Guido van Nispen

“Een vakantie om nooit te vergeten.”

Dat was het idee toen we onze vakantie naar München regelden.

Ik heb daar ruim een jaar gewoond en gewerkt in 1999. Een prachtige tijd waar ik met veel plezier aan terugdenk. Een groot telecomnetwerk uit de grond had gestampt en nieuwe businessmodellen daarop gelanceerd. Bovendien ben ik in de jaren daarna nog regelmatig terug geweest voor het DLD-congres. En altijd heb ik genoten van de mooie stad en alles wat München en omgeving te bieden hebben. Mijn gezin wilde dat ook wel eens beleven.

Maar we zullen ons de weken in München niet voor al het moois herinneren.

We zullen terugdenken aan de oproep om zo snel mogelijk naar binnen te gaan en deuren en ramen te sluiten en niemand binnen te laten.

We zullen terugdenken aan de schietpartijen die München en omgeving in de ban hielden en waarbij vele slachtoffers vielen.

Aan het via alle media proberen te achterhalen wat er speelt waarbij de lokale nieuwswebsites onder de enorme bezoeken bezweken en de TV en de radio slechts beperkte informatie konden geven.

We zullen terugdenken aan de blinde man op de foto die samen met zijn hond aan de bloemen ruikt die zijn neergelegd voor de slachtoffers van de schietpartij die plaatsvond bij het Olympia Winkelcentrum.

Guido van Nispen Mijn moment 2016 herdenking slachtoffers Olympia Einkaufzentrum Muenchen

En aan de grote herdenkingsmis waar we in een overvolle kerk samen met duizenden Duitsers van alle gezindten de tragedie herdachten.

En aan de Pegida-demonstratie op een plein in het centrum die in een grote vechtpartij ontaarde toen linkse tegendemonstranten hun grenzen verlegden naar geweld. Niet alleen de twee kampen werden daarmee geconfronteerd, maar ook het gewone winkelende publiek dat nog niet was bekomen van de verschrikkelijke gebeurtenissen die vlak daarvoor hadden plaatsgevonden.

Het geweld in de stad kwam van mensen die zo sterk in hun overtuigingen zijn vastgelopen dat ze niet meer de verbinding met anderen willen leggen.

“A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point.” — Leon Festinger et al., When Prophecy Fails

In een samenleving waar we moeten leven met ‘fake-news’, algorithmes die bepalen wat je wel en niet tot je neemt en mensen met steeds sterkere overtuigingen die niet meer worden onderbouwd, is het van groot belang dat we deze vakantie in München inderdaad onthouden. Onthouden zoals die was. Om er voor te zorgen dat het nooit meer voorkomt…

Vandaar dat dit het moment van 2016 voor me.

En ik me bewust heb voorgenomen me in te zetten om de samenleving terug te krijgen naar een niveau waar we met veel plezier terugdenken aan onze vakanties en de mensen en belevenissen daarin.

Een samenleving waar veiligheid is.

Waar we onze gedachten vrij kunnen uitspreken en met elkaar in discours verstandiger en gelukkiger worden.


Guido van Nispen is Algemeen Directeur van de persbureaus ANP en Novum Nieuws, Commissaris bij het Triodos Cultuurfonds en Commissievoorzitter van de Commissie voor de toekomstscenario’s van de Nederlands AV-sector bij de Raad voor Cultuur. Daarnaast heeft fotografie een meer dan warme belangstelling….

7 gedachten over “Guido van Nispen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven