegen Tim Cook hebben gezegd. Cook kreeg ook het advies om “gewoon zichzelf te zijn”.

Dat laatste is nog niet zo makkelijk. Als tiener maakte ik me regelmatig druk of ik wel ‘leuk genoeg was’. Andere kinderen hadden meer vriendjes, leukere ouders, mooiere spullen. Gaandeweg besefte ik dat het onzekerheid is, maar ook jaloezie. Je kunt je beter focussen op de dingen die je wél hebt. En ik besefte ook dat de mensen die het hardst schreeuwen vaak niet zo gelukkig zijn.

Toen iCulture in de periode na 2010 snel groeide en het hobbyprojectje uitgegroeide tot een bedrijf met medewerkers, merkte ik dat ik terug was op het schoolplein, dat nu Twitter heet. Mensen willen je een bepaalde rol opdringen, geven ongevraagde adviezen en gaan schoppen als je niet leuk meedoet. Dan zie je: dat is dezelfde afgunst. Gelukkig ben ik inmiddels volwassen, kan ik mezelf zijn en beslis ik zelf wat goed is. Ik hoef niet meer altijd leuk gevonden te worden en ik hoef niet met iedereen vrienden zijn. Geen vriendjes worden? Ook goed, ik red me wel.

Je zult in tien jaar veel mensen op je pad tegenkomen. Sommige zullen je positief verrassen en energie geven, anderen zullen je verraden of verlaten. Het is niet anders. Geniet van de momenten dat het goed gaat en je prettig met ze samenwerkt. Ook als het maar kort duurt.

Daarom voel ik me op een bepaalde manier verbonden met Tim Cook. Hij schreeuwt niet van de daken hoe geweldig hij is en laat kritiek gelaten over zich heenkomen. Cook weet wat het is om het beste, maar ook het meest bekritiseerde jongetje van de klas te zijn. Net als ik: een harde werker die gewoon doorgaat. Zijn eenvoudige afkomst, de strijd die hij in zijn jeugd heeft ervaren en het feit dat hij desondanks is opgeklommen tot CEO van Apple vormen een spannend jongensboek waarvan nog niemand weet hoe het afloopt. Ik hoop er nog lang verslag van te mogen doen.


Gonny van der Zwaag schrijft al meer dan 15 jaar over technologie. Samen met echtgenoot Jean-Paul richtte ze 10 jaar geleden iCulture.nl op. Roeptoetert niet vaak dat iCulture de grootste Apple-site van de Benelux is (ook al is dat zo).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven