Guido van Nispen

Vier warme juni dagen in Frankrijk vormden ‘mijn moment’ in 2014. Niet zomaar warme dagen, maar dagen die ik door bracht op Kinnernet (‘The Imagination Festival’) in Avalon in Frankrijk. Daar kreeg ik niet alleen mijn eerste les in handlezen, maar werd ik vooral ondergedompeld in een groep fascinerende mensen vanuit alle delen van de wereld. Die groep bestond uit 200 innovators en makers uit vele disciplines (wetenschap, zakenwereld, technologie, media, educatie, kunst en nog veel meer).

Die mensen kwamen bij elkaar met het volgende doel: Elkaar ontmoeten en door met elkaar visies te delen samen een gewenste toekomst te vinden.

En dat lukte in een compleet ongedwongen omgeving, geheel vormgegeven door de deelnemers zelf, waarbij iedereen zijn of haar bijdrage levert. In workshops die je zelf bedenkt en leidt of waar je als onderdeel van de discussie meedoet. Maar je draagt ook bij in de logistiek, koken, fotograferen, entertainen en filmen of wat je maar kunt of wilt bijdragen.

L1005499

Hoewel dit klinkt als een recept voor wanorde, waren het ongelooflijk interessante dagen, waar alles op zijn plek viel en op rolletjes liep. Waar iedereen niet alleen heerlijk te eten, maar ook inspirerende ontmoetingen en nieuwe inzichten had.

Zo troffen mensen elkaar uit landen die met elkaar op gespannen voet leven, maar op Kinnernet bruggen konden slaan. Of mensen die met totaal verschillende opvattingen over veiligheid en commercie op het internet die na een workshop van elkaar veel beter begrepen waarom anderen er anders over kunnen denken. En dat je daar van elkaar kunt leren.

Gezamenlijkheid was het devies op alle vlakken. En dat was mooi om te beleven. Dat je samen kunt vormgeven, ondanks wellicht andere uitgangspunten of belangen. En dat daar een betere wereld uitkomt. Een wereld waar verschillen bij elkaar brengen er voor zorgt dat je beter wordt en verder komt.

Ik heb een link toegevoegd met mijn foto’s van het festival. Die geven je een beeld bij mijn woorden.


Guido van Nispen (@gnispen) is Algemeen Directeur van het Nationale Nederlandse persbureau ANP en Commissaris bij het Triodos Cultuur Fonds. Woont in Amsterdam met vrouw en zoon en is documentaire fotografie enthousiasteling met meer dan een miljoen views op zijn foto’s op Flickr. Zijn persoonlijke blog: gnispen.blogspot.nl

2 gedachten over “Guido van Nispen”

  1. Avatar foto
    Kim Swagemakers

    Klinkt als een fantastische ervaring, vooral getriggerd door de potentiële wanorde die dus tot prachtige cohesie leidt. Supermooi dat jullie dat op kleine schaal realiseren en eenieder rijker terug naar eigen land gaat. Zo jammer dat het op grotere schaal steeds niet lijkt te lukken, of wel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven