Guido Crolla

Op het eerste moment denk ik, dit is niet mijn moment om voor www.mijnmoment.nl mijn moment van 2013 te beschrijven. De start is namelijk niet zo lekker. En dan heb ik het niet eens over die eerste zin die je hebt gelezen. Met zo’n opening kan ik zelf wel leven en lezers die daar al afhaakten, weten niet wat ze gaan missen. Ik ook niet trouwens, want ik weet nu nog niet hoe dit verhaal gaat uitpakken. En ondertussen vraag jij je af; ‘waar gaat dit naartoe?’

Nee, ik heb het over het moment waarop ik mijn tekstverwerker opende, om meteen daarna maar naar mijn browser te switchen om eerst maar even mijn vorige momenten na te lezen… voor een beetje inspiratie… ik wil het toch wel goed doen dit keer… ik heb ooit al een mijnmoment overgeslagen omdat ik dat jaar niet echt een moment vond om over naar huis te schrijven, laat staan naar de wereld. Dit is mijn moment: Procrastinating 2013! Herkenbaar?

Afgestraft wordt het! Het universum heeft genoeg gehad van mijn draaikonterij. www.mijnmoment.nl werkt niet.

“Oops! Google Chrome could not connect to www.mijnmoment.nl. Try reloading.”

Maar ik ben een doordrammer, ik vind altijd overal wel een verklaring voor en dat zou wel eens precies mijn valkuil kunnen zijn… Ik zit nu als resident teacher in China en daar heb je naast de ‘Chinese muur’ een ‘Chinese vuurmuur’ (firewall). Deze houdt werkelijk alles op internet tegen wat mij inspireert. Geen wonder dat de site van die gekke Henkie hier geblockt wordt J

‘Nou, da’s mooi K.’ zou ik gezegd hebben voordat ik naar China kwam.

Maar ik zit nu hier. En als er een ding is wat ik hier in China geleerd heb, dan is dat het volgende; je hoeft je niets ‘aan te trekken’, geen emoties in je op te nemen van een ander. Ik kwam iemand tegen die de innerlijke kracht heeft om mij halverwege een betoog gewoon te onderbreken en zeggen; ‘Ik heb honger, ik ga wat eten’, mij de rug toe te keren, de ruimte uit te wandelen en daarmee volgens haar de lucht te zuiveren.

Gek word ik er van. Dat hier en nu, dat awareness, dat ‘zijn’, ik lees er al jaren over en doe mijn stinkende best om er te komen. Mensen die er al eens geweest zijn of al jaren verblijven mogen me nu gaan uitlachen, ik zal het met liefde accepteren J Het kwartje is gaan rollen… en kwartjes die rollen komen verder dan kwartjes die vallen.

Vandaag had ik een – laat ik het vrij eufemistisch uitdrukken – heel complexe situatie om mee te ‘dealen’. Twee studenten die iets wilden wat – vanuit mijn positie – ontoelaatbaar was. Wat begon als een meesterproef in twee slecht-nieuwsgesprekken mondde later op de dag uit in een gezamenlijke sessie kansdenken. Yin en Yan. Toen we over het kantelpunt heen waren, vroeg ik een time-out, ik wilde er even uit, het hoofd opfrissen.

Ik pakte mijn brommertje en liet de haren (3 mm) door de wind wapperen, op zoek naar een rustig plekje en vond een prieeltje en ging zitten. Toen ik opstond begon het te draaien voor mijn ogen. Wat zag ik nou? In de vloer stond, in verschillende kleuren steen, de ‘Power to Flower’, mijn eigen logo.

Ik wist al dat ik op de goede weg zat, maar dit signaal van het universum vond ik bijna overdreven. ‘Hohoho’ zei ik tegen mezelf (’t is bijna kerst) ‘Guido, stop met denken lach en omarm’.

Mooi om dit hier en nu, vandaag in China te vinden; mijn moment 2013.

‘Mijn Moment’ telt 598 woorden. Ik voldoe ik hiermee niet aan de regels en toch ga ik door. Iedere letter – het gaat vaak om de kleinste details die je opmerkt en creëert, ieder woord – het is de context waaruit je betekenis ontleent, en iedere zin – en dat mag je meervoudig interpreteren, legt een verbinding tussen mij, de lezer en jou, Henk-Jan. Ik wil je heel hart – nee, geen typefout – bedanken voor alle energie die jij hierin legt. Held! Ik herken mijn eigen slogan in je hele hebben en houden. Ik wens jou en alle lezers duizend en een mijn-momentjes in 2014.

Wat ik geef is mezelf, wat ik vraag is vertrouwen, wat je krijgt is verbinding.

powertoflower

Guido Crolla is @Denkbeeldhouwer, multimediaal conservator en medeorganisator van de onderwijsommekeer, een Knowmad, resident teacher in China bij checkitcenter.com, docent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In Denkbeeldentuin kweekt hij zijn ‘Power to Flower’.

8 gedachten over “Guido Crolla”

 1. Hahaha, Guido toch. Blijf gewoon schuiven, schuifelen, dolen en dwalen. Dat doet je deugd, de echte deugd, die van het niet-weten, maar wel tasten en aftasten en jezelf ontdekken. Wat zou daar niet, soms ongemakkelijk, perfect aan zijn? Liefs uit Holland, van Huub.

 2. Avatar foto
  Sandra van Kolfschoten

  Kom ook maar goed thuis Guido
  Duurt het nog lang??
  En ik zie het voor me. Haha die dame. Ik heb honger..
  Consistent Mijn Moment weer
  Gewoon schrijven wat er zich afspeelt
  Hier en Nu. In dat verre China.
  Achter een FireWall.
  Die jou niet tegenhoudt ofcourse..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven