Guido van Nispen

In 2007 ging ik kort na het overlijden van mijn vader een fotografie workshop volgen in Cambodja. Het leek me een goede manier om het verlies een plaats te geven en tijd voor reflectie in te bouwen, ver weg van mijn dagelijkse omgeving.

Die workshop was met twee fotografen; Gary Knight en Philip Blenkinsop. Fotografen die grote menselijke conflicten op een bijzondere manier hebben vastgelegd en daarbij de verhalen van het menselijk leed dat daarbij komt kijken. Die week heeft veel indruk op me gemaakt en achtergelaten. En mijn liefde voor documentaire fotografie verder aangewakkerd…

Omdat ik nog vaak aan deze belevenis refereerde, wilde ik dat graag delen met mijn echtgenote Irene (documentair fotografe en story designer)  en onze zoon Roderick van 14. En zo zijn we in het voorjaar een week naar Philip Blenkinsop in Thailand gegaan om daar met ons drieën te zelf te fotograferen en heel veel te praten met Philip over zijn werk en fotografie en de ongelooflijke conflicten in de regio.

Natuurlijk had ik de hoop dat een deel van mijn gevoel ook bij Irene en Roderick zou opkomen en dat we met elkaar ook die momenten van reflectie zouden hebben die ik had in 2007. En dat is gelukt. De week met Philip en zijn gezin waarbij we fotografeerden en fotoboeken maakten. Maar vooral heel veel met Philip en elkaar spraken over wat er gebeurt in Azië aan de hand van Philip’s bijzondere fotografie. Die gesprekken vonden plaats in de tuin en liepen door tot diep in de nacht zoals je ziet op de foto. Dat is een voordeel een warm klimaat, de mogelijkheid om heerlijk lang buiten door te praten.

Iedereen heeft zo zijn manier om ijkpunten in zijn leven te bouwen en te reflecteren. Het is bijzonder als je dat ook als gezin lukt. Dat is zeker het geval geweest in deze week in Noord-Thailand. Nog vaak denken we er aan terug en praten er met elkaar over. En dat is precies waar reflectie voor moet zorgen…en het zorgt voor bijzondere momenten…vandaar mijn moment voor 2015…

17400445401 4ee75e7a1e k

Ik heb een link toegevoegd met mijn foto’s van de workshop. Die geven je een beeld bij mijn woorden. Meer over de workshops en over Philip Blenkinsop vind je hier http://www.blenkinsopworkshop.com


Guido van Nispen (@gnispen) is Algemeen Directeur van de Nationale Nederlandse persbureaus ANP  en Novum Nieuws, Commissaris bij het Triodos Cultuur Fonds en adviseur van de Raad voor Cultuur. Woont in Amsterdam met vrouw en zoon en is documentaire fotografie enthousiasteling met meer dan anderhalf miljoen views op zijn foto’s op Flickr. Zijn persoonlijke blog: gnispen.blogspot.nl

2 gedachten over “Guido van Nispen”

  1. Wat een mooie reflectie in woord en beeld. En what a nice teacher indeed with all the tools and locations….hij komt heel bijzonder over en jouw foto’s serie idem. Hulde vandaag voor jou, Irene en jullie gezin en. Merry Xx Mas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven